Nokia uspješno demonstrirala 600G prijenos kroz 1008 km dugačku mrežu

Nokia uspješno demonstrirala 600G prijenos kroz 1008 km dugačku mrežu

Foto: DepositPhotos

Nokia se pohvalila uspješnim završetkom testiranja mreže s kompanijom TIM, pri čemu je koristila superkoherentnu optiku pete generacije PSE-Vs. Time se demonstrirao 600G prijenos preko 1008 kilometarske veze uživo u TIM-ovoj mreži u Italiji.

Ovo ispitivanje postavlja nove prekretnice u spektralnoj učinkovitosti preko mreže u realnom okruženju i omogućava TIM-u da dodatno poveća svoj kapacitet optičke mreže i podrži 400 Gigabit Ethernet (400GE) usluge u dugolinijskoj mreži.

Kroz testiranje se koristila TIM-ova postojeća mrežu na dugim razdaljinama, temeljena na Nokijinoj CDC-F ROADM arhitekturi i pokazala je sposobnost postizanja rekordnih brzina prijenosa od 600G po valnoj duljini koristeći superkoherentnu optiku PSE-V iz Nokije. Radeći s WDM kanalima od 100 GHz kako bi se maksimizirao kapacitet mreže, ovo ispitivanje postavlja rekord u smislu spektralne učinkovitosti od 6,0 ​​bita/sec/Hz na TIM-ovim strateškim dugolinijskim rutama.

"Oduševljeni smo suradnjom ​​s TIM-om kako bismo podržali kontinuiranu evoluciju kapaciteta njegove jezgre dugolinijske mreže. S uvođenjem PSE-Vs superkoherentnih mogućnosti, omogućavamo jednostavno povećanje našeg kompletnog 1830 portfelja", navode iz Nokije pa dodaju:

"Omogućavamo spektralno učinkovit mrežni kapacitet u realnom okruženju na dugim razdaljinama, dok postavlja nove prekretnice za performanse koje se tiču dosega kapaciteta."

Ispitivanje je provedeno na dugolinijskoj ruti koja povezuje TIM-ovu mrežu uživo mješovitih SMF/LEAF vlakana, koja se proteže po cijeloj Italiji, koristeći Nokijin 1830 PSI-M kompaktni modularni disagregirani transportni sustav.

Nokia i TIM pritom su pokazali performanse bez grešaka pri 600 Gb/s na 1008 kilometara veze od Torina do Rima, koja se sastoji od 18 raspona optike i kroz pet ROADM čvorova. Kao što je uspješno izvedeno i testiranje od 400 Gb/s na 2140 kilometara veze od Torina do Catanije, koja se sastoji od 37 raspona optike i 12 ROADM čvorova.

Još iz kategorije

HT osvojio obje umlaut 'Best in Test' nagrade za vodeću mobilnu i fiksnu mrežu

HT osvojio obje umlaut 'Best in Test' nagrade za vodeću mobilnu i fiksnu mrežu

30.06.2022.

Hrvatski Telekom učvrstio je svoj položaj vodeće mreže u Hrvatskoj osvojivši ponovno obje nagrade za najbolju i najbržu fiksnu i mobilnu mrežu, objavili su iz najjačeg domaćeg telekom operatora. Nagrade su rezultat analize više od 39 milijuna uzoraka ukupno, prikupljenih od svih pružatelja fiksnih i mobilnih usluga u Hrvatskoj u razdoblju od šest mjeseci, između prosinca 2021. i lipnja 2022, tvrde u HT-u.

Novi je glavni direktor za financije A1 Hrvatska i A1 Makedonija Goran Angjeleski

Novi je glavni direktor za financije A1 Hrvatska i A1 Makedonija Goran Angjeleski

29.06.2022.

Nakon tri godine provedene u A1 Hrvatska na poziciji glavnog direktora za financije Goran Manestar nastavio je karijeru izvan kompanije, a na njegovo mjesto dolazi Goran Angjeleski, koji je bio direktor financija i kontrolinga u A1 Makedoniji. Goran Angjeleski poziciju glavnog direktora za financije klastera A1 Hrvatska i A1 Makedonija preuzima od 1. srpnja 2022.

MWC ostaje u Barceloni sve do 2030

MWC ostaje u Barceloni sve do 2030

27.06.2022.

Barcelona će ostati mjesto održavanja najvećeg svjetskog sajma mobilne telefonije io industrije MWC barem do 2030. godine. Udruga mobilne industrije i organizator događaja GSMA objavila je da je dogovor danas napravljen na sastanku Upravnog odbora u Kuala Lumpuru.