ŠTO NAS ČEKA SLJEDEĆE GODINE?

10 najvažnijih strateških tehnoloških trendova za 2024

10 najvažnijih strateških tehnoloških trendova za 2024
Depositphotos

Gartner je objavio svoj popis od 10 najvažnijih strateških tehnoloških trendova koje organizacije trebaju istražiti u 2024. Ovaj popis ističe trendove koji će dovesti do značajnih poremećaja i prilika za CIO-ove i druge IT voditelje u sljedećih 36 mjeseci.

"Tehnološki poremećaji i socioekonomske neizvjesnosti zahtijevaju spremnost da se djeluje hrabro i strateški poboljša otpornost u odnosu na ad hoc odgovore", rekao je Bart Willemsen, potpredsjednik analitičara u Gartneru. "IT čelnici su u jedinstvenoj poziciji da strateški postave plan gdje tehnološka ulaganja pomažu u održavanju uspjeha njihovog poslovanja usred ovih neizvjesnosti i pritisaka."

"Oni i drugi rukovoditelji moraju procijeniti utjecaje i prednosti strateških tehnoloških trendova, ali to nije mali zadatak s obzirom na sve veću stopu tehnoloških inovacija", rekao je Chris Howard, istaknuti potpredsjednik analitičara i šef istraživanja u Gartneru.

“Na primjer, generativna i druge vrste umjetne inteligencije nude nove mogućnosti i pokreću nekoliko trendova. Ali izvođenje poslovne vrijednosti iz dugotrajne upotrebe umjetne inteligencije zahtijeva discipliniran pristup širokom usvajanju uz pozornost na rizike“, zaključuje Howard.

Demokratizirana generativna umjetna inteligencija:

Generativna umjetna inteligencija (GenAI) postaje demokratizirana spajanjem masivnih unaprijed obučenih modela, računalstva u oblaku i otvorenog koda, čineći te modele dostupnima radnicima diljem svijeta. Do 2026. Gartner predviđa da će više od 80 posto poduzeća koristiti GenAI API-je i modele i/ili implementirati aplikacije omogućene za GenAI u proizvodnim okruženjima, što je porast u odnosu na manje od 5 posto početkom 2023. GenAI aplikacije mogu biti golemi izvori informacija — interni i vanjski — dostupni i dostupni poslovnim korisnicima. To znači da će brzo usvajanje GenAI-ja značajno demokratizirati znanje i vještine u poduzeću. Veliki jezični modeli omogućuju poduzećima da svoje radnike povežu sa znanjem u razgovornom stilu s bogatim semantičkim razumijevanjem.

AI upravljanje povjerenjem, rizikom i sigurnošću:

Demokratizacija pristupa umjetnoj inteligenciji učinila je potrebu za upravljanjem povjerenjem, rizikom i sigurnošću umjetne inteligencije (TRiSM) još hitnijom i jasnijom. Bez zaštitnih ograda, AI modeli mogu brzo generirati složene negativne učinke koji izmiču kontroli, zasjenjujući sve pozitivne performanse i društvene dobitke koje AI omogućuje. AI TRiSM pruža alate za ModelOps, proaktivnu zaštitu podataka, sigurnost specifičnu za AI, praćenje modela (uključujući praćenje odstupanja podataka, odstupanja modela i/ili neželjenih ishoda) i kontrole rizika za ulaze i izlaze za modele i aplikacije trećih strana. Gartner predviđa da će do 2026. poduzeća koja primjenjuju AI TRiSM kontrole povećati točnost svojih odluka eliminirajući do 80 posto pogrešnih i nelegitimnih informacija.

Razvoj s AI-om:

Razvoj proširen AI-jem je upotreba AI tehnologija, kao što su GenAI i strojno učenje, za pomoć softverskim inženjerima u dizajniranju, kodiranju i testiranju aplikacija. Softversko inženjerstvo potpomognuto umjetnom inteligencijom poboljšava produktivnost programera i omogućuje razvojnim timovima da odgovore na sve veću potražnju za softverom za vođenje poslovanja. Ovi razvojni alati prožeti umjetnom inteligencijom omogućuju softverskim inženjerima da troše manje vremena na pisanje koda, tako da mogu potrošiti više vremena na više strateških aktivnosti kao što su dizajn i sastav privlačnih poslovnih aplikacija.

