Za Telemach Hrvatska 2020. godina tranzicije i intergracije nakon akvizicije, vrlo ambiciozni planovi za 2021.

Za Telemach Hrvatska 2020. godina tranzicije i intergracije nakon akvizicije, vrlo ambiciozni planovi za 2021.

Iza nas je vrlo izazovna godina: pandemija bolesti COVID-19 izazvala je jednu od najvećih svjetskih zdravstvenih kriza u modernoj povijesti, koja je snažno utjecala na naše živote i uvela nas u novu svakodnevicu. Preko noći usporene su sve aktivnosti, pa tako i poslovne, i to u svim gospodarskim sektorima. Uz to, Hrvatsku su pogodili razorni potresi koji su dodatno otežali okolnosti i ostavili posljedice na mnoge od nas.

Za Telemach Hrvatska 2020. godinu dodatno je obilježio i sam proces tranzicije i integracije poslovanja s našim novim vlasnikom, United Grupom, koji je započeo još u ožujku 2020., kada je službeno završen prijenos vlasništva sa švedske kompanije Tele2. Ubrzo je započet postupak prilagodbe poslovnih rješenja i procesa, uz vrlo ambiciozne rokove i ciljeve.

Kako bismo u tim okolnostima osigurali kontinuitet i stabilnost poslovanja, svoje poslovne aktivnosti prilagodili smo u vrlo kratkom roku, usredotočivši se pritom na naše zaposlenike, korisnike i zajednicu u kojoj djelujemo.

Tako smo, radi očuvanja zdravlja i zdravstvene sigurnosti naših zaposlenika, poslovanje preselili u digitalno okruženje, a svim zaposlenicima kojima to radno mjesto dopušta omogućili rad od kuće. U trenutku kada smo morali zatvoriti sva prodajna mjesta, zaposlenike iz maloprodaje osposobili smo za pružanje korisničke podrške online kanalima.

Takve pravodobne reakcije omogućile su nam da očuvamo sva postojeća radna mjesta, što je bio jedan od glavnih prioriteta kompanije. Nadalje, uspjeli smo zadržati i sve pogodnosti za postojeće zaposlenike te smo ostvarili znatan rast u broju zaposlenih – godinu smo završili s 422 zaposlenika, a u prvim danima 2021. povećali smo tim za dodatnih 50 kolegica i kolega. Ono što me posebno veseli jest to što je interno istraživanje koje redovito provodimo pokazalo visoku stopu motiviranosti i angažiranost zaposlenika, unatoč svim promjenama i činjenici da smo uglavnom fizički udaljeni jedni od drugih.

U razdoblju iza nas još se više istaknula strateška važnost i nužnost napredne telekomunikacijske infrastrukture, budući da su se građani za komunikaciju, posao i razbibrigu koristili isključivo digitalnim alatima. Upravo zbog važnosti komunikacije u okolnostima u kojima smo fizički odvojeni, uložili smo dodatne napore kako bismo korisnicima omogućili neometano korištenje usluga te smo tijekom prvog lockdowna stavili na raspolaganje besplatne gigabajte podatkovnog prometa, a posebnu pozornost usmjerili smo na učenike i nastavnike radi organizacije nastave na daljinu. Svim učenicima koji su naši korisnici omogućili smo besplatan podatkovni promet prilikom praćenja CARNetovih nastavnih sadržaja te besplatan streaming za praćenje nastave na daljinu putem aplikacije HRTi. Također, svim učenicima koji su obuhvaćeni programom Škola za život omogućili smo dodatnih 5 GB podatkovnog prometa svakih sedam dana.

Kao društveno odgovorna kompanija, pomoć smo pružili i onima koji su u borbi protiv koronavirusa nesebično pomagali svima kojima je pomoć bila najpotrebnija. Naša matična kompanija United Grupa dala je najvredniji doprinos i donirala medicinsku opremu u vrijednosti od čak 3,5 milijuna kuna kako bismo zdravstvenim djelatnicima olakšali obavljanje posla, a građanima omogućili dodatnu sigurnost. S druge strane, mi smo zajedno sa svojim korisnicima donirali više od 60 tisuća kuna Hrvatskom Crvenom križu. Dodatno, Javnoj vatrogasnoj postaji Zagreb nadomjestili smo ranije donirani dron koji je oštećen prilikom pružanja pomoći nakon potresa u Zagrebu. Također, još snažnije nastavili smo s našim dugogodišnjim projektom DRONacija te smo potkraj 2020. udvostručili donaciju bespilotnih letjelica, odnosno donirali novih deset dronova vatrogasnim postrojbama diljem Hrvatske. S ponosom mogu reći da smo u posljednje četiri godine zahvaljujući donaciji od ukupno 25 dronova vatrogascima pomogli zaštititi čak četvrtinu prostora naše države.

