TELEKOM TRŽIŠTE

Ulaganja telekoma guraju tržište prema većem zadovoljstvu korisnika

EK ističe da je unatoč tome što je pokrivenost mobilnim 5G mrežama u Hrvatskoj skočila s 34 na 82 posto, i dalje nizak postotak njezina korištenja pa se Hrvatska, osim infrastrukturom, treba pozabaviti i mjerama koje će potaknuti korištenje gigibitnog interneta.

Ulaganja telekoma guraju tržište prema većem zadovoljstvu korisnika
Adrian Ježina predsjednik Uprave Telemach Hrvatska
Dražen Tomić / Tomich Productions

Zahvaljujući snažnom ulaganju sva tri operatora u mobilne mreže, Hrvatska danas u ovom segmentu ima jednu od najnaprednijih infrastruktura u Europskoj uniji. Zato, kad je riječ o kvaliteti, korisnici neće pogriješiti kojeg god operatora izabrali budući da su razlike među njima neznatne. No postoje različita testiranja koja, ovisno o metodologijama koje koriste, mogu rezultirati različitim zaključcima. Tako isti operator prema određenoj metodologiji može izgledati superioran, dok prema nekoj drugoj može ispasti lošiji. Upravo činjenica da rezultati često variraju zbunjujuća je za korisnike koji često ne znaju kome vjerovati.

Rezultate jednog takvog testiranja nedavno je objavio Opensignal, vodeći globalni pružatelj analiza mrežnog iskustva i tržišne izvedbe telekom operatora diljem svijeta. Prema njemu, Telemach je pojedinačni pobjednik u čak šest kategorija te zajednički pobjednik u njih četiri. Kako komentira dominantnu poziciju prema Opensignalu i kako općenito gleda na ovakva testiranja komentirao je čelni čovjek ovog domaćeg telekom operatora.

„Uvijek nas vesele ovakvi rezultati. Oni su potvrda da smo zahvaljujući snažnim investicijama učvrstili poziciju ravnopravnog konkurenta i da na našoj mreži korisnicima osiguravamo vrhunske usluge. Za razliku od primjerice drive testova koji se fokusiraju na simulirano iskustvo koristeći posebne uređaje za testiranje na manjem broju lokacija, obično na otvorenom prostoru dostupnom vozilima,  crowd-sourced metodologija na kojoj se temelji ovo istraživanje donosi pregled korisničkog iskustva iz životnih situacija u kojima se korisnici svakodnevno nalaze“, ističe za ICTbusiness.info Adrian Ježina predsjednik Uprave Telemach Hrvatska.

Prema njegovim riječima važno je istaknuti da se rezultati crowd-sourced mjerenja temelje na velikom broju uzoraka stvarnih korisnika te velikom broju različitih aplikacija pa se smatraju najmjerodavnijim kad je riječ o korisničkom iskustvu, a upravo na korisnike i na njihovo iskustvo su u Telemachu  primarno usmjereni.

"Provođenjem mjerenja ispitujemo zadovoljstvo korisnika kao nekoga tko najprije i najjasnije vidi pogodnosti tehnologije u koju ulažemo. No treba uzeti u obzir da postoje različite metrike koje onda utječu i na krajnji rezultat", pojašnjava Ježina i dodaje da "zato mjerenja općenito ne treba nužno promatrati kao bolja ili lošija, već isključivo u kontekstu konkretnih vrijednosti na koje su usmjerena". A Telemachu su to prije svega korisnici.

Kad promatramo mobilne mreže u Hrvatskoj, one su kod sva tri operatora visokokvalitetne pa je, iz korisničke perspektive, nepotrebno voditi komunikacijsku utakmicu s drugim operatorima oko brzina ili drugih indikatora kvalitete.

„Korisnicima je najvažnije kakve usluge im osiguravamo i zato je naš fokus na vrijednostima koje donosimo njima i cjelokupnom društvu. Jer vrhunska tehnologija nije sama sebi svrha i u Telemachu je želimo učiniti široko dostupnom i cjenovno prihvatljivom, osiguravajući korisnicima najveću vrijednost za njihov novac. I to je ono što nas izdvaja u odnosu na konkurenciju. Upravo namjerom da tehnologiju stavimo na korist našim korisnicima, prije nekoliko mjeseci predstavili smo ponudu koja svim našim korisnicima, ali i onima koji će to tek postati, omogućuje bezbrižno surfanje super brzom 5G mrežom. Naše mobilne pakete tada smo, bez promjene cijena, značajno obogatili dodatnim gigabajtima te smo osigurali 5G telefon visoke kvalitete po vrlo prihvatljivoj cijeni, čime smo osigurali preduvjete za snažnije korištenje napredne 5G mreže. To je korisnički pristup kakav njegujemo u Telemachu, to je ono što je korisnicima uistinu važno“, pojašnjava Ježina.

Ovakav pristup zagovara i EK, koja ističe da je, unatoč tome što je pokrivenost mobilnim 5G mrežama u Hrvatskoj skočila s 34 na 82 posto, i dalje nizak postotak njezina korištenja pa se Hrvatska, osim infrastrukturom, treba pozabaviti i mjerama koje će potaknuti korištenje gigibitnog interneta.

"U  današnje vrijeme, kad se tehnologija sve brže razvija, korisnici trebaju i traže više, a u Telemachu im to želimo i osigurati. Veseli nas što korisnici to prepoznaju jer ovakvim pristupom dajemo i novi važan zamah daljnjoj digitalizaciji našeg društva. Vjerujem da je takav, transparentan i fer pristup jedan od ključnih razloga zašto je već drugu godinu zaredom Telemach najbrže rastući mobilni operator na čiju mrežu je prešao najveći broj korisnika iz drugih mreža", zaključuje Ježina.