Optima Telekom nastavlja sa zacrtanim planovima u skorom iščekivanju početka prodaje

Optima Telekom nastavlja sa zacrtanim planovima u skorom iščekivanju početka prodaje

U vrijeme dok se čeka odluka AZTN-a oko prodaje Tele2 United Grupi pomalo ispod radara prolazi Optima Telekom kojom prema odluci istog tog AZTN-a upravlja HT koji mora pokrenuti prodaju ovog telekoma početkom sljedeće godine. Upravo stoga razgovarali smo s Borisom Batelićem, predsjednikom Uprave Optima Telekoma o planovima za sljedeću godinu i ključnim događajima u ovoj godini.

On ističe kako zbog eventualne promjene vlasničke strukture ne namjeravaju mijenjati planove te i dalje ozbiljno i odgovorno ulažu u poslovanje kako bi pravodobno i na najbolji način odgovorili na želje i potrebe korisnika. NA pitanje o stanju na tržištu Batelić ističe kako prema podacima s tržišta, ono svakako ide u tom smjeru no još uvijek su korisnici skloni usluge mobilne i fiksne telefonije uzeti kod različitih operatora.

Kakva je bila ova poslovna godina za Optima Telekom i što se može očekivati u idućoj pogotovo jer HT mora pokrenuti prodaju kompanije?

Vrlo sam zadovoljan poslovanjem Optima Telekoma. Ostvareni poslovni rezultat na kraju trećeg tromjesečja 2019. pokazuju kako je kompanija rasla u svim ključnim segmentima pa smo tako, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ostvarili veće ukupne prihode, veću EBITDA, a povećali smo i EBITDA maržu. U rezidencijalnom segmentu poslovanja kontinuiran rast bilježimo u IPTV prihodima i broju IPTV korisnika, a to je usluga u koju najviše ulažemo. U poslovnom segmentu izvrsne rezultate postižemo u prodaji telekomunikacijskih i ICT usluga, akviziramo velike tvrtke, pokrenuli smo ponude javne Wi-Fi mreže kako u okvirima WIFi4EU inicijative Europske komisije tako i komercijalnih Wi-Fi mreža.

U projektu WiFi4EU, naš partner Cambium Networks dodijelio nam je priznanje najboljeg partnera na Adriatics području. Cambium Networks je inače globalni proizvođač profesionalnih širokopojasnih i Wi-Fi rješenja (uređaja) čije proizvode  koriste brojni gradovi i općine u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

U kontekstu izgradnje mreža, u trećem tromjesečju izvršena je i integracija novog Internet čvorišta u mrežu Optima Telekoma opremljenog 100Gb/s sučeljima, što omogućuje međupovezivanje s transportnim mrežama i mrežama drugih operatora višestrukim 100Gb/s kapacitetima.

Na polju korisničkog iskustva pokrenuli smo projekte koji nam omogućavaju poboljšanje unutarnjih procesa kako bi naši korisnici bili zadovoljniji. Uz to, na proljeće smo lansirali jedinstveno rješenje u telekom industriji - Optima KLUB. Riječ je o aplikaciji putem koje članovima kluba omogućavamo povoljniju kupovinu na prodajnim mjestima i web shopovima naših partnera u cijeloj Hrvatskoj.

Kao što je vidljivo, neprekidno radimo na ponudama i na usavršavanju korisničkog iskustva, a to namjeravamo i dalje, bez obzira na eventualnu promjenu vlasničke strukture. Takve promjene, inače, nisu ništa neobično na tržištu naročito kada je riječ o kompanijama koje su izlistane na burzi. Zbog eventualne promjene vlasničke strukture ne namjeravamo mijenjati naše planove te i dalje ozbiljno i odgovorno ulažemo u poslovanje kako bismo pravodobno i na najbolji način odgovorili na želje i potrebe naših korisnika.

