Amazon razvija pametni hladnjak koji zna što se u njemu nalazi

Amazon razvija pametni hladnjak koji zna što se u njemu nalazi

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Amazon konstantno traži prostor na tržištu nekom inovacijom, a možda to uspije s pametnim hladnjakom koji prati što se nalazi u njemu. Također, taj bi se zanimljiv dodatak za kuhinju trebao naći u Amazon Go trgovinama, koje funkcioniraju na način da isključuju u potpunosti gotovinu.

Dakle, cilj koji kompanija stvorena od strabe Jeffa Bezosa ima jest ponuditi u trgovini ponajprije svoje proizvode. Naravno, oni koji će se tamo naći, automatski će imati ekskluzivitet, koji će se dodatno isplatiti proizvodima i uslugama iza kojih ne stoji Amazon. Ali, to je jedna druga priča...

Ovdje se radi o pametnom hladnjaku, koji nije novitet kao takav na tržištu jer posljednjih nekoliko godina s njima "koketiraju" Samsung, LG, Bosch, Siemens, Beko... Imaju i mogućnost provjere što se nalazi u njima, ali Amazon podiže letvicu jer na ovom hladnjaku njegov tim radi najmanje dvije godine, a ukupno je na projekt potrošeno oko stotinu milijuna američkih dolara ili 50 milijuna godišnje.

Konkretno, tehnologija na koju se oslanja povezana je s Amazon Go sustavom, načinjenim na način da prati što kupci stavljaju u pomno dizajnirane košarice. Tako bi funkcionirao i ovaj pametni hladnjak pa bi s vremenom prepoznao navike korisnika te automatski počeo podsjećati na određene proizvode, upozoravati ukoliko su pri kraju, odnosno, ukoliko im istječe rok trajanja. Zanimljivo je da hladnjak nudi i recepte.

Ne samo to, uz pametni hladnjak bi se jednostavno moglo naručiti namirnice koje nedostaju ili one koje korisnik želi. Ali, postoji "kvaka", narudžbe su moguće samo u Amazon Fresh i Whole Foods. Samim time, može se zaključiti da će Alexa svakako biti dio ponude pametnog hladnjaka.

Za očekivati je da cijena ovog hladnjaka neće biti niska, bit će zasigurno podosta paprena i treba vidjeti kome tako nešto zapravo treba. Teško je zamisliti da će se raditi o pojedincima ili obiteljima, ali u restoranima bi svakako ovaj hladnjak mogao imati izvrsnu primjenu.

Još iz kategorije

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

15.01.2022.

Hyundaijeva vizija budućnosti vozila i transporta je modularna te se na CES sajmu u Las Vegasu južnokorejski proizvođač automobila i robota to odlučio pokazati kroz konceptualne modele koji objedinjuju oboje. Uz Plug and Drive i Drive and Lift, Hyundai je pokazao što misli o onome što dolazi.

CES 2022: Nvidia objavila besplatnu dostupnost Omniversa kreatorima Nvidia GeForce Studija

CES 2022: Nvidia objavila besplatnu dostupnost Omniversa kreatorima Nvidia GeForce Studija

11.01.2022.

Nvidia se pohvalila da je besplatna verzija Omniversea, njenog 3D dizajna, suradnje i simulacije u stvarnom vremenu, sada općenito dostupna kreatorima Nvidia GeForce Studio s RTX GPU-ovima.

Francuska kaznila Google zbog kršenja GDPR-a s rekordnih 150 milijuna eura

Francuska kaznila Google zbog kršenja GDPR-a s rekordnih 150 milijuna eura

11.01.2022.

Francuska agencija za zaštitu privatnosti podataka (CNIL) kaznila je Google, u vlasništvu američkog Alphabeta, s rekordnih 150 milijuna eura ili 169 milijuna američkih dolara jer je korisnicima otežavao mogućnost odbijanja trackera, odnosno kolačića koji služe za online praćenje njihove aktivnosti na mreži.