Privatne mobilne mreže nastavljaju s povećanjem potrošnje na opremu

Privatne mobilne mreže nastavljaju s povećanjem potrošnje na opremu

Foto: DepositPhotos

Poboljšane mogućnosti 5G mreža potaknule su entuzijazam i svijest o privatnim mobilnim mrežama pa samim time doveli godišnju potrošnju na mrežni hardver i usluge do gotovo 12 milijardi američkih dolara na globalnoj razini, navodi Juniper Research.

Riječ je o razdoblju do 2023., a to je porast od 116 posto u odnosu na 5,5 milijardi dolara očekivanih za ovu godinu. Pritom 5G implementacije imaju ključnu ulogu jer će više od 60 posto baznih stanica koje se koriste u tim implementacijama 2023. biti 5G, zahvaljujući iznimno maloj latenciji i svojstvima širenja signala koja omogućuju implementaciju u okruženjima u kojima se konvencionalne mreže ne pokazuju kao najbolje rješenje.

Ove mreže će gotovo u potpunosti biti poslovno vođene. Najistaknutiji sektori bit će proizvodnja, rudarstvo i energetska industrija te će činiti 59 posto potrošnje u 2023.

Kroz izvješće se navodi da, unatoč dominantnoj poziciji u javnim mobilnim mrežama, tradicionalni operateri riskiraju propustiti veći dio tržišta privatnih mreža. Umjesto toga, Juniper Research vjeruje da su dobavljači telekomunikacijskih mreža, kao što su Ericsson i Nokia, u najboljoj poziciji da kapitaliziraju privatne mreže nudeći hardver i usluge s dodanom vrijednošću izravno kompanijama koje žele koristiti privatne mreže.

- S privatnim mrežama koje su često potpuno odvojene od javnih mreža, uloga tradicionalnih operatera mobilnih mreža u mnogim slučajevima može biti minimalna - primijetio je autor istraživanja James Moar i nastavio:

- To znači da će dobavljači hardvera i integratori sustava igrati dominantniju ulogu, obzirom na pravi regulatorni okvir.

U izvješću se napominje i da je implementacija privatnih mreža neujednačena na globalnoj razini, a najveća tržišta su ona s najotvorenijim ili najfleksibilnijim raspodjelom spektra. Njemačka i Sjedinjene Američke Države su među najnaprednijima jer nudi lokalizirani leasing i opću dostupnost spektra.

Kao rezultat toga te će dvije zemlje činiti 30 posto globalne potrošnje privatnih mreža u 2023., iako će se to smanjiti kako druge zemlje budu puštale spektar za korištenje privatnih mreža...

Još iz kategorije

Studija otkrila da su gotovo svi WiFi ruteri ranjivi

Studija otkrila da su gotovo svi WiFi ruteri ranjivi

18.01.2022.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost u kompanijama IoT Inspector i CHIP, pregledali su Wi-Fi rutere proizvođača Asus, AVM, D-Link, Netgear, Edimax, TP-Link, Synology i Linksys te otkrili 226 potencijalnih sigurnosnih prijetnji, što nije nimalo poticajno.

U rad puštena testna OIV 5G PrivateNET mreža

U rad puštena testna OIV 5G PrivateNET mreža

14.01.2022.

Krajem prosinca 2021. godine u rad je puštena OIV 5G PrivateNET mreža u prostorijama AD Plastika u Zagrebu, a sve u svrhu testiranja OIV-ove privatne 5G mreže koja ne koristi resurse javne mobilne komunikacijske mreže. Projekt se realizira u suradnji OIV-a, AD Plastika i proizvođača opreme Nokia, a donijet će dodatno iskustvo na području mreže budućnosti i moderne komunikacije.

SMS Firewall prihodi doseći će 4,1 milijarde dolara do 2026.

SMS Firewall prihodi doseći će 4,1 milijarde dolara do 2026.

03.01.2022.

Ukupni SMS firewall prihodi povećat će se s 911 milijuna američkih dolara iz ove godine na 4,1 milijardu dolara u 2026., navodi u prognozi Juniper Research.