Različite reakcije na HAKOM-ovu odluku o kažnjavanju HT-a

Različite reakcije na HAKOM-ovu odluku o kažnjavanju HT-a
Fotolia

Najavljena velika kazna za HT od milijun kuna i 700 tisuća kuna za odgovornu osobu prema najnovijem rješenju HAKOM-a izazvala je prilično burne reakcije na domaćem telekomunikacijskom tržištu. I dok jedni pozdravljaju ovakvu odluku domaćeg telekomunikacijskog regulatora jer će donijeti reda na tržištu, drugi pak tvrde kako su počinjene neke pogreške.

Potaknuti time u detalje smo proučili navedenu odluku, te upitali odvjetnike za savjet. Prema njima, iako ne žele u javnost imenom i prezimenom, naime u prijeboj mogu ići samo dospjela i dosad ne naplaćena potraživanja, a ne bilo kakvo drugo potraživanje koje još nije dospjelo. Iako naš sugovornik nije želio biti imenovan, on ističe kako pravno gledano je HAKOM-ova odluka dvojbena, pritom ističući da domaća zakonska regulativa po običaju nije jasna.

Zanimljivo je pritom da napominje kako u rješenju HAKOM-a stoji i da je HT u prijeboj uključio obveze H1 Telekoma koje su nastale ranije, postigao bi istu svrhu u pogledu ostvarivanja svojih potraživanja, te da je stoga inspektor donio rješenje kojim je obvezao HT izmijeniti izjavu o prijeboju na način da obuhvati ranije dospjele obveze H1 Telekoma, odnosno one obveze zbog kojih je došlo do blokade računa.

Objašnjavajući ovo, on tvrdi da se u ovom slučaju mogu donositi različita tumačenja Zakon o obveznim odnosim, iako naš drugi izvor s telekom tržišta pojašnjava da je HT ipak postupio u skladu sa zakonom, te da će pravna bitka između H1 Telekoma i HT-a žestoko nastaviti. Pritom posebno napominje kako je zanimljivo da se drugi telekom operateri ne žale na HT, te da pokušavaju ostati po strani čekaju ishod koji bi i za njih mogao biti povoljan.

Naime, ono što je sporno jest koja potraživanja ulaze u prijeboj, odnosno može li HT ili bilo tko drugi birati od dospjelih potraživanja što ulazi u prijeboj ili ne. Nažalost, iz HT-a zasad nema službenog odgovora, no ako je suditi po dosadašnjim reakcijama HT-A oni se očito ne žele s HAKOM-om prepucavati preko medija. Unatoč čekanju na odgovor, poručeno nam je da HT u ovome trenutku ne želi komentirati predmetnu HAKOM-ovu odluku.