Njemačka vlada sve dalje od odluke o zabrani Huaweijeve 5G tehnologije

Njemačka vlada sve dalje od odluke o zabrani Huaweijeve 5G tehnologije

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Prema pisanju Frankfurter Allgemeine Zeitunga, njemačka je vlada sve dalje od odluke o zabrani Huaweijeveme 5G opreme. Državni ured za informacijsku sigurnost (BSI) Njemačke najprije će provjeriti tehnologiju za razvoj 5G mreže, nakon čega će uslijediti odluka o njezinom korištenju. Katalog sigurnosnih mjere bit će usvojen i pridodan Zakonu o telekomunikacijama, najavili su iz ureda.

Prema aktualnim informacijama, koncept „političke pouzdanosti“ bit će dio zakona, a proizvođača opreme bit će moguće odbiti čak i ako zadovolji sve sigurnosne provjere. Razlog eventualnog odbijanja mogao bi biti uzajamno iskazivanje zabrinutosti o  „političkoj pouzdanosti“ pružatelja usluge od strane Ureda saveznog kancelara, ministarstva unutarnjih i vanjskih poslova te ministarstva gospodarstva.

Međutim, takav scenarij je za Huawei gotovo nemoguć s obzirom da su iz Ureda saveznog kancelara i ministarstva gospodarstva više puta govorili da razlog zabrane Huaweijeve opreme ne može biti temeljen samo na činjenici da je riječ o kineskoj kompaniji. Ministar unutarnjih poslova, Horst Seehofer, također je protiv isključenja Huaweijeve opreme iz procesa razvoja 5G tehnologije u Njemačkoj.

Još iz kategorije

Investicijom vrijednom 19 milijuna kuna Hrvatski Telekom dovodi optiku u Slavonski Brod

Investicijom vrijednom 19 milijuna kuna Hrvatski Telekom dovodi optiku u Slavonski Brod

16.09.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom Hrvatski Telekom sa 19 milijuna kuna vrijednim ulaganjem započela je implementacijA najmodernije optičke infrastrukture na području Slavonskog Broda u naseljima Slavonija 1, Slavonija 2, Kolonija i Mikrorajon te Osječkoj ulici. Implementacija bi trebala biti gotova do kraja listopada, a uključenje prvih korisnika očekuje se već početkom studenog ove godine.

Optima Telekom nastavlja s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske

Optima Telekom nastavlja s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske

15.09.2020. komentiraj

Optima Telekom nastavlja s uspješnom digitalizacijom gradova i općina po Hrvatskoj, a zadnji projekti besplatnog WiFi interneta realizirani su u Rovinju, Metkoviću, Svetom Petru u Šumi, Gornjoj Vrbi, Stankovcima i Lovreću.  Radi se o općinama i gradovima kojima je u sklopu inicijative WiFi4EU dodijeljen vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega su odabrali Optima Telekom za izvođača koji će tehnološki realizirati javni WiFi internet te time olakšati i unaprijediti život lokalnog stanovništva, ali i turista.

Prihodi od TV usluga stabilni, broj korisnika sporo raste

Prihodi od TV usluga stabilni, broj korisnika sporo raste

14.09.2020. komentiraj


U drugom ovogodišnjem kvartalu prihodu od TV usluga porasli su 1,32 posto i dosegli 200,47 milijuna kuna, pokazuju najnoviji podaci domaćeg regulatora Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). Kao i prohodi tako je i neznatno povećan ukupan broj korisnika koji je sada tako veći 1,16 posto i dosegao je ukupno 835,56 tisuća korisnika.