MWC 2016: Nastavak rasta tržišta

MWC 2016: Nastavak rasta tržišta

Foto: Dražen Tomić, Damir Brkić

Podaci GSMA, globalnog udruženja koje okuplja mobilnu telekomunikacijsku industriju, a ujedno je i organizator MWC-a u Barceloni, pokazuje kako tržište raste u svim segmentima. Kako smo već spomenuli u najavi MWC-a u Barceloni, broj korisnika raste i to 5,3 posto na godišnjoj razini na više od 3,8 milijardi. Pritom ako se u obzir uzme i rast IoT uređaja, onda je s M2M komunikacijom taj broj i mnogo veći, odnosno čak 7,7 milijardi uz rast od 6 posto na godišnjoj razini.

Pritom analitičari GSMA ističu i da mobilna telekomunikacijska industrija, ali i sve ono što je prati, ima veliki utjecaj na svjetsku ekonomiju kojoj pridonosi s više od 13 milijuna zaposlenih, a globalnom BDP-u s više od 3 tisuće milijardi (ili 3 trilijuna) američkih dolara.

Podaci dalje pokazuju kako je prihod industrije ukupno na globalnoj razini nadišao one iz 2014., a iako točnih podataka za prošlu godinu još nema, procjenjuje se kako je prihod  dosegao nešto malo više od tisuću milijardi, odnosno 1.06 trilijuna dolara, što je porast od 2 posto u odnosu na godinu dana ranije. Rast prihoda u telekom sektoru trebao bi se prema predviđanjima nastaviti sličnom dinamikom sve do 2020.

Podaci govore da se pritom najveći rast, za čak osam puta u odnosu na prošlu godinu, očekuje od mobilnog podatkovnog prometa kojeg će koristiti oko 70 posto svjetske populacije ili 5,5 milijardi korisnika. Upravo će podatkovni promet biti ključan za daljnji rast tržišta.

Najveći dio podatkovnog prometa ide putem pametnih telefona kojima je već prošle godine ostvareno više od 45 posto ukupnog globalnog mobilnog prometa i čija prodaja i dalje raste, ali usporenije jer sve veći broj korisnika čak i u manje razvijenim zemljama već ima neki pametni telefon.

Još iz kategorije

Huawei predstavio 5G mrežu podržanu umjetnom inteligencijom za obrazovne institucije i velike kompanije

Huawei predstavio 5G mrežu podržanu umjetnom inteligencijom za obrazovne institucije i velike kompanije

26.02.2020. komentiraj

Huawei je najavio je punu komercijalizaciju svog tehnološkog rješenja specijaliziranog za obrazovne institucije i velike poslovne subjekte, pod nazivom HiCampus, koje će omogućiti potpuno bežićnu naprednu podršku dislociranom poslovanju, videokonferencijama i edukacijama temeljenima na AR i VR tehnlogijama.

5G ove godine kreće za ozbiljno, ali ne baš za sve

5G ove godine kreće za ozbiljno, ali ne baš za sve

26.02.2020. komentiraj

Svijet je posljednjih godinu dana imao prilike doznati više o mobilnim mrežama pete generacije (5G) te se pripremiti za “ono pravo”, što stiže s ovom godinom. Nažalost, ne za sve jer mnoge zemlje svijeta neće biti još neko vrijeme u prilici svjedočiti ovoj tehnologiji.

MAXtv usluga od danas je bogatija za tri nova programska paketa

MAXtv usluga od danas je bogatija za tri nova programska paketa

25.02.2020. komentiraj

MAXtv usluga od danas je bogatija za tri nova programska paketa – RTL paket, RTL Premium paket te Nova paket – koji korisnicima donose još više sadržaja, i to u HD kvaliteti slike. RTL paket donosi sve postojeće RTL kanale u HD ili HD ready kvaliteti slike. Riječ je o kanalima RTL, RTL 2, RTL Crime, RTL Living, RTL Kockica, RTL Passion, a novost je i potpuno novi RTL Adria kanal koji korisnicima nudi najbolje od filmskih sadržaja i iznimno popularnih regionalnih serija. U sklopu ovog paketa korisnicima su na raspolaganju i usluge Snimalica, koja se sastoji od funkcionalnosti TVoY, odnosno gledanja sadržaja unazad do 7 dana te Catch-up TV, kojim se označava gledanje trenutne emisije od početka.