Danas na tržištu mogu uspjeti prije svega konvergentni telekomi. Telekomima poput Optima Telekoma teško je bez mobilne telefonije. Što danas Optimu razlikuje od konkurencije na tržištu?

Nisam mišljenja da danas mogu uspjeti samo telekomi koji mogu ponuditi konvergentne usluge. Prema podacima s tržišta, ono svakako ide u tom smjeru no još uvijek su korisnici skloni usluge mobilne i fiksne telefonije uzeti kod različitih operatora. U konačnici, i naši dobri poslovni rezultati to potvrđuju. Osim ponude u kojoj vide dobit za sebe, korisnicima je važno i povjerenje te  kvalitetan odnos s njihovim operatorom. Posebice u segmentu podrške. Zato naše aktivnosti usmjeravamo prema poboljšanju korisničkog iskustva. S tim ciljem smo, kao što sam već rekao, pokrenuli interne projekte koji već donose promjene na tom području.

U kojem smjeru vidite razvoj domaćeg telekomunikacijskog tržišta, potencijalnu konsolidaciju? Koji su ključni trendovi u svijetu telekoma – konvergencija, IPTV rješenja, napredni sustavi preporuka?

Oprezan sam pri predviđanju budućnosti tržišta budući da je telekomunikacijska industrija vrlo dinamična. Prirodno je da industrije prolaze kroz promjene kako bi se prilagodile vremenu i okolnostima u kojima  posluju.

U svijetu telekoma fokus je na interakciji, personalizaciji i fleksibilnosti. U tim okvirima konvergencija usluga sasvim je razumljiva. Očita je i ekspanzija konzumacije sadržaja na gotovo svim platformama i različitim uređajima dok je umjetna inteligencija ključna za personalizaciju. Nadalje, tu su i IoT rješenja s velikim potencijalom te mnoštvo drugih inovativnih koncepata.

Sve su to vrlo kompleksne usluge koje je izazov orkestrirati tako da u potpunosti ispune očekivanja. Digitalizacija u tom procesu ima bitnu ulogu. Osobno vjerujem da je korisničko iskustvo najvažnije i to ne samo u telekomunikacijskoj industriji. Stoga, će kompanije koje u današnjem svijetu uspiju od svojih kupca napraviti stvarno odane ambasadore imati bitnu prednost.

 

Još iz kategorije

Dodijeljena bespovratna sredstva za šest prijavljenih projekata za izgradnju mreža

Dodijeljena bespovratna sredstva za šest prijavljenih projekata za izgradnju mreža

03.08.2020. komentiraj

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uručilo je 6 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru poziva „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“, ukupne vrijednosti 270,6  milijuna kuna. Navedeni projekti bit će sufinancirani europskim sredstvima, a uskoro se očekuje i potpisivanje ostalih 14 ugovora.

Telekomi imaju ulogu u pomoći oporavku gospodarstva

Telekomi imaju ulogu u pomoći oporavku gospodarstva

03.08.2020. komentiraj

Telekom industrija može maksimalno osloboditi potencijal svojih mreža i potaknuti oporavak gospodarstva, a ključ je u fokusu na četiri područja u dijelu izgradnje mrežne infrastrukture i poslovnog razvoja, naglasio je izvršni direktor Huaweija i predsjednik Carriera BG, Ryan Ding u svom govoru na Huaweijevom globalnom Better World summitu koji se održava danas i kojeg prate sudionici iz preko 80 zemalja diljem svijeta.

Nokijin 5G softver može nadograditi 5 milijuna 4G tornjeva bez fizičkog kontakta

Nokijin 5G softver može nadograditi 5 milijuna 4G tornjeva bez fizičkog kontakta

02.08.2020. komentiraj

Nokia je možda pronašla rješenje za svoje lošije poslovanje ove godine, uzrokovano lošim odlukama vodećih ljudi kompanije. Naime, na tržište je finski gigant izbacio softversku nadogradnju koja može 4G tornjeve “pretvoriti” u 5G tornjeve bez potrebe fizičkog kontakta.