Različite reakcije na HAKOM-ovu odluku o kažnjavanju HT-a

Različite reakcije na HAKOM-ovu odluku o kažnjavanju HT-a

Foto: Fotolia

Najavljena velika kazna za HT od milijun kuna i 700 tisuća kuna za odgovornu osobu prema najnovijem rješenju HAKOM-a izazvala je prilično burne reakcije na domaćem telekomunikacijskom tržištu. I dok jedni pozdravljaju ovakvu odluku domaćeg telekomunikacijskog regulatora jer će donijeti reda na tržištu, drugi pak tvrde kako su počinjene neke pogreške.

Potaknuti time u detalje smo proučili navedenu odluku, te upitali odvjetnike za savjet. Prema njima, iako ne žele u javnost imenom i prezimenom, naime u prijeboj mogu ići samo dospjela i dosad ne naplaćena potraživanja, a ne bilo kakvo drugo potraživanje koje još nije dospjelo. Iako naš sugovornik nije želio biti imenovan, on ističe kako pravno gledano je HAKOM-ova odluka dvojbena, pritom ističući da domaća zakonska regulativa po običaju nije jasna.

Zanimljivo je pritom da napominje kako u rješenju HAKOM-a stoji i da je HT u prijeboj uključio obveze H1 Telekoma koje su nastale ranije, postigao bi istu svrhu u pogledu ostvarivanja svojih potraživanja, te da je stoga inspektor donio rješenje kojim je obvezao HT izmijeniti izjavu o prijeboju na način da obuhvati ranije dospjele obveze H1 Telekoma, odnosno one obveze zbog kojih je došlo do blokade računa.

Objašnjavajući ovo, on tvrdi da se u ovom slučaju mogu donositi različita tumačenja Zakon o obveznim odnosim, iako naš drugi izvor s telekom tržišta pojašnjava da je HT ipak postupio u skladu sa zakonom, te da će pravna bitka između H1 Telekoma i HT-a žestoko nastaviti. Pritom posebno napominje kako je zanimljivo da se drugi telekom operateri ne žale na HT, te da pokušavaju ostati po strani čekaju ishod koji bi i za njih mogao biti povoljan.

Naime, ono što je sporno jest koja potraživanja ulaze u prijeboj, odnosno može li HT ili bilo tko drugi birati od dospjelih potraživanja što ulazi u prijeboj ili ne. Nažalost, iz HT-a zasad nema službenog odgovora, no ako je suditi po dosadašnjim reakcijama HT-A oni se očito ne žele s HAKOM-om prepucavati preko medija. Unatoč čekanju na odgovor, poručeno nam je da HT u ovome trenutku ne želi komentirati predmetnu HAKOM-ovu odluku.

Još iz kategorije

Besplatan WiFi Internet u gradu Lepoglavi zahvaljujući inicijativi WiFi4EU

Besplatan WiFi Internet u gradu Lepoglavi zahvaljujući inicijativi WiFi4EU

26.09.2020. komentiraj

Grad Lepoglava je u suradnji s Hrvatskim Telekomom realizirao projekt besplatnog WiFi interneta čime je građanima Lepoglave, kao i njenim posjetiteljima, omogućen besplatan internet na područjima javnog okupljanja. Kroz program WiFi4EU Gradu Lepoglavi dodijeljen je vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega je odabrao Hrvatski Telekom kao najboljeg izvođača koji će tehnološki omogućiti javni besplatni WiFi Internet i time modernizirati i olakšati život građana Lepoglave.

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

24.09.2020. komentiraj

MIPRO 2020 organiziran je kao hibridni skup i odvijat će se fizički i virtualno, ovisno o epidemiološkoj situaciji te mogućnostima i potrebama sudionika. Spremnost RH za 5G, veleprodajni uvjeti pristupa novoizgrađenim mrežama i transparentnost uvjeta korištenja javnih komunikacijskih usluga, teme su koje će biti predstavljene na HAKOM-ovom Danu tržišta koji će se moći pratiti izravno putem društvenih mreža.

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

23.09.2020. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operator A1 Hrvatska postigao je rekordni prijenos podataka na udaljenost od 27 kilometara koristeći Ericssonove tehnologije MIMO i MINI-LINK. Prijenos podataka na udaljenosti do 26,8 kilometara odrađen je na komercijalnoj mreži A1 Hrvatska na lokacijama u blizini grada Splita pomoću opreme MINI-LINK s 2X2 MIMO funkcionalnošću.