MWC 2016: Počeo je najveći svjetski sajam mobilne industrije

MWC 2016: Počeo je najveći svjetski sajam mobilne industrije

Foto: Damir Brkić

Iako je jučer već bio dan rezerviran za najave novih pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja, službeni početak Mobile World Congressa u Barceloni je dana. Najveći sajam mobilne industrije okuplja blizu 2.400 iz 200 zemalja te više od 95 tisuća profesionalaca-posjetitelja, među kojima i oko pet tisuća vodećih ljudi telekom kompanija, poput China Mobilea, Facebooka, Intela, Telefonice, Vodafonea, Ericssona, Deutsche Telekoma (DT), Hrvatskoh telekoma (HT), Samsunga, Lenova, Huaweia, a s nekima od njih ćemo i mi razgovarati.

Prema posljednjim dostupnim podacima svjetsko mobilno tržište nastavlja rasti sada je ukupno više od 3,8 milijardi mobilnih korisnika odnosno riječ je o povećanju u odnosu na godinu dana ranij za 5,3 posto.

I ove godine je vidljivo da se na sajmovima dižu mjere sigurnosti, iako bi neki dobro upućeni sigurnosni stručnjak kazao kako je ipak jedan pravi „švicarski sir“. Tako da uz povećanu razinu provjera sajam obilježava i velika prometna gužva jer su radnici javnog prijevoza odlučili MWC iskoristiti kako bi došli do novih uvjeta i podigli svoje pregovaračke pozicije s državom. Tako niti metro niti autobusi ne voze redovno, odnosno štrajkaju u ova četiri dana sajma svaki drugi dan – prvo metro ponedjeljak i srijedu, onda busevi utorak i četvrtak.

I ove godine sajam obilježavaju i brojne popratne manifestacije tako da uz brojne stručne, inovativne, ali i zabavne sadržaje bit će tu i desetak tematskih panala na kojima će o budućnosti industrije govoriti 50-ak panelista. Sve to pokazuje kako se tržište okreće novim izazovima i svakako već najavljenoj i za par godina očekivanoj 5G mreži.

Još iz kategorije

Borba mobilnih kamera - softver ili hardver?

Borba mobilnih kamera - softver ili hardver?

15.11.2019. komentiraj

Xiaomi je na Mi Note 10 modelu pametnog telefona predstavio prvu kameru od 108 megapiksela, što je svakako impresivno na papiru, ali zasad se potvrđuje da oni koji imaju bolja softverska rješenja prikazuju bolje rezultate svojih kamera. Primjerice, u prvom redu misli se na pametne telefone iz radionice Googlea i Applea.

Koji SSD odabrati - NVMe ili SATA?

Koji SSD odabrati - NVMe ili SATA?

13.11.2019. komentiraj

Tržište ubrzano preuzimaju SSD diskovi (Solid State Drives) pa više nije pitanje treba li ih izabrati ispred HDD diskova (Hard Disk Drive) već koju vrstu SSD diska izabrati. Jer, to je zapravo podosta komplicirano pitanje zbog brojnih varijabli, ali u konačnici se sve svodi na to izabrati li NVMe (Non-Volatile Memory Express) ili SATA (Serial ATA) vrstu.

KOMENTAR: Hoće li politika odlučivati o prodaji Tele2 Hrvatska ili će presuditi poslovni razlozi

KOMENTAR: Hoće li politika odlučivati o prodaji Tele2 Hrvatska ili će presuditi poslovni razlozi

10.11.2019. komentiraj

U trenutku kada je ove godine najavljena prodaja Tele2 Hrvatska United Groupu rijetko tko je mogao razmišljati o tome da će prodaja zaista potrajati do kraja godine. Iako se tako najavljivao da će transakcija biti gotova do kraja godine. Kako smo već pisali u HAKOM-u nemaju nikakvih problema s ovim preuzimanjem, sada jedino AZTN treba reći svoje ali nakon što su prikupili sve detalje od Tele2 sada su čekali očitovanja zainteresiranih strana. Sada je i to gotovo, svi su svoja mišljenja trebali dostaviti do 8. studenog. I tko je htio mogao je reći što misli, a na samom telekom tržištu su mišljenja podijeljena.