Snažan rast broja korisnika brzog interneta

Snažan rast broja korisnika brzog interneta

Foto: Fotolia (ilustracija)

Prije nekoliko dana HAKOM, domaći telekomunikacijski regulator objavio je najnovije brojke o rastu broja domaćih korisnika širokopojasnog pristupa Internetu, a da snažan rast očekuje i svjetsko tržište dokazuje istraživanje Point Topica koje pokazuje da će s 643.8 milijuna korisnika s kraja prošle godine do 2018. broj porasti na 940 milijuna.

Snažan rast u narednih pet godina očekuje se zbog dodatnog razvoja telekomunikacijske infrastrukture prije svega izgradnja optike, a kako procjenjuju analitičari do kraja ovog desetljeća broj korisnika biti će veći od milijarde što je vrlo značajno za cjelokupnu telekomunikacijsku industriju.

Na tome rastu u budućnosti biti će potaknut i rast dodatnih usluga koje omogućuje širokopojasni pristup Internetu stoga ne treba čuditi ako se tržište bude razvijalo i brže od očekivanog. Najveći rast očekuje se u Aziji i to prije svega u Indoneziji i na Tajlandu i to čak 70 posto, slijedi ga Istočna Europa s 53 posto, te Južna Amerika s 47 posto.

Uz sve to brojke uvođenjem optičke infrastrukture vidljivo je kako pada broj korisnika DSL-a (Digital Subscriber Line) odnosno asinkronog pristupa ADSL, a raste broj korisnika spojenih na optičku infrastrukturu. FFTx (Fiber to the home ili sličan pristup) nezaustavljivo rastu i one će upravo biti poticaj za razvoj u narednom periodu.

Još iz kategorije

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

17.05.2019. komentiraj

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao naredio je zabranu američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacijsku opremu za koju se vjeruje kako predstavlja bilo kakav rizik po nacionalnu sigurnost.

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

16.05.2019. komentiraj

Ericsson je objavio novo ConsumerLab izvješće pod nazivom 5G Consumer Potential, koje razbija mitove o značaju 5G za potrošače i opisuje mogućnosti koje su dostupne pružateljima komunikacijskih usluga.