Nokia i Tele2 dogovorili dugoročno 5G i IoT partnerstvo

Nokia i Tele2 dogovorili dugoročno 5G i IoT partnerstvo

Foto: Shutterstock

Nokia je potpisala petogodišnji sporazum s Tele2 kako bi zajedničkim snagama radili na rješenjima za Internet stvari (IoT), što uključuje i mobilne mreže pete generacije (5G), odnosno, njihovu implementati u IoT. Kako bi sve to prošlo na adekvatan način, Tele2 će imati potpuni uvid u Nokijin odjel WING (worldwide IoT network grid).

Finski proizvođač mrežne opreme i švedski operater ovime nastavljaju svoj rad na tehnologijama budućnosti, što su započeli prije tri godine. Doduše, ne u ovako javnom i direktnom partnerstvu već kroz svoje "unutarnje" investicije i rad s drugim partnerima u industriji.

Naravno, kod Tele2 se ponajprije radi na samoj infrastrukturi, dok Nokia mora omogućiti veći dio 5G priče, što ipak ne može potpuno sama. Zato sklapa partnerstva diljem svijeta, a jedno od značajnijih svakako je ono s njemačkim Deutsche Telekomom. Naime, T-Mobile i finska kompanije još su u veljači 2016. najavili početak testiranja 5G mreže. Kasnije se diljem Europe Nokia uključila u rad s brojnim kompanijama, a išla je i dalje jer radi na 5G i s Huaweijem, koji joj je na području mrežne opreme konkurent.

Također, za Tele2 ovo je nastavak napretka jer baš početkom siječnja ove godine spojio se sa švedskim Com Hem te na taj način stvorio drugi najveći telekom u toj zemlji, s potencijalom da postane u narednom periodu najjači. Konkretnije, tim se spajanje objedinilo 3,9 milijuna mobilnih pretplatnika i 800 tisuća korisnika fiksnog interneta te njih 1,1 milijuna kad se radi o online TV uslugama.

Bez 5G sve to bi bilo uzaludno i to je jasno svima u Tele2. Jasno je i svima u Nokiji, zato se toliko napora ulaže u istraživanja, testiranja, pripremu temelja za ono što dolazi. A IoT je iznimno bitan segment cijele priče s obzirom da bi 5G trebao umrežiti čak 20 milijardi takvih uređaja već do 2021. godine. Biti nespreman za tako nešto značilo bi poveću katastrofu po pitanju prihoda. Ali i ugleda...

Još iz kategorije

Svim A1 korisnicima dostupna 5G mreža bez dodatne naknade

Svim A1 korisnicima dostupna 5G mreža bez dodatne naknade

19.05.2022.

A1 Hrvatska odlučila je biti prvi operator u Hrvatskoj čiji korisnici na bonove (A1 i Tomato), kao i oni na pretplatu, imaju dostupnu 5G mrežu bez dodatne naknade. Uz to, najnovija generacija mobilne mreže dostupna je korisnicima svih mobilnih tarifa.

Infobip zajedno s Hrvatskim Telekomom i A1 Hrvatska donosi novo sigurnosno rješenje za zaštitu krajnjih korisnika

Infobip zajedno s Hrvatskim Telekomom i A1 Hrvatska donosi novo sigurnosno rješenje za zaštitu krajnjih korisnika

18.05.2022.

Infobip objavio je suradnju s Hrvatskim Telekomom i A1 Hrvatska, vodećim pružateljima telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj. Zajednička suradnja donosi izgradnju naprednog sigurnosnog i identifikacijskog ekosustava za zaštitu krajnjih korisnika diljem Hrvatske.

Uskoro prve 5G radionice u Hrvatskoj za poduzetnike

Uskoro prve 5G radionice u Hrvatskoj za poduzetnike

16.05.2022.

Leslie Shannon, renomirana stručnjakinja iz globalno poznatog telekomunikacijskog diva Nokia, održala je u četvrtak u prostorima HUB385 predavanje za poduzetnike pod nazivom „Early Signals, Future Scenarios“.