Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Foto: DepositPhotos

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao naredio je zabranu američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacijsku opremu za koju se vjeruje kako predstavlja bilo kakav rizik po nacionalnu sigurnost.

U naredbi se ne navodi niti jedna konkretna kompanija, ali se vjeruje da je glavna "meta" upravo kineski Huawei, koji je već optuživan za špijunažu na američkom tlu.

Ipak, kineski tehnološki gigant je poručio da će ograničavanje njegovog poslovanja u SAD-u samo donijeti štetu američkim potrošačima i kompanijama, št vjeruju i stručnjaci.

Bez obzira na to, otprije je nekoliko zemalja svijeta stalo na stranu SAD-a i izrazilo zabrinutost da Kina slobodno i bez ikakvih ograničenja može koristiti Huaweijeve proizvode za nadzor, odnosno, špijuniranje. Velika Britanija, Japan, Australija, Novi Zeland, Kanada... samo su neke od država koje brinu zbog postupaka Huaweija.

Ali, nekako se čini da američki pritisak na saveznike ima prvenstveno veze s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G). Jer, Huawei je najveća kompanija na tržištu koje se veće uz novu tehnologiju i američki ciljevi mogli bi biti usporavanje Kine. Tako nešto ne bi bilo čudno u današnje vrijeme, no ništa nije dokazano.

Trump će svakako ući u povijest zbog odluka kao ova, a tek će vrijeme reći koliko je bio u pravu ili u krivu. Ono što se sad zna je da njegovi potezi nisu baš usmjereni prema slobodnoj trgovini koju zagovara onaj dobrostojeći i iznimno bogati dio njegovih birača s prošlih, ali i nadolazećih izbora.

Kako god, Američko ministarstvo trgovine je uvrstilo Huawei na listu kompanija kojima je zabranjena kupovina tehnologije od američkih firmi bez dozvole vlade. I za očekivati je da će ovi potezi dodatno povećati tenzije između SAD-a i Kine, koje su već eskalirale ovoga tjedna zbog visine tarifa u trgovinskom ratu...

Još iz kategorije

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa

13.06.2019. komentiraj

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa, a za sve je ponovno odgovoran China Telecom. Naime, treći najveći operater i internetski poslužitelj u Kini često čini ovakve stvari pa potom tvrdi kako se radilo samo o greški u sustavu.

Dolazi nam 5G – što to zapravo znači i možemo li isključiti mobilne mreže

Dolazi nam 5G – što to zapravo znači i možemo li isključiti mobilne mreže

13.06.2019. komentiraj

Prošli su europski izbori i populizam sada već jedne raspadnute političke stranke oko zračenja je splasnuo, iz druge su se povukli onako vojničkim žargonom na rezervne položaje i to je ono što se danas događa oko 5G. Istraživački tim ICTbusiness.info, jer eto nazvali smo se istraživačima jer dobro zvuči iako to zapravo formalno pravno nismo ali sustavno telekom tržište pratimo već 25 godina i to iz perspektive zainteresirane javnosti odlučio je s vama podijeliti priču o 5G mrežama, zračenju, mogućnostima, očekivanjima.

Huawei s Rusijom potpisao sporazum o razvoju 5G mreža

Huawei s Rusijom potpisao sporazum o razvoju 5G mreža

12.06.2019. komentiraj

Kineski tehnološki div Huawei potpisao je sporazum s ruskom telekomom MTS o razvoju tehnologije 5G mobilnih mreža u Rusiji, a Peking paralelno priprema teren za gradnju suvremene komunikacijske infrastrukture u Kini. Sporazumom je dogovoren razvoj 5G tehnologija i pokretanje pilot projekata mreža pete generacije u 2019. i 2020. godini.