Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Foto: DepositPhotos

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao naredio je zabranu američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacijsku opremu za koju se vjeruje kako predstavlja bilo kakav rizik po nacionalnu sigurnost.

U naredbi se ne navodi niti jedna konkretna kompanija, ali se vjeruje da je glavna "meta" upravo kineski Huawei, koji je već optuživan za špijunažu na američkom tlu.

Ipak, kineski tehnološki gigant je poručio da će ograničavanje njegovog poslovanja u SAD-u samo donijeti štetu američkim potrošačima i kompanijama, št vjeruju i stručnjaci.

Bez obzira na to, otprije je nekoliko zemalja svijeta stalo na stranu SAD-a i izrazilo zabrinutost da Kina slobodno i bez ikakvih ograničenja može koristiti Huaweijeve proizvode za nadzor, odnosno, špijuniranje. Velika Britanija, Japan, Australija, Novi Zeland, Kanada... samo su neke od država koje brinu zbog postupaka Huaweija.

Ali, nekako se čini da američki pritisak na saveznike ima prvenstveno veze s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G). Jer, Huawei je najveća kompanija na tržištu koje se veće uz novu tehnologiju i američki ciljevi mogli bi biti usporavanje Kine. Tako nešto ne bi bilo čudno u današnje vrijeme, no ništa nije dokazano.

Trump će svakako ući u povijest zbog odluka kao ova, a tek će vrijeme reći koliko je bio u pravu ili u krivu. Ono što se sad zna je da njegovi potezi nisu baš usmjereni prema slobodnoj trgovini koju zagovara onaj dobrostojeći i iznimno bogati dio njegovih birača s prošlih, ali i nadolazećih izbora.

Kako god, Američko ministarstvo trgovine je uvrstilo Huawei na listu kompanija kojima je zabranjena kupovina tehnologije od američkih firmi bez dozvole vlade. I za očekivati je da će ovi potezi dodatno povećati tenzije između SAD-a i Kine, koje su već eskalirale ovoga tjedna zbog visine tarifa u trgovinskom ratu...

Još iz kategorije

Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

15.11.2019. komentiraj

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

14.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom otvorio je danas svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove.Uz to, najjači domaći telekom operator predstavio je i svoj novi data centar, odnosno nadograđeni postojeći data centar u Selskoj ulici u Zagrebu gdje će korisnicima biti po prvi put na raspolaganju u Hrvatskoj Microsoft Azure Stack.

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

14.11.2019. komentiraj

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.