Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Foto: DepositPhotos

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao naredio je zabranu američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacijsku opremu za koju se vjeruje kako predstavlja bilo kakav rizik po nacionalnu sigurnost.

U naredbi se ne navodi niti jedna konkretna kompanija, ali se vjeruje da je glavna "meta" upravo kineski Huawei, koji je već optuživan za špijunažu na američkom tlu.

Ipak, kineski tehnološki gigant je poručio da će ograničavanje njegovog poslovanja u SAD-u samo donijeti štetu američkim potrošačima i kompanijama, št vjeruju i stručnjaci.

Bez obzira na to, otprije je nekoliko zemalja svijeta stalo na stranu SAD-a i izrazilo zabrinutost da Kina slobodno i bez ikakvih ograničenja može koristiti Huaweijeve proizvode za nadzor, odnosno, špijuniranje. Velika Britanija, Japan, Australija, Novi Zeland, Kanada... samo su neke od država koje brinu zbog postupaka Huaweija.

Ali, nekako se čini da američki pritisak na saveznike ima prvenstveno veze s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G). Jer, Huawei je najveća kompanija na tržištu koje se veće uz novu tehnologiju i američki ciljevi mogli bi biti usporavanje Kine. Tako nešto ne bi bilo čudno u današnje vrijeme, no ništa nije dokazano.

Trump će svakako ući u povijest zbog odluka kao ova, a tek će vrijeme reći koliko je bio u pravu ili u krivu. Ono što se sad zna je da njegovi potezi nisu baš usmjereni prema slobodnoj trgovini koju zagovara onaj dobrostojeći i iznimno bogati dio njegovih birača s prošlih, ali i nadolazećih izbora.

Kako god, Američko ministarstvo trgovine je uvrstilo Huawei na listu kompanija kojima je zabranjena kupovina tehnologije od američkih firmi bez dozvole vlade. I za očekivati je da će ovi potezi dodatno povećati tenzije između SAD-a i Kine, koje su već eskalirale ovoga tjedna zbog visine tarifa u trgovinskom ratu...

Još iz kategorije

HT završio modernizaciju mobilne mreže

HT završio modernizaciju mobilne mreže

19.02.2020. komentiraj

Uvođenjem najsuvremenije opreme u Hrvatskoj završena je potpuna modernizacija mobilne mreže Hrvatskog Telekoma, koja je spremna za 5G tehnologiju i napredne usluge budućnosti. Riječ je o najvećoj privatnoj infrastrukturnoj investiciji u Hrvatskoj u 2019. godini, u sklopu koje je HT uložio više od milijardu kuna u obnovu svih odašiljača svoje mreže, koji sada svi podržavaju 4G/LTE tehnologiju. Povećana je pokrivenost u objektima sa 76 na 89 posto, a korisničke brzine su povećane za 75 posto u odnosu na 2017. godinu, čime je poboljšana i ujednačena kvaliteta mobilnih usluga za sve korisnike u Hrvatskoj. Bez obzira žive li u gradovima ili u ruralnim sredinama Lijepe naše, na svojim mobitelima korisnici će imati vidljivu oznaku 4G koja garantira sve mobilne usluge bez pucanja, smrzavanja i zastajkivanja.

Njemačka dozvolila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka dozvolila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.02.2020. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei i službeno je dobio dopuštenje za rad na mobilnim mrežama pete generacije (5G) u Njemačkoj jer Kršćanski demokrati (Christian Democrats CDU) i Kršćansko-socijalna unija (Christian Social Union CSU) glasali su protiv njegova isključenja iz budućih javnih nabava za uspostavu te mreže u zemlji.

Pad prihoda i dobiti HT-a u 2019. godini

Pad prihoda i dobiti HT-a u 2019. godini

18.02.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom u prošloj poslovnoj godini zabilježio je pad prihoda na 7,885 milijardi kuna što je za 0,81 posto manje negoli u poslovnoj 2018. godini. Dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) prije jednokratnih stavki nakon najmova u 2019. godini iznosi 2.908 milijuna kuna te je za 4,1 posto niža u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uglavnom zbog povećanih materijalnih i roaming troškova te troškova osoblja. Zadržana je visoka marža EBITDA-e nakon najmova na razini od 37,7 posto.