MWC 2016: Počeo je najveći svjetski sajam mobilne industrije

MWC 2016: Počeo je najveći svjetski sajam mobilne industrije

Foto: Damir Brkić

Iako je jučer već bio dan rezerviran za najave novih pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja, službeni početak Mobile World Congressa u Barceloni je dana. Najveći sajam mobilne industrije okuplja blizu 2.400 iz 200 zemalja te više od 95 tisuća profesionalaca-posjetitelja, među kojima i oko pet tisuća vodećih ljudi telekom kompanija, poput China Mobilea, Facebooka, Intela, Telefonice, Vodafonea, Ericssona, Deutsche Telekoma (DT), Hrvatskoh telekoma (HT), Samsunga, Lenova, Huaweia, a s nekima od njih ćemo i mi razgovarati.

Prema posljednjim dostupnim podacima svjetsko mobilno tržište nastavlja rasti sada je ukupno više od 3,8 milijardi mobilnih korisnika odnosno riječ je o povećanju u odnosu na godinu dana ranij za 5,3 posto.

I ove godine je vidljivo da se na sajmovima dižu mjere sigurnosti, iako bi neki dobro upućeni sigurnosni stručnjak kazao kako je ipak jedan pravi „švicarski sir“. Tako da uz povećanu razinu provjera sajam obilježava i velika prometna gužva jer su radnici javnog prijevoza odlučili MWC iskoristiti kako bi došli do novih uvjeta i podigli svoje pregovaračke pozicije s državom. Tako niti metro niti autobusi ne voze redovno, odnosno štrajkaju u ova četiri dana sajma svaki drugi dan – prvo metro ponedjeljak i srijedu, onda busevi utorak i četvrtak.

I ove godine sajam obilježavaju i brojne popratne manifestacije tako da uz brojne stručne, inovativne, ali i zabavne sadržaje bit će tu i desetak tematskih panala na kojima će o budućnosti industrije govoriti 50-ak panelista. Sve to pokazuje kako se tržište okreće novim izazovima i svakako već najavljenoj i za par godina očekivanoj 5G mreži.

Još iz kategorije

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

20.02.2020. komentiraj

Zakrivljeni gaming monitori pravi su hit posljednjih godina jer pružaju realističnije iskustvo igranja video igara, ali i rada s video ili foto sadržajem. Barem će tako reklamirati takve monitore proizvođači, koji nisu dovoljno objektivni i zato je stiglo vrijeme odgovoriti na pitanje treba li trošiti novac na njih ili ne.

KOMENTAR: Najjači domaći telekom HT u procesu restrukturiranja

KOMENTAR: Najjači domaći telekom HT u procesu restrukturiranja

18.02.2020. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekom operatera HT-a pokazuju kako je kompanija pod konstantnim pritiskom tržišta i drugih dvaju operatera koji sada ciljaju kupnju Optima Telekoma kojom je HT upravljao nakon predstečajne. Prodaja Tele2 Hrvatska United grupi, koja ulazi s A1 Hrvatska u utrku za Optima Telekom obilježit će naredno telekomunikacijsko razdoblje dok se čekaju frekvencije i prva velika ulaganja u 5G mrežu.

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

17.02.2020. komentiraj

Koristiti licencirani ili open source softver često je pitanje onih koji tek uđu u neki posao, ali i čest odgovor koji dobiju jest da se okrenuo upravo open sourceu. Zašto? Kroz nastavak teksta dat ćemo vam pet podosta konkretnih i valjanih razloga za to.