Različite reakcije na HAKOM-ovu odluku o kažnjavanju HT-a

Različite reakcije na HAKOM-ovu odluku o kažnjavanju HT-a

Foto: Fotolia

Najavljena velika kazna za HT od milijun kuna i 700 tisuća kuna za odgovornu osobu prema najnovijem rješenju HAKOM-a izazvala je prilično burne reakcije na domaćem telekomunikacijskom tržištu. I dok jedni pozdravljaju ovakvu odluku domaćeg telekomunikacijskog regulatora jer će donijeti reda na tržištu, drugi pak tvrde kako su počinjene neke pogreške.

Potaknuti time u detalje smo proučili navedenu odluku, te upitali odvjetnike za savjet. Prema njima, iako ne žele u javnost imenom i prezimenom, naime u prijeboj mogu ići samo dospjela i dosad ne naplaćena potraživanja, a ne bilo kakvo drugo potraživanje koje još nije dospjelo. Iako naš sugovornik nije želio biti imenovan, on ističe kako pravno gledano je HAKOM-ova odluka dvojbena, pritom ističući da domaća zakonska regulativa po običaju nije jasna.

Zanimljivo je pritom da napominje kako u rješenju HAKOM-a stoji i da je HT u prijeboj uključio obveze H1 Telekoma koje su nastale ranije, postigao bi istu svrhu u pogledu ostvarivanja svojih potraživanja, te da je stoga inspektor donio rješenje kojim je obvezao HT izmijeniti izjavu o prijeboju na način da obuhvati ranije dospjele obveze H1 Telekoma, odnosno one obveze zbog kojih je došlo do blokade računa.

Objašnjavajući ovo, on tvrdi da se u ovom slučaju mogu donositi različita tumačenja Zakon o obveznim odnosim, iako naš drugi izvor s telekom tržišta pojašnjava da je HT ipak postupio u skladu sa zakonom, te da će pravna bitka između H1 Telekoma i HT-a žestoko nastaviti. Pritom posebno napominje kako je zanimljivo da se drugi telekom operateri ne žale na HT, te da pokušavaju ostati po strani čekaju ishod koji bi i za njih mogao biti povoljan.

Naime, ono što je sporno jest koja potraživanja ulaze u prijeboj, odnosno može li HT ili bilo tko drugi birati od dospjelih potraživanja što ulazi u prijeboj ili ne. Nažalost, iz HT-a zasad nema službenog odgovora, no ako je suditi po dosadašnjim reakcijama HT-A oni se očito ne žele s HAKOM-om prepucavati preko medija. Unatoč čekanju na odgovor, poručeno nam je da HT u ovome trenutku ne želi komentirati predmetnu HAKOM-ovu odluku.

Još iz kategorije

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

20.05.2020. komentiraj

Ericsson je morao s 11. svibnjem promijeniti prognozu o 5G pretplatama na globalnoj razini do 2025. jer se zbog pandemije koronavirusa razvoj ubrzao, kao i širenje dostupnosti te nove tehnologije. Dakle, po novom prognoza sugerira da će za pet godina biti 2,8 milijardi 5G pretplata, a ne 2,6 milijardi kako su u švedskoj kompaniji isticali tijekom studenog prošle godine.

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

17.05.2020. komentiraj

Austrijski regulator RTR donio je odluku kako će druga polovica kolovoza biti novi datum za početak aukcije 5G, nakon što je bio prisiljen odgoditi taj korak zbog izbijanja Covid-19.