Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Foto: DepositPhotos

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao naredio je zabranu američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacijsku opremu za koju se vjeruje kako predstavlja bilo kakav rizik po nacionalnu sigurnost.

U naredbi se ne navodi niti jedna konkretna kompanija, ali se vjeruje da je glavna "meta" upravo kineski Huawei, koji je već optuživan za špijunažu na američkom tlu.

Ipak, kineski tehnološki gigant je poručio da će ograničavanje njegovog poslovanja u SAD-u samo donijeti štetu američkim potrošačima i kompanijama, št vjeruju i stručnjaci.

Bez obzira na to, otprije je nekoliko zemalja svijeta stalo na stranu SAD-a i izrazilo zabrinutost da Kina slobodno i bez ikakvih ograničenja može koristiti Huaweijeve proizvode za nadzor, odnosno, špijuniranje. Velika Britanija, Japan, Australija, Novi Zeland, Kanada... samo su neke od država koje brinu zbog postupaka Huaweija.

Ali, nekako se čini da američki pritisak na saveznike ima prvenstveno veze s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G). Jer, Huawei je najveća kompanija na tržištu koje se veće uz novu tehnologiju i američki ciljevi mogli bi biti usporavanje Kine. Tako nešto ne bi bilo čudno u današnje vrijeme, no ništa nije dokazano.

Trump će svakako ući u povijest zbog odluka kao ova, a tek će vrijeme reći koliko je bio u pravu ili u krivu. Ono što se sad zna je da njegovi potezi nisu baš usmjereni prema slobodnoj trgovini koju zagovara onaj dobrostojeći i iznimno bogati dio njegovih birača s prošlih, ali i nadolazećih izbora.

Kako god, Američko ministarstvo trgovine je uvrstilo Huawei na listu kompanija kojima je zabranjena kupovina tehnologije od američkih firmi bez dozvole vlade. I za očekivati je da će ovi potezi dodatno povećati tenzije između SAD-a i Kine, koje su već eskalirale ovoga tjedna zbog visine tarifa u trgovinskom ratu...

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.