Unatoč mnogobrojnim izazovima, 2020. pamtit ćemo po tome što smo kontinuirano činili korak više i na taj način uspjeli održati stabilnost poslovanja, i to u okolnostima koje su bile sve samo ne stabilne. I to je svakako ono nešto dobro. Godinu smo, s obzirom na okolnosti i posebnosti koje je donijela, završili s vrlo dobrim financijskim rezultatima, a nastavak pozitivnog trenda očekujemo i u razdoblju pred nama.

Zakoračili smo u novu godinu, a situacija u kojoj se i dalje nalazimo jasno je ukazala na važnost telekomunikacijske infrastrukture za funkcioniranje društva. Posve je sigurno da će se započeti trend ubrzane digitalizacije poslovnih, edukacijskih i drugih procesa nastaviti i u budućnosti. Naše društvo sve će se više oslanjati na digitalna rješenja, a preduvjet za to bit će napredna infrastruktura, i to prije svega telekomunikacijska.

Vjerujem da će Vlada i regulator nastaviti usmjeravati svoje strategije u razvoj telekomunikacijske infrastrukture za uvođenje 5G mreže diljem Hrvatske, koja predstavlja ključnu tehnološku infrastrukturu za budući gospodarski razvoj, a samim time i za bolju budućnost građana Republike Hrvatske. S druge strane, teleoperatori morat će osigurati dovoljno velike kapacitete mreže koji mogu podnijeti sve veći rast podatkovnog prometa. U tom smislu investicije u telekomunikacijsku infrastrukturu odigrat će ključnu ulogu. Mi u Telemachu Hrvatska želimo biti predvodnici digitalizacije Hrvatske jer je smatramo okosnicom ubrzanog pokretanja gospodarskog napretka. Upravo nam zato najavljene investicije naše matične tvrtke United Grupe daju snažan vjetar u leđa.

Riječ je o iznosu od 230 milijuna eura, što predstavlja jednu od najvećih stranih investicija u Hrvatskoj. Tako tijekom sljedećih pet godina planiramo uložiti 130 milijuna eura u daljnju modernizaciju naše mobilne mreže. Proširit ćemo pokrivenost mobilnom mrežom, poboljšati kvalitetu mobilne usluge i uvesti ultrabrzu 5G tehnologiju. Dodatnih 100 milijuna eura uložit ćemo u izgradnju najsuvremenije optičke mreže koja će privatnim i poslovnim korisnicima omogućiti ultrabrzi širokopojasni internet po brzinama do 10 gigabita. Na taj ćemo način transformirati poslovanje iz operatera usmjerenog na jedan segment u potpuno konvergiranu tvrtku koja korisnicima pruža visokokvalitetne telekomunikacijske usluge i vrhunsko korisničko iskustvo. Uvjeren sam da će to pozitivno utjecati na tržište telekomunikacija te omogućiti veću dinamiku i konkurentnost u svim segmentima.

Još iz kategorije

HT bilježi rast prihoda 3,4 posto i dobiti 3,2 posto

HT bilježi rast prihoda 3,4 posto i dobiti 3,2 posto

29.07.2021.

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom objavio je svoje poslovne rezultate prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine nastavljen trend pozitivnog poslovanja tako da su prihodi dosegnuli 3,612 milijardi kuna uz rast na godišnjoj razini od 3,4 posto.

Stabilni prihodi i blagi pad EBITDA-e obilježili poslovanje Optima Telekoma

Stabilni prihodi i blagi pad EBITDA-e obilježili poslovanje Optima Telekoma

28.07.2021.

U prvih šest mjeseci Optima Telekom bilježi pad prihoda od svega 0,5 posto i to na 224,18 milijuna kuna,  dok je u istom razdoblju u odnosu na isti period prethodne godine ostvarila manju EBITDA-u prije jednokratnih stavki nakon najmova za 2,7 posto uz pad EBITDA marže od 0,6 postotna poena te ista iznosi 27,3 posto, dok je na razini drugog kvartala u odnosu na isti period prošle godine ostvarila veću EBITDA-u prije jednokratnih stavki nakon najmova za 4,6 posto uz rast EBITDA marže za 0,6 postotna poena te ista na razini drugog kvartala 2021. godine iznosi 30,4 posto . Predmetna kretanja, u prvih šest mjeseci, primarno su rezultat većih negativnih utjecaja MSFI 15 i nižeg ostvarenja kapitalizacije vlastitih troškova rada. U drugom kvartalu 2021. godine u odnosu na prethodnu godinu rast EBITDA-e ostvaren je uslijed većih prihoda što je djelomično neutralizirano nižim ostvarenjem kapitalizacije vlastitih troškova rada.

Bazne stanice mogu biti potpuno „zelene“

Bazne stanice mogu biti potpuno „zelene“

28.07.2021.

Grijanje, hlađenje, bolje rečeno održavanje stalne temperature za infrastruzkturu na baznim stanicima iznimno je važno, a jedno od rješenja su free cooling sustavi o kojima je za ICTbusiness.info govorio Goran Matoš, rukovoditelj operativne podrške pristupne mobilne mreže A1 Hrvatska.