Mobilna telefonija

United Grupa prodala telekom tornjeve u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji

United Grupa prodala telekom tornjeve u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji
Fotolia / Ilustracija

United Grupa BV u čijem vlasništvu su Telemach, N1 i Nova TV u Hrvatskoj postigla je sporazum o prodaji 100 posto udjela svoje jedinice mobilnih telekomunikacijskih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji („TowerCo“) tvrtki TAWAL, podružnici stc Grupe.

Vrijednost TowerCo, koji danas u vlasništvu ima 4800 tornjeva, ovom transakcijom procjenjuje se na 1,220 milijardi eura, što predstavlja EV / EBITDAl multiplu od 20.1x .

Prodaja mobilnih tornjeva United Grupe slijedi trend odvajanja i monetizacije mobilne telekomunikacijske infrastrukture telekomunikacijskih operatora u Europi i širom svijeta. Transakcija će omogućiti nastavak ulaganja u mobilnu mrežu, uključujući planove za uvođenje oko 2.000 dodatnih lokacija tijekom sljedećih 20 godina, što će United Grupi omogućiti dugoročno pružanje visokokvalitetnih usluga svojim korisnicima.

United Grupa u većinskom je vlasništvu BC Partnersa, vodeće međunarodne investicijske tvrtke. Goldman Sachs je djelovao kao financijski savjetnik United Grupe u transakciji. United Group će izvijestiti o svojim rezultatima za fiskalnu godinu u ponedjeljak. Uvjeti transakcije uključuju dugoročni Master Services Agreement i Service Level Agreement za naš nastavak korištenja infrastrukture telekomunikacijskih tornjeva nakon završetka transakcije. Zaključenje transakcije podložno je uobičajenim uvjetima i očekuje se tijekom druge polovine 2023. godine.

Ova transakcija predstavlja prvo ulaganje tvrtke TAWAL u europski telekomunikacijski sektor. TAWAL je najveći integrirani pružatelj ICT infrastrukture u regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike  te posjeduje portfelj od više od 16.000 mobilnih tornjeva.

U protekle tri godine, United Grupa je učvrstila svoju poziciju vodeće multi-play telekomunikacijske i medijske tvrtke u jugoistočnoj Europi. Uspješno se proširila na nova tržišta EU, ulažući značajna sredstva u Grčkoj, Bugarskoj i Hrvatskoj. Tvrtka upravlja imovinom koja obuhvaća mobilne i fiksne internetske usluge, pay TV i medije. United Grupa nastavlja rasti na svom iskustvu uspješnih spajanja i preuzimanja, kao i rastućem ugledu u pružanju visokokvalitetnih telekomunikacijskih i medijskih usluga te će tražiti daljnje prilike za širenje unutar EU.

"Oduševljeni smo što smo uspješno definirali vrijednost naših tornjeva u dogovoru koji nam omogućuje da učinkovitije upravljamo globalnim makroekonomskim pritiscima. Ovo će podržati nastavak ulaganja u tvrtke iz našeg portfelja kako bismo osigurali da ostanu konkurentne na svojim tržištima. Drago nam je što smo pronašli snažnog partnera u TAWAL-u i tražit ćemo daljnje prilike za suradnju s njima dok šire svoje prisustvo na europskom tržištu“, pojašnjava Viktoriya Boklag, izvršna direktorica United Group.

"Suradnja s United Grupom predstavlja naš prvi ulazak na europsko tržište. Partnerstvo podržava naš cilj da i dalje pružamo inovativna i učinkovita ICT infrastrukturna rješenja našim partnerima i isporučujemo poznatu kvalitetu usluga“, ističe Mohammed Alhakbani, izvršni direktor TAWAL-a.

"Naš sporazum s United Grupom predstavlja uzbudljivo novo poglavlje za TAWAL i stc Grupu. Ovaj dogovor predstavlja značajan korak u našoj ambicioznoj strategiji rasta i širenja našeg međunarodnog prisustva. Već vodimo digitalnu transformaciju Saudijske Arabije, a ovaj dogovor jača našu predanost ulaganju u vrhunsku tehnologiju i infrastrukturu koja omogućava globalnu povezanost<“, objašnjava Olayan Alwetaid, izvršni direktor stc Group.

"Prodaja TowerCo poslovanja United Grupe predstavlja ključnu prekretnicu na putu rasta i širenja United Grupe. To će omogućiti United Grupi fokus na kontinuirano ulaganje u svoje telekomunikacijske i medijske usluge i infrastrukturu“, ističe Nikos Stathopoulos, predsjednik Europe u BC Partnersu i predsjednik United Grupe.