TELEKOMUNIKACIJSKO TRŽIŠTE

Velika ulaganja kao odgovor na velika korisnička očekivanja

Velika ulaganja kao odgovor na velika korisnička očekivanja
Ivana Marković, glavna direktorica za privatne korisnike A1 Hrvatska

Korisnici telekomunikacijski usluga već dulje vrijeme su vrlo zahtjevni, očekuju jako puno od svih usluga koje uzimaju od domaćih telekom operatera. Najnovije istraživanje koje je provela agencija KVAKA za A1 Hrvatska pokazuje kako 91 posto korisnika posebno važnim smatra kvalitetan Wi-Fi signal u svakom kutku doma.

Čak 85 posto korisnika žele slobodu i fleksibilnost da sami mijenjaju TV pakete jednom mjesečno bez naknade te uz to, 83 posto želi prenositi TV uslugu na druge lokacije, na primjer sa sobom na vikendicu ili mjesto u kojem provode godišnji odmor, ističe za ICTbusiness.info Ivana Marković, glavna direktorica za privatne korisnike A1 Hrvatska.

Prema njezinim riječima kvalitetu usluge moguće je ostvariti samo uz velika ulaganja tako da će ova godina biti rekordna u kojoj će investirati gotovo 220 milijuna eura, što je najviše otkad posluju u Hrvatskoj.

Na pola godine s uloženih 152 milijuna eura zabilježili smo porast od 280 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pojašnjava Ivana Marković i dodaje da ubrzano napreduju s izgradnjom i unaprjeđenjem fiksne i mobilne mreže te to potvrđuje najveći broj gigabitnih fiksnih priključaka u Hrvatskoj njih čak 711 tisuća.

Koji su glavni rezultati istraživanja agencije KVAKA u vezi s korisničkim zahtjevima i očekivanjima, te kako A1 planira odgovoriti na te potrebe?

Kako bismo korisnicima doista ponudili ono što im treba kada su u pitanju telekom usluge kontinuirano osluškujemo tržište. Naprednom mrežnom analitikom, također, pratimo promjene njihovih navika. Uz to provodimo i istraživanja, a posljednje koje je provela agencija KVAKA za A1 Hrvatska potvrdilo nam je što si korisnici žele. Naime, 91 posto korisnika posebno važnim smatra kvalitetan Wi-Fi signal u svakom kutku doma. Čak 85 posto korisnika žele slobodu i fleksibilnost da sami mijenjaju TV pakete jednom mjesečno bez naknade. Uz to, 83 posto želi prenositi TV uslugu na druge lokacije, na primjer sa sobom na vikendicu ili mjesto u kojem provode godišnji odmor. Također, važno im je da na jednom mjestu, samostalno i jednostavno upravljaju svim uslugama, mijenjaju ih, isprobavaju nove i imaju njihov transparentan pregled. Želja je to 80 posto ispitanika. U gotovo jednakom postotku nadovezuje se potreba za isprobavanjem novih usluga bez ugovorne obveze, uz mogućnost da ih otkažu bilo kada. Većini ispitanika važna je napredna korisnička podrška te bi svi rado isprobali dodatne usluge poput glazbenog ili video streaminga, Osiguranja ekrana ili Pomoći u kući. 

Koje su ključne karakteristike nove ponude A1 Hrvatske, uključujući brzinu interneta, TV usluge i mogućnost dijeljenja mobilnog interneta?

