Telemach Hrvatska u optiku planira uložiti 700 milijuna kuna

Telemach Hrvatska u optiku planira uložiti 700 milijuna kuna

Treći po veličini domaći telekom operator Telemach Hrvatska predstavio jr gigabitne brzine svoje optičke mreže za vrhunsko korisničko iskustvo u sklopu prodajnog mjesta u trgovačkom centru Avenue Mall u Novom Zagrebu, a kako ističe njihov CTO Nenad Šlibar uložit će 700 milijuna kuna u optičku infrastrukturu koja će donijeti velike brzine pristupa internetu.

Prema njegovim riječima Telemach će zahvaljujući podršci matične kompanije United Grupe uložiti 100 milijuna eura u izgradnju 10 Giga optičke mreže u Hrvatskoj. To znači da u sljedećih pet godina svojom 10 Giga optičkom mrežom planira pokriti trećinu Hrvatske, odnosno više od 500.000 kućanstava, investicija Telemacha Hrvatska u izgradnju superbrze optičke mreže pomaže i u ubrzanju hrvatske digitalne transformacije te boljem korištenju ekonomskih i socijalnih prednosti koje ona donosi, zaključuje Šlibar.

Kako tvrde u Telemachu brzina mreže ističe se prilikom preuzimanja velike količine podataka, pri igranju videoigara na igraćim konzolama te prilikom slanja ili dijeljenja videosadržaja prema drugim korisnicima.

„Uvođenjem prve 10 Giga optičke mreže u Hrvatskoj Telemach Hrvatska postaje operator s tri telekomunikacijska servisa i pozicionira se kao najnapredniji internetski servis i mreža. Optička mreža Telemacha Hrvatska u ovom trenutku dostupna je za oko 7000 domova na području Novog Zagreba. Do kraja godine bit će omogućen pristup više od 70.000 kućanstava jer Telemach ubrzano nastavlja sa širenjem mreže. Korisnicima su na raspolaganju tri jednostavna paketa koja kombiniraju superbrzi internet i fiksnu telefoniju. Paketi optičkog interneta dolaze s brzinama od 300 Mbps, 1 Gbps i 2 Gbps. Brzina već kod početnog paketa i do deset puta veća od prosječne brzine interneta u zemlji, koja iznosi 30 do 40 Mbps“, ističu u Telemach Hrvatska.

Još iz kategorije

EK proširila dostupan RF spektar za bolji i brži bežični internet

EK proširila dostupan RF spektar za bolji i brži bežični internet

20.06.2021.

Europska komisija je danas donijela Odluku o usklađivanju uporabe pojasa 6 GHz za bežične mreže diljem EU-a čime će se podržati rastući broj uređaja, internetskih aplikacija i inovativnih usluga koje zahtijevaju veću pojasnu širinu i brzinu. Zahvaljujući tome građani i poduzeća moći će uživati u boljim, bržim i stabilnijim Wi-Fi vezama diljem EU-a, među ostalim za videokonferencije, prijenos i dijeljenje sadržaja, telemedicinu ili upotrebu tehnologija proširene stvarnosti.

Njemačka dovodi mobilni signal u ruralna područja uz pomoć novca EU

Njemačka dovodi mobilni signal u ruralna područja uz pomoć novca EU

18.06.2021.

Njemačka je ubrzala planove o postavljanju 5000 odašiljača na područjima s limitiranom pokrivenosti mobilnim signalom nakon što je Europska komisija odobrila financiranje s 1,1 milijardi eura.

Nokia i Proximus demonstrirali najbržu optičku mrežu od 20 Gbps

Nokia i Proximus demonstrirali najbržu optičku mrežu od 20 Gbps

18.06.2021.

Nokia i Proximus u belgijskom Antwerpu predstavili su najbržu mrežu čija se internetska infrastruktura temelji na optici. Riječ je o 20 Gbps i ništa slično još uvijek nije zabilježeno u svijetu.