Inteligentne aplikacije:

Inteligentne aplikacije uključuju inteligenciju — koju Gartner definira kao naučenu prilagodbu za prikladno i autonomno reagiranje — kao sposobnost. Ova se inteligencija može koristiti u mnogim slučajevima za bolje povećanje ili automatizaciju rada. Kao temeljna sposobnost, inteligencija u aplikacijama uključuje različite usluge temeljene na umjetnoj inteligenciji, poput strojnog učenja, vektorskih pohrana i povezanih podataka. Posljedično, inteligentne aplikacije pružaju iskustva koja se dinamički prilagođavaju korisniku. Postoji jasna potreba i potražnja za inteligentnim aplikacijama. Dvadeset i šest posto izvršnih direktora u Gartnerovoj anketi CEO and Senior Business Executive Survey za 2023. navelo je nedostatak talenata kao najštetniji rizik za njihovu organizaciju. Privlačenje i zadržavanje talenata glavni je prioritet radne snage izvršnih direktora, dok je umjetna inteligencija proglašena tehnologijom koja će najznačajnije utjecati na njihove industrije u sljedeće tri godine.

Proširena-povezana radna snaga:

Proširena-povezana radna snaga (ACWF) je strategija za optimizaciju vrijednosti koja proizlazi iz ljudskih radnika. Potreba za ubrzavanjem i povećanjem talenta pokreće ACWF trend. ACWF koristi inteligentne aplikacije i analitiku radne snage za pružanje svakodnevnog konteksta i smjernica za podršku iskustvu, dobrobiti i sposobnosti radne snage da razvije vlastite vještine. U isto vrijeme, ACWF pokreće poslovne rezultate i pozitivan utjecaj na ključne dionike. Do 2027. 25 posto CIO-ova koristit će prošireno povezanu radnu snagu u inicijative za smanjenje vremena do kompetencije za 50 posto za ključne uloge.

Kontinuirano upravljanje izloženošću prijetnjama:

Kontinuirano upravljanje izloženošću prijetnjama (CTEM) je pragmatičan i sustavan pristup koji omogućava organizacijama da kontinuirano i dosljedno procjenjuju dostupnost, izloženost i iskoristivost digitalne i fizičke imovine poduzeća. Usklađivanje opsega CTEM procjene i sanacije s vektorima prijetnji ili poslovnim projektima, a ne s infrastrukturnom komponentom, otkriva ne samo ranjivosti, već i prijetnje koje se ne mogu zakrpiti. Do 2026. Gartner predviđa da će organizacije koje daju prednost svojim ulaganjima u sigurnost temeljenu na CTEM programu ostvariti smanjenje proboja za dvije trećine.

Korisnici strojeva:

Korisnici strojeva (koji se nazivaju i 'custobotovi') su neljudski ekonomski akteri koji mogu autonomno pregovarati i kupovati robu i usluge u zamjenu za plaćanje. Do 2028. godine postojat će 15 milijardi povezanih proizvoda s potencijalom da se ponašaju kao kupci, s milijardama koje će uslijediti u nadolazećim godinama. Ovaj trend rasta bit će izvor trilijuna dolara prihoda do 2030. i na kraju će postati značajniji od dolaska digitalne trgovine. Strateška razmatranja trebala bi uključivati mogućnosti za olakšavanje ovih algoritama i uređaja ili čak za stvaranje novih custobota.

Održiva tehnologija:

Održiva tehnologija okvir je digitalnih rješenja koja se koriste za omogućavanje ekoloških, društvenih i upravljačkih ishoda (ESG) koji podržavaju dugoročnu ekološku ravnotežu i ljudska prava. Korištenje tehnologija poput umjetne inteligencije, kriptovaluta, interneta stvari i računalstva u oblaku izaziva zabrinutost zbog povezane potrošnje energije i utjecaja na okoliš. Zbog toga je još kritičnije osigurati da korištenje IT-a postane učinkovitije, kružnije i održivije. Gartner predviđa da će do 2027. godine 25 posto CIO-ova vidjeti svoju naknadu povezanu s njihovim utjecajem na održivu tehnologiju.

Inženjering platforme:

Platformski inženjering je disciplina izgradnje i upravljanja samouslužnim internim razvojnim platformama. Svaka platforma je sloj, kreiran i održavan od strane posvećenog proizvodnog tima, dizajniran da podrži potrebe svojih korisnika sučeljem s alatima i procesima. Cilj inženjeringa platforme je optimizirati produktivnost i korisničko iskustvo te ubrzati isporuku poslovne vrijednosti.

Industrijske platforme u oblaku:

Gartner predviđa da će do 2027. više od 70 posto poduzeća koristiti industrijske platforme u oblaku (ICP) kako bi ubrzale svoje poslovne inicijative, u odnosu na manje od 15 posto u 2023. ICP rješavaju poslovne rezultate relevantne za industriju kombiniranjem temeljnih SaaS, PaaS i IaaS usluge u cjelokupnu ponudu proizvoda s mogućnostima sastavljanja. Oni obično uključuju industrijsku strukturu podataka, biblioteku pakiranih poslovnih mogućnosti, alate za sastavljanje i druge inovacije platforme. ICP-ovi su prilagođeni prijedlozima u oblaku specifičnim za industriju i mogu se dodatno prilagoditi potrebama organizacije.