MWC 2016: Nastavak rasta tržišta

MWC 2016: Nastavak rasta tržišta

Foto: Dražen Tomić, Damir Brkić

Podaci GSMA, globalnog udruženja koje okuplja mobilnu telekomunikacijsku industriju, a ujedno je i organizator MWC-a u Barceloni, pokazuje kako tržište raste u svim segmentima. Kako smo već spomenuli u najavi MWC-a u Barceloni, broj korisnika raste i to 5,3 posto na godišnjoj razini na više od 3,8 milijardi. Pritom ako se u obzir uzme i rast IoT uređaja, onda je s M2M komunikacijom taj broj i mnogo veći, odnosno čak 7,7 milijardi uz rast od 6 posto na godišnjoj razini.

Pritom analitičari GSMA ističu i da mobilna telekomunikacijska industrija, ali i sve ono što je prati, ima veliki utjecaj na svjetsku ekonomiju kojoj pridonosi s više od 13 milijuna zaposlenih, a globalnom BDP-u s više od 3 tisuće milijardi (ili 3 trilijuna) američkih dolara.

Podaci dalje pokazuju kako je prihod industrije ukupno na globalnoj razini nadišao one iz 2014., a iako točnih podataka za prošlu godinu još nema, procjenjuje se kako je prihod  dosegao nešto malo više od tisuću milijardi, odnosno 1.06 trilijuna dolara, što je porast od 2 posto u odnosu na godinu dana ranije. Rast prihoda u telekom sektoru trebao bi se prema predviđanjima nastaviti sličnom dinamikom sve do 2020.

Podaci govore da se pritom najveći rast, za čak osam puta u odnosu na prošlu godinu, očekuje od mobilnog podatkovnog prometa kojeg će koristiti oko 70 posto svjetske populacije ili 5,5 milijardi korisnika. Upravo će podatkovni promet biti ključan za daljnji rast tržišta.

Najveći dio podatkovnog prometa ide putem pametnih telefona kojima je već prošle godine ostvareno više od 45 posto ukupnog globalnog mobilnog prometa i čija prodaja i dalje raste, ali usporenije jer sve veći broj korisnika čak i u manje razvijenim zemljama već ima neki pametni telefon.

Još iz kategorije

Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

15.11.2019. komentiraj

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

14.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom otvorio je danas svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove.Uz to, najjači domaći telekom operator predstavio je i svoj novi data centar, odnosno nadograđeni postojeći data centar u Selskoj ulici u Zagrebu gdje će korisnicima biti po prvi put na raspolaganju u Hrvatskoj Microsoft Azure Stack.

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

14.11.2019. komentiraj

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.