Od sad je na najvećoj gigabitnoj fiksnoj mreži u Hrvatskoj dostupna brzina od 2 Gbit/s uz premium opremu koju čine WiFi 6 router i mesh uređaji, što je jedinstvena ponuda na tržištu. A1 tehničari će instalirati opremu na korisničkoj lokaciji i pobrinuti kako bi upravo svaki kut doma bio pokriven WiFi kvalitetnim signalom. Osim toga, dostupna je napredna korisnička podrška s kojom će se upiti i zahtjevi rješavati bez čekanja. TV usluga s više od 220 kanala postala je prijenosna te se može gledati na velikom ekranu na drugim lokacijama ili istovremeno na dva TV uređaja. Za to je potreban pametan TV uređaj ili Android box. Jedinstvena mogućnost na tržištu je dijeljenje neograničenog mobilnog interneta – korisnici na tarifama s neograničenim internetom mogu pokloniti neograničeni Internet na 24 sata drugim A1 prepaid ili postpaid korisnicima i tako svakoga mjeseca. Novost za korisnike bonova je mogućnost plaćanja tarife tri ili šest mjeseci unaprijed uz popust, tako da osim što štede ne moraju brinuti o stanju na računu i isteku tarife. Također, više ne moraju razmišljati ni o stanju računa jer putem weba ili Moj A1 aplikacije odsad mogu platiti prepaid tarifu bez kupovine bona. Svim tim uslugama može se jednostavno upravljati, aktivirati nove ili ih deaktivirati bez ugovorne obveze, isprobavati dodatne usluge ili plaćati bonove i račune kroz Moj A1 aplikaciju koja je nadograđena i pojednostavljena za još bolje korisničko iskustvo. Kako bi se ubrzalo plaćanje na A1 webshopu ili kupovina bonova, omogućeno je plaćanje putem Revolut Paya. Spajanjem usluga u Mozaik korisnici maksimalno štede 16 eura po računu za ukupno povezane četiri usluge.

Kako A1 Hrvatska omogućava korisnicima upravljanje uslugama bez ugovorne obveze i koji su dodatni pogodnosti koje korisnici mogu isprobati?

Sve A1 usluge su bez ugovorne obveze. Ukoliko se pak korisnik odluči ostati s nama dvije godine može ostvariti iznimne popuste na atraktivne uređaje, prije svega mobitele ili uz fiksnu na Playstation 5 ili vrhunske TV uređaje. Za povezanu mobilnu i fiksnu uslugu dobivaju tri mjeseca A1 Pomoć u kući. Svi korisnici, ovisno o uslugama i tarifi koju imaju, mogu besplatno aktivirati i isprobati od jedan do tri mjeseca dodatne usluge poput Osiguranja ekrana, A1 Xplore Music by Deezer, A1 SafeNet ili A1 Pomoć u kući.

Kakvi su planovi A1 Hrvatske za daljnje investicije i modernizaciju mrežne i IT infrastrukture te koliko su do sada uložili u te svrhe ove godine?

Temelj za pružanje svih usluga i njihovu brzu prilagodbu potrebama korisnika su značajna ulaganja i modernizacija mrežne i IT infrastrukture. Bit će ovo rekordna godina u kojoj ćemo investirati gotovo 220 milijuna eura, što je najviše otkad poslujemo u Hrvatskoj. Na pola godine s uloženih 152 milijuna eura zabilježili smo porast od 280 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ubrzano napredujemo s izgradnjom i unaprjeđenjem fiksne i mobilne mreže. Potvrđuje to najveći broj gigabitnih fiksnih priključaka u Hrvatskoj, njih čak 711 tisuća, uz nastavak izgradnje po 150 tisuća novih priključaka. Tijekom 2025. A1 gigabitni internet bit će dostupan u milijun kućanstava, što je 70 posto kućanstava u Hrvatskoj. Modernizacijom i izgradnjom 5G mreže došlo se do 87 postotnog pokrivanja populacije te će do kraja godine više od 90 posto stanovnika imati dostupnu 5G mobilnu mrežu. Kontinuirano unaprjeđenje usluga i razvoj novih već nas 24 godine pozicioniraju kao tržišnog inovatora. Sve to zahtjeva jasnu viziju i A1 tima koji poznaje svoje korisnike i njihove potrebe te ima hrabrosti uvijek biti korak ispred na tržištu.