MWC 2024

Prijelaz operatera na 5G SA Core Pad 2023

Prijelaz operatera na 5G SA Core Pad 2023
Depositphotos

Broj mobilnih operatera koji prelaze na namjensku 5G jezgru smanjio se na 12 u 2023., prema studiji Counterpoint Researcha. Iako su brojni operateri pokrenuli temeljne pilot projekte 5G SA, tek trebaju krenuti naprijed s prijelazom jer vjeruju da je postojeća arhitektura dovoljna da zadovolji trenutnu mrežnu potražnju. Još jedan razlog za postupnu implementaciju su prevladavajući makroekonomski vjetrovi i nedostatak mogućnosti monetizacije s 5G.

Prijelaz bi se trebao povećati nakon uvođenja 5G Advanced počevši od 2025. godine, koji obećava mnoštvo novih značajki koje će pomoći u poboljšanju mogućnosti uređaja i mreže, sniziti OPEX troškove i uvesti nove slučajeve upotrebe. Međutim, operateri moraju hitno dati prioritet implementaciji 5G SA jezgri kako bi maksimalno iskoristili potencijal koji nudi 5G Advanced. Odgoda u uključivanju 5G SA implicira da bismo mogli vidjeti hrpu uvođenja u kraćem vremenu počevši od druge polovine 2024. do 2025., umjesto stalnih uvođenja u sljedeće tri do četiri godine.

Čini se da je postupni prodor 5G SA u Tier-2 operatere i zemlje s manjim geografskim područjima započeo jer MNO-ovi nastoje poboljšati korisničko iskustvo. Prema Counterpoint Researchu, oko 30 zemalja ima barem jednog operatera koji komercijalno pokreće 5G SA mrežu. Counterpoint Research predviđa da će prijelazi u prvoj polovici 2024. ostati spori prije nego što dobiju zamah u drugoj polovici 2024., što će se nastaviti u 2025.

55 operatera komercijalno je implementiralo 5G SA, a mnogo ih je više u fazi testiranja i probne faze. Svjedoci smo mješavine zemalja koje usvajaju samostalni 5G, a neki operateri razine 2 u LATAM-u pokreću 5G SA usluge. Stopa implementacije bila je nešto brža u drugoj polovici 2023., s nekim važnim Tier-1 operaterima u razvijenim zemljama koji su prešli na 5G SA, iako je popis MNO-ova koji su trenutno u probnoj fazi još uvijek prilično opsežan.

Ericssonova uloga kao lidera u 5G SA se širi, a švedski dobavljač ima najveći tržišni udio među svim pružateljima temeljnih usluga u oblaku. Nokia slijedi po broju implementacija svoje 5G jezgre. Oba imaju znatan broj dobavljačkih ugovora s operaterima koji još nisu komercijalizirani. Južnokorejski Samsung i japanski NEC prvenstveno su usredotočeni na svoja domaća tržišta, ali proširuju svoj doseg na Tier-2 operatere kako se fokus pomiče na vRAN i Open RAN rješenja, dok dobavljači u usponu Parallel Wireless i Mavenir surađuju s operaterima u Europi, Bliski istok, i Afrika.

Većina operatera instalira 5G na srednje frekvencije (n78), što daje veće brzine i bolju pokrivenost. Neki operateri su također počeli nuditi komercijalne usluge u mmWave valovima n258 opsega. FWA i drugi eMBB trenutno su najčešći slučajevi upotrebe, iako rubne usluge i mrežno rezanje također dobivaju na snazi.

Operateri traže načine za unovčavanje 5G usluga, jer se bore da ostvare povrat ulaganja od svojih ulaganja u 5G. Globalno, operateri pokušavaju izvući bolje povrate od potrošačkih mreža prije nego što svoje 5G usluge prenesu dublje u poduzeća. Iako je FWA aplikacija koja obećava za unovčavanje 5G SA, postoje mnogi drugi slučajevi upotrebe koje operateri mogu razmotriti kako bi povećali svoj ROI, uključujući rezanje mreže, emitiranje uživo, XR aplikacije i privatne mreže.