Telemach počinje istiskivanje malih dioničara Optima Telekom

Telemach počinje istiskivanje malih dioničara Optima Telekom

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Treći po veličini domaći telekom operator Telemach Hrvatska, koji je u vlasništvu United Grupe, krenuo je nakon preuzimanja više od 95 posto dionica u preuzimanje ostatka dionica od malih dioničara i to putem tzv. istiskivanja malih dioničara (squeeze-out) potvrdio je danas predsjednik Uprave Telemach Hrvatska Adrian Ježina.

Prema zakonskoj regulativi kako je Telemach stekao više od 95 posto stekli su se uvjeti za istiskivanje malih dioničara. Telemach im je predložio cijenu koja je jednaka onoj u nedavnoj otkupnoj ponudi u kojoj je Telemach stekao 27.896.678 dionica koje predstavljaju udio od 40,17 posto Optiminog temeljnog kapitala odnosno 5,36 kuna po dionici.

Podsjetimo, Optima Telekom prije skoro tjedan danas obavijestilo javnost putem burze kako je Središnje depozitarno klirinško društvo objavilo da je korporativna akcija ponude za preuzimanje ciljnog društva OT- Optima Telekom dovršena 6. travnja 2022. godine prijenosom pohranjenih dionica oznake OPTE-R-A na račun ponuditelja Telemach Hrvatska d i isplatom novčane naknade dioničarima koji su prihvatili ponudu za preuzimanje.

Istog dana Telemach Hrvatska stekao je 95,07 posto dionica kompanije čime su ispunjeni svi uvjeti za sqeez out malih dioničara koji bi se uskoro trebao i dogoditi.

Nešto ranije, krajem veljače, Telemach je dobio zeleno svjetlo za potpuno preuzimanje Optima Telekoma koje je tražio od regulatora financijskog tržišta HANFA-e. Tražili su tada da im se odobri ponuda od 5,36 kuna po dionici što su i dobili. Tada su iz HANFA-e istaknuli kako je sklapanjem ugovora o kupoprodaji Optima Telekoma, gdje su HT i Zagrebačka banka prodali Telemachu većinski paket dionica Optime, za kupca, odnosno Telemach, nastala zakonska obveza objavljivanja ponude za preuzimanje.

Nakon toga je, kako smo pisali, nastala obveza preuzimanja koja je obavljena prije nekoliko dana, a nakon toga stjecanjem više od 95 posto dionica stvorili su se uvjeti za istiskivanje malih dioničara. Tako nešto Telemach mora obaviti u roku od tri mjeseca od prelaska praga od 95 posto.

Ježina je danas potvrdio kako su u proteklom razdoblju, nakon što je provedena kupnja od strane United Grupe od švedskog Tele 2, provedeno veliko interno restrukturiranje, promijenjeni su ključni IT sustavi kako bi se poboljšalo poslovanje. Naime, jedno vrijeme korišteni su sustavi od Tele2. Opsežne promjene, ali i veliko ulaganje rezultirali su nastavkom izgradnje mobilne mreže, ulaskom u 5G utrku, ali i početkom velikih ulaganja u optičku infrastrukturu, tvrdi Ježina.

To će se konačnim preuzimanjem Optima Telekoma dodatno ubrzati i Hrvatska će imati tri velika konvergentna telekom operatora čime je konsolidacija domaćeg telekom tržišta konačno i završila.

Sada ostaje vidjeti kako će se tri velika igrača, Hrvatski Telekom s Iskonom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska boriti na tržištu u fiksnoj i mobilnoj telefoniji i što će sve to donijeti krajnjim korisnicima njihovih usluga.

Još iz kategorije

MWC ostaje u Barceloni sve do 2030

MWC ostaje u Barceloni sve do 2030

27.06.2022.

Barcelona će ostati mjesto održavanja najvećeg svjetskog sajma mobilne telefonije io industrije MWC barem do 2030. godine. Udruga mobilne industrije i organizator događaja GSMA objavila je da je dogovor danas napravljen na sastanku Upravnog odbora u Kuala Lumpuru.

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

24.06.2022.

Sjeverna Amerika bi prema prognozama trebala do 2027. biti 5G predvodnik u svijetu s čak devet od deset mobilnih pretplata na toj generaciji mobilnih mreža, navodi Ericsson u svom izvještaju Mobility Report.

Krenula utrka za tornjeve Deutsche Telekoma

Krenula utrka za tornjeve Deutsche Telekoma

23.06.2022.

Investicijske kompanije KKR, Global Infrastructure Partners (GIP) i Stonepeak Partners udružile su se i predale obvezujuću ponudu za kontrolni udio u portfelju Deutsche Telekoma (DT). Prema izvješćima medija, radi se o 20 milijardi eura.