Nove dozvole za 5 GHz spektar

Nove dozvole za 5 GHz spektar

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

HAKOM je temeljem rezultata Svjetske radiokomunikacijske konferencije (WRC-19) izmijenio dvije opće dozvole, OD-85 i OD-86, koje se odnose na korištenje RLAN-ova u frekvencijskim pojasevima na 5 GHz. Obje dozvole odnose se na korištenje RLAN-ova u frekvencijskim pojasevima na 5 GH i to konkretno 5150-5250 MhZ te u drugom slučaju 3250-5350 MHz.

Izmjenama navedenih općih dozvola omogućava se uporaba dodatnog spektra u frekvencijskom pojasu 5 GHz (uz frekvencijski pojas 5470-5725 MHz temeljem opće dozvole OD-201) i na otvorenim prostorima uz poštivanje odgovarajućih ograničenja i prijavom postavljanja radijskih postaja HAKOM-u.

Kako se ističe u dozvolama vlasnik radijske postaje koji upotrebljava radijsku postaju u skladu s ovom općom dozvolom na otvorenim prostorima obvezan je Agenciji prijaviti podatke o toj radijskoj postaji.

Prilikom slanja prijave vlasnik radijske postaje može dostaviti podatak o MAC (Medium Access Control) adresi koja će se koristiti za identifikaciju svake pojedine radijske postaje. U protivnom, vlasnik radijske postaje na početak SSID identifikatora mora staviti broj koji će mu Agencija dodijeliti prilikom prijave, dok preostali dio slobodnih mjesta u SSID -u može biti proizvoljno korišten.

Ukoliko se prijavljuje više pristupnih točaka (AP) koje čine mrežu is tog vlasnika i koje se nalaze u jedinstvenom području promjera 300 metara, a za koje nije dostavljen podatak o MAC adresi, vlasnik radijskih postaja mora na početak SSID identifikatora mreže staviti jedan od brojeva koji je Agencija dodijelila nekoj od tih pristupnih točaka na navedenom području.

Iznimno, ukoliko je radijska postaja dio mreže istog vlasnika te radi u točka-točka (PtP) i/ili u točka– više točaka (PtMP) konfiguraciji s istim SSID identifikatorom, vlasnik radijske postaje na početak SSID identifikatora mreže stavlja bilo koji od brojeva koji je Agencija dodijelila nekoj od radijskih postaja koje čine tu mrežu.

Još iz kategorije

United Grupa preuzela bugarski Vivacom

United Grupa preuzela bugarski Vivacom

04.08.2020. komentiraj

United Grupa, objavila je završetak procesa preuzimanja Vivacoma. Prethodno je u travnju 2020. Europska komisija odobrila akviziciju, dok je sporazum o preuzimanju potpisan u studenom 2019., nakon što je United Grupa pobijedila na natječaju za kupnju ove vodeće telekomunikacijske tvrtke u Bugarskoj.

Ericsson omogućava lakši prelazak na 5G uz novi softver

Ericsson omogućava lakši prelazak na 5G uz novi softver

03.08.2020. komentiraj

Zahvaljujući komercijalnoj dostupnosti Ericssonovog (NASDAQ: ERIC) samostalnog 5G NR softvera za srednje i niske pojaseve, pružatelji komunikacijskih usluga sada mogu koristiti puni potencijal 5G nove radijske tehnologije (NR). Spomenuti je softver nedavno postao globalno dostupan svim kupcima.

Hrvatski Telekom realizirao je projekt besplatnog WiFi interneta u gradu Sisku i općinama Posedarje i Ražanac

Hrvatski Telekom realizirao je projekt besplatnog WiFi interneta u gradu Sisku i općinama Posedarje i Ražanac

03.08.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator HT omogućio je građanima Siska i mještanima općina Ražanac i Posedarje besplatan internet na područjima javnog okupljanja. Oni su dio gradova i općina kojima je u sklopu inicijative WiFi4EU dodijeljen vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega su odabrali Hrvatski Telekom kao najboljeg izvođača koji će tehnološki omogućiti javni besplatni WiFi internet za njihove mještane i građane. U sklopu inicijative WiFi4EU Europska komisija pokreće projekte kojima sufinancira visokokvalitetan besplatan pristup internetu za građane na javnim mjestima poput primjerice  parkova, trgova, javnih zgrada, knjižnica, muzeja.