Mobilni operateri bi do 2018. mogli zaraditi 42 milijarde dolara na podatkovnom roamingu

Mobilni operateri bi do 2018. mogli zaraditi 42 milijarde dolara na podatkovnom roamingu

Foto: Fotolia

Roaming je uvijek bio neprijatelj korisnika mobilnih telefona, a kako sada stvari stoje, izgleda da će mobilni operateri i dalje nastaviti s ubiranjem velikog novca iz ovog segmenta potrošnje. Prema novom izvješću koje je objavila istraživačka tvrtka Juniper Research, zarada mobilnih operatera od roaming podatkovnog prometa do 2018. godine bi mogla doseći 42 milijarde dolara.

Za prosječnog korisnika mobilnih telefona, ovaj iznos novca je nezamisliv, ali Juniper upozorava da će mobilni operateri morati roaming učiniti privlačnijim za krajnjeg korisnika, ako žele dostići ovakva predviđanja.

Tvrtka Juniper je svoje procjene temeljila na dvije presudne stvari, većoj mogućnosti korištenja 4G mreže i smanjenju troškova roaminga. Kako će mobilni operateri sve više širiti dostupnost LTE mreže, tako će korisnici sve više biti u iskušenju da još više koriste podatkovne usluge, bez obzira na to nalazili se oni u roamingu ili ne. Ako se uz širenje LTE dostupnosti doda i smanjenje troškova roaminga, mobilni operateri bi do 2018. godine vrlo lako mogli dosegnuti 42 milijarde dolara zarade.

Međutim, ako mobilni operateri ne budu oprezni, mogli bi dio ovih predviđenih prihoda ispustiti iz ruku. U izvješću se ističe da će mobilni operateri morati ponuditi usluge i cijene koje će korisnike navesti na još češće korištenje LTE mreže.

U ovom trenutku, neki mobilni operateri za nešto više od 100 MB roaming podatkovnog prometa naplaćuju oko 30 dolara, a izgleda da oni još neko vrijeme neće smanjivati takve cijene. Zapravo, dok god će korisnici vaditi SIM kartice iz telefona kako bi izbjegli plaćanje roaminga, tako dugo će mobilni operateri biti u opasnosti od gubljenja dijela predviđene zarade.

Unatoč svemu tome, mobilni operateri i dalje će u narednih nekoliko godina uspijevati ostvariti značajnu zaradu od podatkovnog roaminga.

Još iz kategorije

Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

15.11.2019. komentiraj

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

14.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom otvorio je danas svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove.Uz to, najjači domaći telekom operator predstavio je i svoj novi data centar, odnosno nadograđeni postojeći data centar u Selskoj ulici u Zagrebu gdje će korisnicima biti po prvi put na raspolaganju u Hrvatskoj Microsoft Azure Stack.

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

14.11.2019. komentiraj

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.