Snažan rast broja korisnika brzog interneta

Snažan rast broja korisnika brzog interneta

Foto: Fotolia (ilustracija)

Prije nekoliko dana HAKOM, domaći telekomunikacijski regulator objavio je najnovije brojke o rastu broja domaćih korisnika širokopojasnog pristupa Internetu, a da snažan rast očekuje i svjetsko tržište dokazuje istraživanje Point Topica koje pokazuje da će s 643.8 milijuna korisnika s kraja prošle godine do 2018. broj porasti na 940 milijuna.

Snažan rast u narednih pet godina očekuje se zbog dodatnog razvoja telekomunikacijske infrastrukture prije svega izgradnja optike, a kako procjenjuju analitičari do kraja ovog desetljeća broj korisnika biti će veći od milijarde što je vrlo značajno za cjelokupnu telekomunikacijsku industriju.

Na tome rastu u budućnosti biti će potaknut i rast dodatnih usluga koje omogućuje širokopojasni pristup Internetu stoga ne treba čuditi ako se tržište bude razvijalo i brže od očekivanog. Najveći rast očekuje se u Aziji i to prije svega u Indoneziji i na Tajlandu i to čak 70 posto, slijedi ga Istočna Europa s 53 posto, te Južna Amerika s 47 posto.

Uz sve to brojke uvođenjem optičke infrastrukture vidljivo je kako pada broj korisnika DSL-a (Digital Subscriber Line) odnosno asinkronog pristupa ADSL, a raste broj korisnika spojenih na optičku infrastrukturu. FFTx (Fiber to the home ili sličan pristup) nezaustavljivo rastu i one će upravo biti poticaj za razvoj u narednom periodu.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.