Širokopojasni pristup koncentriran u gradovima

Širokopojasni pristup koncentriran u gradovima

Foto: Shutterstock

I dok Hrvatska i dalje nije povukla novac za izgradnju širokopojasno pristupne mreže iz EU fondova, novca koji nam stoji na raspolaganju a koji je blokiran jer nema jasnog načina trošenja, o čemu je ICTbusiness.info već pisao, raspodjela širokopojasnog pristupa u fiksnoj telefoniji i dalje je koncentrirana na gradove i to one velike.

Pokazuju to i HAKOM-ove brojke o širokopojasnom pristupu na kraju drugog ovogodišnjeg kvartala gdje je vidljivo da su vodeće županije upravo one gdje su i najveći gradovi u Hrvatskoj. I dok se država ne može dogovoriti tko će graditi pristupnu mrežu do gradova i drugih naselja u Hrvatskoj novac i to više od 220 milijuna eura čeka kako bi bio potrošen na i gradnju mreže od koje bi se onda gradili priključci prema kućanstvima i poslovnim subjektima.

Izvor: HAKOM

Još iz kategorije

Potrošnja podatkovnog prometa povećala se gotovo 300 puta od 2011.

Potrošnja podatkovnog prometa povećala se gotovo 300 puta od 2011.

03.12.2021.

Ericsson je u najnovijem izvješću otkrio da se potrošnja podatkovnog prometa povećala gotovo 300 puta od 2011., kad je objavljen prvi kompanijin Mobility Report. A razlozi za takvo povećanje su podosta logični.

A1 Hrvatska otvorio podatkovni centar vrijedan 11 milijuna eura

A1 Hrvatska otvorio podatkovni centar vrijedan 11 milijuna eura

30.11.2021.

Izgradnjom podatkovnog centra prema najvišim svjetskim standardima A1 Hrvatska spremna je i za najzahtjevnije korisnike u privatnom i javnom sektoru. Jedini je u Hrvatskoj iz temelja izgrađen prema Tier III kriterijima UpTime instituta, svjetskog lidera u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture. Poslovnim korisnicima zajamčena je godišnja maksimalna dostupnost odnosno funkcioniranje kritične infrastrukture kao što su povezivost, napajanje i hlađenje sustava.

Prva usluga kućnog interneta preko 5G mreže u Hrvatskoj

Prva usluga kućnog interneta preko 5G mreže u Hrvatskoj

29.11.2021.

A1 Hrvatska prva na tržištu donosi kućni internet preko mobilne 5G mreže. Uz premium uređaje, korisnik dobiva kvalitetan širokopojasni pristup. To je još jedan doprinos ravnomjernom razvoju Hrvatske i omogućavanju jednakih uvjeta za rad, edukaciju pa i zabavu na područjima bez adekvatne fiksne infrastrukture, ističu iz A1 Hrvatska.