Snažan rast broja korisnika brzog interneta

Snažan rast broja korisnika brzog interneta

Foto: Fotolia (ilustracija)

Prije nekoliko dana HAKOM, domaći telekomunikacijski regulator objavio je najnovije brojke o rastu broja domaćih korisnika širokopojasnog pristupa Internetu, a da snažan rast očekuje i svjetsko tržište dokazuje istraživanje Point Topica koje pokazuje da će s 643.8 milijuna korisnika s kraja prošle godine do 2018. broj porasti na 940 milijuna.

Snažan rast u narednih pet godina očekuje se zbog dodatnog razvoja telekomunikacijske infrastrukture prije svega izgradnja optike, a kako procjenjuju analitičari do kraja ovog desetljeća broj korisnika biti će veći od milijarde što je vrlo značajno za cjelokupnu telekomunikacijsku industriju.

Na tome rastu u budućnosti biti će potaknut i rast dodatnih usluga koje omogućuje širokopojasni pristup Internetu stoga ne treba čuditi ako se tržište bude razvijalo i brže od očekivanog. Najveći rast očekuje se u Aziji i to prije svega u Indoneziji i na Tajlandu i to čak 70 posto, slijedi ga Istočna Europa s 53 posto, te Južna Amerika s 47 posto.

Uz sve to brojke uvođenjem optičke infrastrukture vidljivo je kako pada broj korisnika DSL-a (Digital Subscriber Line) odnosno asinkronog pristupa ADSL, a raste broj korisnika spojenih na optičku infrastrukturu. FFTx (Fiber to the home ili sličan pristup) nezaustavljivo rastu i one će upravo biti poticaj za razvoj u narednom periodu.

Još iz kategorije

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.10.2019. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei ipak s krajem godine ide prema pozitivnijim vijestima vezanima uz svoje poslovanje, što potvrđuju ranije informacije o blažim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država te posljednje informacije o tome da će ipak biti dio njemačke tranzicije na mobilne mreže pete generacije (5G).

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.