VELIK DOPRINOS

Telefónica stvara preko 49 milijardi eura BDP-a u zemljama u kojima posluje

Telefónica stvara preko 49 milijardi eura BDP-a u zemljama u kojima posluje
Dražen Tomić / Tomich Productions

Telefónica je nastavila doprinositi gospodarskom i društvenom rastu u zemljama u kojima posluje. Prema Konsolidiranom izvješću o upravljanju za 2023., aktivnost grupe stvorila je 49,145 milijardi eura bruto domaćeg proizvoda (BDP) u glavnim zemljama u kojima je bila prisutna 2023.

Uz to, na svaki euro ostvaren njegovim poslovanjem, dodatnih 1,6 eura dobiveno je kroz rashode i ulaganja; nadalje, za svaku osobu u radnoj snazi stvoreno je preko 10 neizravnih ili induciranih radnih mjesta, ukupno 1,3 milijuna radnih mjesta.

"Naša stota obljetnica služi da nas podsjeti na našu jedinstvenu ostavštinu i poziv služenja i predanosti, poziv koji nas tjera da ojačamo naše poslovanje i s financijskog i s nefinancijskog stajališta", rekao je José María Álvarez-Pallete, predsjednik Telefónice . Nadalje je rekao: „U ovoj novoj eri, Telefónica je jedinstveno pozicionirana da spoji najbolje što tehnologija i ljudi mogu ponuditi. U tom smo duhu podigli naše ambicije ažuriranjem nekoliko ESG ciljeva”.

Osim doprinosa od preko 49 milijardi eura u glavnim zemljama u kojima je prisutna, Telefónica je 2023. dala ukupni porezni doprinos od 7,58 milijardi eura. Drugim riječima, 19 od svakih 100 eura prometa otišlo je na plaćanje poreza.

Nadalje, obujam nabave premašio je 23 milijarde eura, od čega je više od 83 posto otišlo lokalnim dobavljačima s ciljem povećanja pozitivnog učinka u mjestima gdje Telefónica posluje.

Kao dio svoje predanosti pružanju usluge svima, Telefónica je i dalje svjetski predvodnik u postavljanju optičkih vlakana do kuće (FTTH), sa 173 milijuna prodanih objekata u 2023., od kojih je 74 milijuna putem vlastite mreže tvrtke. Osim toga, nudi 92 posto 4G/LTE pokrivenosti na globalnoj razini i pokrenuo je 5G na svojim glavnim tržištima.

Grupa ima gotovo 388 milijuna pristupa, što predstavlja godišnji rast od 1,2 posto, pri čemu širokopojasna pokrivenost doseže 82-99 posto stanovništva u ruralnim i udaljenim područjima na glavnim tržištima.

Telekom je također uključen u inicijative za obuku za digitalne vještine i programe zapošljavanja. Telefónica i njezina Zaklada nude projekte kao dio svog globalnog centra za inovacije i talente, kao što su Escuela 42, Conecta Empleo i program Reconectados za starije osobe.

Tijekom 2023. godine 70 posto zaposlenika ulagalo je u stjecanje i razvoj novih vještina. SkillsBank, interna platforma za obuku s više od 90.000 korisnika, razvila se ugradnjom umjetne inteligencije kako bi se olakšalo kontinuirano učenje i interna mobilnost, pomažući ubrzati profesionalni rast. Razina predanosti zaposlenika (eNPS) porasla je za sedam bodova na 76, rekordno visoka.

Što se tiče jednakosti spolova, udio žena na rukovodećim položajima dosegao je 32,8 posto 2023., s ciljem od 37 posto do 2027. U međuvremenu, prilagođeni jaz u plaćama smanjen je na 0,7 posto, ostajući u skladu s ciljem za cijelu grupu da padne ispod 1 posto do 2024. Grupa je nastavila zapošljavati zaposlenike s invaliditetom, s ciljem udvostručenja broja zaposlenika s invaliditetom do 2024.

