Amazon razvija pametni hladnjak koji zna što se u njemu nalazi

Amazon razvija pametni hladnjak koji zna što se u njemu nalazi

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Amazon konstantno traži prostor na tržištu nekom inovacijom, a možda to uspije s pametnim hladnjakom koji prati što se nalazi u njemu. Također, taj bi se zanimljiv dodatak za kuhinju trebao naći u Amazon Go trgovinama, koje funkcioniraju na način da isključuju u potpunosti gotovinu.

Dakle, cilj koji kompanija stvorena od strabe Jeffa Bezosa ima jest ponuditi u trgovini ponajprije svoje proizvode. Naravno, oni koji će se tamo naći, automatski će imati ekskluzivitet, koji će se dodatno isplatiti proizvodima i uslugama iza kojih ne stoji Amazon. Ali, to je jedna druga priča...

Ovdje se radi o pametnom hladnjaku, koji nije novitet kao takav na tržištu jer posljednjih nekoliko godina s njima "koketiraju" Samsung, LG, Bosch, Siemens, Beko... Imaju i mogućnost provjere što se nalazi u njima, ali Amazon podiže letvicu jer na ovom hladnjaku njegov tim radi najmanje dvije godine, a ukupno je na projekt potrošeno oko stotinu milijuna američkih dolara ili 50 milijuna godišnje.

Konkretno, tehnologija na koju se oslanja povezana je s Amazon Go sustavom, načinjenim na način da prati što kupci stavljaju u pomno dizajnirane košarice. Tako bi funkcionirao i ovaj pametni hladnjak pa bi s vremenom prepoznao navike korisnika te automatski počeo podsjećati na određene proizvode, upozoravati ukoliko su pri kraju, odnosno, ukoliko im istječe rok trajanja. Zanimljivo je da hladnjak nudi i recepte.

Ne samo to, uz pametni hladnjak bi se jednostavno moglo naručiti namirnice koje nedostaju ili one koje korisnik želi. Ali, postoji "kvaka", narudžbe su moguće samo u Amazon Fresh i Whole Foods. Samim time, može se zaključiti da će Alexa svakako biti dio ponude pametnog hladnjaka.

Za očekivati je da cijena ovog hladnjaka neće biti niska, bit će zasigurno podosta paprena i treba vidjeti kome tako nešto zapravo treba. Teško je zamisliti da će se raditi o pojedincima ili obiteljima, ali u restoranima bi svakako ovaj hladnjak mogao imati izvrsnu primjenu.

Još iz kategorije

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

13.08.2022.

Dok se ljetni ciklus edukacija programiranja privodi kraju, Infinum Academy već je objavio termine održavanja tri nove radionice. Uz već poznatu edukaciju u području UX/UI dizajna, za koju portfolio treba poslati najkasnije do 18. kolovoza, prijave su otvorene i za programe DevOps i WordPress.

Slijepo vjerovanje u sigurnost otvorenog koda nas sve čini ranjivima

Slijepo vjerovanje u sigurnost otvorenog koda nas sve čini ranjivima

12.08.2022.

Linux Foundation i Snyk su u partnerstvu napravili izvještaj pod nazivom 'Stanje sigurnosti otvorenog koda' (eng. The State of Open Source Security) i razotkrili podosta zabrinjavajućih informacija vezanih uz zablude koje se tiču 'open sourcea' u prvom kvartalu ove godine.

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

11.08.2022.

Stanje na američkom tržištu rada u tehnološkom sektoru došlo je do razine na kojoj se u trećini svih objavljenih oglasa za posao traže softver developeri i inženjeri. Te brojke donosi Američki ured za statistiku rada (US Bureau of Labor Statistics), a tiču se situacije zaključno sa svibnjem.