Napokon dolazi e-SIM, tržište očekuje snažan rast

Napokon dolazi e-SIM, tržište očekuje snažan rast
Fotolia / Ilustracija

Vrijednost globalnog tržišta eSIM-a povećat će se s 4,7 milijardi dolara u 2023. na 16,3 milijarde dolara do 2027., prema novoj studiji Juniper Researcha. Uz povećanje od impresivnih 249%, tržište će biti potaknuto prihvaćanjem potrošačkih uređaja s omogućenim eSIM-om, kao što se vidi u Appleovom nedavnom izdanju iPhonea 14 samo s eSIM-om, što pokreće ubrzanu podršku operatera.

Istraživanje predviđa da će Apple proširiti implementaciju uređaja samo s eSIM-om u Europu tijekom 2023., s eSIM tehnologijom koja je ključna za minimiziranje dugotrajnog sklapanja ugovora o roamingu unutar fragmentiranog europskog telekomunikacijskog tržišta. Ukupan broj pametnih telefona koji koriste eSIM povezivost povećat će se s 986 milijuna u 2023. na 3,5 milijardi do 2027., a proizvođači će razviti ekvivalentni Android uređaj samo za eSIM kako bi se natjecali s Appleom i zadržali svoju poziciju na globalnom tržištu.

“Unatoč zabrinutosti operatera u vezi s razornim utjecajem eSIM-a na postojeće poslovne modele, sve veća podrška proizvođača pametnih telefona stavit će dodatni pritisak na operatere. Kao odgovor na to, pružatelji usluga moraju podržati eSIM povezivost kako bi izbjegli opadanje pretplatnika kako se svijest o tehnologiji povećava,“ rekla je autorica istraživanja Scarlett Woodford.

Izvješće je pokazalo da će se ukupan broj pametnih telefona povezanih s eSIM-om u Kini povećati sa 103 milijuna u 2023. na 385 milijuna do 2027., pod pretpostavkom da se implementiraju standardi za pojedine zemlje; dopuštajući korištenje eSIM-a u pametnim telefonima. Napomenulo je da trenutni propisi sprječavaju proizvođače uređaja sa sjedištem u Kini da prodaju na domaćem tržištu, ograničavajući ulaganja i inovacije. Kao odgovor na to, izvješće poziva industrijska tijela da blisko surađuju s kineskom vladom kako bi razvili specifikacije koje omogućuju podršku za eSIM dok se istovremeno bave zahtjevima za nadzor i praćenje uređaja.