Porast ulaganja u svjetlovodnu infrastrukturu

Porast ulaganja u svjetlovodnu infrastrukturu

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Operatori su na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj nastavili s investicijama u elektroničku komunikacijsku infrastrukturu. U 2019. uloženo je oko 2,7 milijarde kuna, što je 200 milijuna kuna više nego u 2018. godini, pokazuju najnoviji podaci domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a.

Prednjače ulaganja u pokretnu mrežu, koja su gotovo 31 posto viša u odnosu na prethodnu godinu. U nepokretnoj mreži najveći rast je zabilježen u ulaganjima u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu, i to 78 posto više u odnosu na 2018.

Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnoj mreži na kraju 2019. iznosio je više od 1,154 milijuna, što je rast od oko 2,4 posto u odnosu na 2018. Najveći rast priključaka zabilježen je putem svjetlovodne pristupne tehnologije.

U dijelu telefonskih usluga, ukupni odlazni promet u pokretnoj mreži u 2019. bilježi porast od 3 posto, dok je ukupni odlazni promet u nepokretnoj mreži pao za 12 posto u odnosu na 2018. U isto vrijeme zabilježen je pad prihoda od telefonskih usluga, kako u pokretnoj tako i u nepokretnoj mreži. Ovo su očekivana kretanja te se i u budućem razdoblju očekuju slični trendovi zbog supstitucije nekim drugim oblicima komunikacije.

Na tržištu naplatne televizije nastavlja se rast prihoda u odnosu na prethodno razdoblje. Operatori su u 2019. ostvarili 27 milijuna kuna veći prihod u odnosu na 2018. IPTV je i dalje vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 52 posto ukupnog broja korisnika naplatne televizije, a potencijal razvoja ovog dijela tržišta je značajan s obzirom na to da još uvijek 44 posto kućanstava televiziju prati putem digitalnog zemaljskog signala.

Još iz kategorije

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

31.03.2020. komentiraj

Vijeće HAKOM-a donijelo je odluku o odgodi primjene dijela mjere Metodologije testa istiskivanja marže do kraja godine zbog epidemije koronavirusa i potresa.

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

27.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa utjecala je na svakodnevicu i uzdrmala brojne industrije, a prvo veće otkazivanje nekog događaja zbog straha od širenja zaraze bilo je ono u Barceloni. Mobile World Congress (MWC) nije se održao prvi put u svojoj povijesti, izgubljeno je oko pola milijarde eura prihoda, a organizator GSMA je sve “začinio” vijesti da povrata novca neće biti. Ipak, to se možda promijenilo.

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

27.03.2020. komentiraj

Pokušali smo saznati kako domaći telekom operateri vide odgodu otvaranja druge digitalne dividende odnosno odluku HAKOM-a da se odgodi uvođenje DVBT-2 tehnologije koja bila predviđena potkraj svibnja taman prije Europskog nogometnog prvenstva.