Planovi kvalitete za poboljšanje korisničkog iskustva još su jedan strateški fokus za Telefónicu. U 2023. razina zadovoljstva kupaca nastavila je rasti, postigavši NPS (Net Promoter Score) od 31, što predstavlja poboljšanje od preko 10 bodova od 2017. godine.

Telefónica usklađuje svoju posvećenost planetu s ekološkim ciljevima održivog razvoja (7, 11, 12 i 13), odvajajući svoj rast od svog ekološkog otiska i pomažući u dekarbonizaciji gospodarstva. Klimatski akcijski plan je Telefónica-in plan puta koji je integriran na razini cijele tvrtke s ciljem postizanja neto nulte emisije do 2040. godine, kao što je potvrdila inicijativa Science Based Targets (SBTi).

Što se tiče napretka u tom pogledu, Telefónica je smanjila svoje operativne emisije za 81,4 posto od 2015. godine, pri čemu ta brojka iznosi ukupno 51 posto kada se uključe one proizvedene u njezinom lancu vrijednosti.

Smanjenje emisija ne samo da je kompatibilno s širenjem mreže i kvalitetom usluge, već također omogućuje Telefónici da bude konkurentnija. Zahvaljujući energetski učinkovitijem vlaknu i 5G, uz više od 170 projekata, tvrtka je smanjila potrošnju energije za 8,6 posto u odnosu na 2015., unatoč 8,6 puta većem prometu na svojim mrežama.

Osim toga, 100 posto svoje potrošnje električne energije trenutno dolazi iz obnovljivih izvora u Europi, Brazilu, Čileu i Peruu (84 posto globalno). Emisije Telefónice u 2023. bile bi 3,5 puta veće bez njezinog Plana za obnovljivu energiju.

Telefónica nudi svoja Eco Smart rješenja tvrtkama kako bi pridonijela dekarbonizaciji gospodarstva. Učinkovitost potaknuta povezivanjem i digitalnim uslugama pomogla je tvrtkama da izbjegnu 86,1 milijun tona emisija CO2 u 2023. godini.

Štoviše, tvrtka radi na tome da postane zero waste tvrtka do 2030. pomoću kružnog gospodarstva. Godine 2023. Telefónica je reciklirala 97 posto svog otpada te popravila i ponovno upotrijebila 4,5 milijuna komada elektroničke opreme iz svojih operacija, ureda i korisnika, od čega je 313.805 komada mrežne opreme.

Telefónica vodi računa o tome koliko je važno slijediti najbolje prakse dobrog upravljanja. Stoga održava visoke standarde upravljanja, sigurnosti, privatnosti i transparentnosti.

Godine 2023. Telefónica je objavila izvješće o svom procesu dubinske analize ljudskih prava i okoliša, uzimajući u obzir nove zahtjeve u tom pogledu. Osim toga, telekomunikacijska kompanija zahtijeva da 100 posto svojih dobavljača posluje u skladu s visokim standardima održivosti sličnim njezinim, s 5823 dobavljača kojima su dodijeljeni ugovori primili su informacije o integritetu u 2023. godini.

Upravni odbor Telefónice napravio je kvalitativni iskorak u pogledu rodne raznolikosti, a žene sada čine 40 posto članova odbora.

Grupa već godinama radi na usklađivanju ekološke i društvene održivosti s financijskom održivošću. Održivo financiranje dosegnulo je 33,6 posto ukupnog iznosa grupe na kraju 2023., što je povećanje od 6,3 postotna boda u usporedbi s 2022., čime je tvrtka postala jedna od vodećih na tržištu u globalnom sektoru telekomunikacija u smislu volumena izdavanja i diversifikacije instrumenata. Iz tog je razloga ažurirala svoj cilj za oko 40 posto aktivnosti financiranja kako bi ispunila kriterije održivosti do 2026.

Tijekom 2023. vodeći tržišni analitičari održivosti smatrali su Telefónicu jednom od kompanija koja se najviše posvetila ESG-u u sektoru, održavajući ili poboljšavajući izvrsne rezultate koje su dodijelile najbolje agencije za ocjenjivanje kao što su MSCI i Sustainalytics, između ostalih.