Novi petogodišnji ugovor Ericssona Nikole Tesle i A1 Hrvatska

Novi petogodišnji ugovor Ericssona Nikole Tesle i A1 Hrvatska

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Potpisivanjem novog petogodišnjeg okvirnog ugovora Ericsson Nikola Tesla i A1 Hrvatska nastavljaju dugogodišnju uspješnu suradnju. Ovim ugovorom Ericsson Nikola Tesla ostaje isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže A1 Hrvatska.

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević izrazila je zadovoljstvo potpisanim ugovorom te istaknula veliki značaj strateške suradnje s A1 Hrvatska koja traje već 22 godine, odnosno od ulaska ovog inovativnog operatora na hrvatsko tržište.

„A1 Hrvatska je jedan od ključnih hrvatskih operatora zahvaljujući i našoj uspješnoj suradnji koju oduvijek karakterizira uvođenje novih rješenja i kreativnost u implementaciji suvremenih tehnologija. U mrežu A1 Hrvatska uvest ćemo globalno prepoznate Ericssonove proizvode iz domene radijskih pristupnih mreža. To će unaprijediti mobilnu mrežu našeg strateškog partnera i omogućiti pružanje novih usluga i funkcionalnosti temeljenih na 5G tehnologiji koja je ujedno i platforma za snažnu digitalnu transformaciju cijelog društva“, ističe Gordana Kovačević.

„Zahvaljujući strateškom partnerstvu A1 Hrvatska i Ericsson Nikola Tesla već 22 godine donosimo najbolje iskustvo povezivosti i tehnološke inovacije na domaće tržište. Pred A1 Hrvatska je značajan investicijski ciklus u 5G tehnologiju koja je nužna podrška za gospodarski oporavak i razvoj digitalnog društva. Investicijska dinamika ovisi o uvjetima 5G dražbe od koje očekujemo da bude stimulativna za razvoj i stvaranje pozitivne investicijske klime. Ostajemo predani digitalizaciji Hrvatske izgradnjom najmodernije infrastrukture koja će omogućiti 4. industrijsku revoluciju. Iznimno sam zadovoljan što bolju budućnost gradimo zajedno“, ističe Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska

Podsjetimo, u srpnju 1999. A1 Hrvatska (tadašnji Vipnet) ulazi na hrvatsko tržište kao prvi privatni mobilni GSM(2G) operator s Ericssonom Nikolom Teslom kao strateškim partnerom. Zahvaljujući ovoj suradnji već 2004. godine u rad je puštena prva komercijalna 3G mreža u Hrvatskoj, a u ožujku 2012. godine i prva komercijalna LTE (4G) mreža u Hrvatskoj.

Kontinuirana briga o okolišu i održivom razvoju u fokusu su poslovanja obije kompanije pa A1 Hrvatska cijeni vrijednost Ericssonovog 5G portfelja koji je energetski najefikasniji na tržištu. Rezultati suradnje ove dvije kompanije na „zelenim rješenjima“ prepoznati su već od ranije na međunarodnoj razini, a 2014. godine u Londonu su i nagrađeni - prestižnim priznanjem Global Telecom Business Award za implementaciju PSI sustava koji štedi energiju na baznim stanicama.

„Potpisivanjem ugovora osigurali smo  korisnicima najmoderniju i sigurnu radio pristupnu tehnologiju. Najviši standardi kvalitete u razvoju 5G infrastrukture podržat će napredno korisničko iskustvo i realizaciju mreža vrlo visokog kapaciteta na nacionalnom nivou. Izgradit će se i novi kapaciteti na 4G tehnologiji te će se kompletna postojeća oprema na baznim stanicama modernizirati na 5G tehnologiju. Prvi smo pokazali gigabitne brzine i minimalnu latenciju na komercijalnim uređajima, a nedavno i prvo testno korištenje frekvencijskog područja od 700 MHz u Hrvatskoj na 5G mreži. Sve to dokazuje da su A1 stručnjaci spremni graditi najmoderniju mrežu s kolegama iz Ericssona Nikole Tesle. Ispred nas su nevjerojatne mogućnosti i prilike za hrvatsko gospodarstvo i društvo“, pojašnjava Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska.

„Drago mi je da nastavljamo našu uspješnu suradnju potpisom ugovora o daljnjem razvoju radijske pristupne mreže. Kompetencije naših stručnjaka uz iznimno zalaganje i odličan timski rad sa stručnjacima A1 Hrvatska garancija su da ćemo opravdati povjerenje i uspješno savladati i ovaj izazov. Snaga Ericssonovog 5G portfelja nedavno je potvrđena i Gartnerovim izvještajem koji je Ericsson proglasio vodećim u 5G mrežnoj infrastrukturi za pružatelje komunikacijskih usluga. Nova 5G mreža ponudit će otvorenu platformu za inovacije i niz novih poslovnih mogućnosti u različitim industrijama“, zaključuje Miroslav Kantolić, direktor prodaje i marketinga za A1 Hrvatska u Ericssonu Nikoli Tesli.

Još iz kategorije

Otkrivena potencijalna sigurnosna ranjivost u 5G slicingu

Otkrivena potencijalna sigurnosna ranjivost u 5G slicingu

15.04.2021.

Stručnjaci za IT sigurnost u AdaptiveMobile otkrili su ozbiljnu ranjivost u arhitekturi 5G mreža, a koja ima veze s mrežnim raslojavanjem (eng. network slicing) i virtualiziranim mrežnim funkcijama. U konačnici, ta ranjivost je pogodna za DoS (Denial of Service) napade.

Magenta 1 slavi peti rođendan i poklanja do mjesec dana neograničenog interneta

Magenta 1 slavi peti rođendan i poklanja do mjesec dana neograničenog interneta

15.04.2021.

Magenta 1 tijekom travnja i svibnja daruje korisnike – neograničeni mobilni internet (dostupan i na 5G mreži bez dodatne naknade), 100 GB uz Internet posvuda, HBO Premium na MAXtv To Go bez dodatne naknade te veliki popusti na 5G uređaje i opremu.

Ericsson na vodećoj poziciji u Frost Radar istraživanju o globalnom tržištu 5G mrežne infrastrukture

Ericsson na vodećoj poziciji u Frost Radar istraživanju o globalnom tržištu 5G mrežne infrastrukture

14.04.2021.

S više od 130 komercijalnih 5G ugovora s pojedinim pružateljima komunikacijskih usluga i 83 5G mreže u radu širom svijeta, renomirana konzultantska kuća Frost & Sullivan proglasila je Ericsson vodećim na globalnom tržištu 5G mrežne infrastrukture u 2020. godini.