Krvišek: HAKOM nastoji pomoći sudionicima na tržištu

Krvišek: HAKOM nastoji pomoći sudionicima na tržištu

U svjetlu najnovije blokade alternativnog telekom operatera H1 Telekoma od strane najjačeg domaćeg telekoma HT-a razgovarali smo s predsjednikom Vijeća Miljenkom Krvišekom koji ističe kako je tržište liberalizirano i da će u uvjetima krize njihovo preživljavanje će ipak najviše ovisiti o njima samima, odnosno sposobnosti tih tvrtki da djeluju i razvijaju se u uvjetima pada potrošnje, rasta troška kapitala i jake konkurencije. Podsjetimo, HAKOM je donio odluku po kojem se zabranjuje se, do okončanja postupka, obustava veleprodajnih usluga koje HT pruža operatoru H1 Telekomu.

Možete li procijeniti stanje među telekom „alternativcima“ u svjetlu zadnje blokade H1 Telekoma od strane HT-a? Imaju li alternativni telekom operateri mogućnost da prežive krizu i trenutno stanje na tržištu? Kako im možete pomoći i kako im pomažete?

Različiti „alternativni“ operatori imaju različitu poziciju na tržištu, od broja korisnika do izloženosti financijskim obvezama. Naravno da alternativni operatori imaju mogućnost preživjeti krizu jer je tržište elektroničkih komunikacija liberalizirano. Preživljavanje će ipak najviše ovisiti o njima samima, odnosno sposobnosti tih tvrtki da djeluju i razvijaju se u uvjetima pada potrošnje, rasta troška kapitala i jake konkurencije. HAKOM svojim stručnim odlukama, u skladu sa zakonskim ovlastima, nastoji pomoći svim sudionicima na tržištu.

Koje će se najvažnije promjene dogoditi u regulatornom okviru na telekom tržištu u 2013. godini?

Svakako je najvažnija ulazak RH u Europsku uniju iako su naši propisi već usklađeni s europskom pravnom stečevinom i direktivama. Ulaskom u EU će se početi primjenjivati odredbe o roamingu što će dovesti do nastavka pada cijena za korisnike u pokretnim komunikacijama.

Kakva je situacija s FTTH-om, odnosno uvođenjem optike? Da li je HAKOM odlučio cijelu stvar „presjeći“ i donijeti odluku ili još treba pričekati?

HAKOM je već donio ispravnu odluku! Svatko tko želi ulagati u svjetlovodne mreže može to već dulje vrijeme realizirati. Svi provedbeni propisi su doneseni. Ako se Vaše pitanje odnosi na obećanja HT-a o velikim ulaganjima, možemo još jednom potvrditi neslaganje s HT-om koji bi zauzvrat ulaganju u Republici Hrvatskoj želio posebna pravila igre, svojevrsno izuzeće od regulacije (regulatorne praznike). Kratko, po HT-ovim željama, oni bi navodno ulagali u Hrvatsku uz uvjet da sami pišu pravila. Nas to naravno brine. Osim što bi izravno postupili protivno EU praksi, omogućili bi povijesnom operatoru (HT), za kojeg je utvrđeno da ima značajnu tržišnu snagu, da primjerice svoje maloprodajne usluge nudi po nižim cijenama od veleprodajnih ili da na još mnogo drugih i novih načina koči i sprječava fer tržišno natjecanje.

Kako procjenjujete ulazak države kroz državni telekom, odnosno objedinjenu infrastrukturu? Hoće li oni ući pod regulatorne „škare“, s obzirom na to da će moći kontrolirati veleprodajno tržište?

Svaki novi sudionik tržišta, uključujući i onaj u većinskom državnom vlasništvu, je dobrodošao jer povećava konkurenciju. Dodatni „plus“ je naravno i učinkovitije upravljanje objedinjenom  infrastrukturom, jer se vjerojatno očekuju i veći prihodi od dosadašnjih. Za sada je prerano reći koliku će snagu na veleprodajnom i maloprodajnom tržištu imati ta nova državna tvrtka te kakve će regulatorne obveze biti potrebne.

Hoćete u slučaju 8,7 milijardi kuna ulaganja u FTTH tog novog državnog telekoma spriječiti iste u dumpingu cijena? Hoćete li omogućiti svima ravnopravnu tržišnu utakmicu?

HAKOM će uvijek koristiti sve potrebno u okviru svojih ovlasti kako bi omogućio ravnopravnu tržišnu utakmicu, bez obzira o kome se radilo. Drugim riječima, ako državni telekom bude operator sa značajnom tržišnom snagom na tržištu najma vodova onda ćemo regulirati cijene najma, u suprotnom nema potrebe za reguliranjem cijena ovog operatora. U slučaju da se radi samo o infrastrukturnom operatoru (pristup komunikacijskoj infrastrukturi) već je sam Zakon regulirao da cijene moraju biti troškovno orijentirane.

Još iz kategorije

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

24.04.2019. komentiraj

Ericsson Nikola Tesla i tvrtka RUNE Crow potpisali su ugovor vezan uz implementaciju pristupa širokopojasne svjetlovodne mreže u ruralnim područjima Istarske i Primorsko-goranske županije. Rural Network Project (RUNE) je prvi i u ovom trenutku jedini međunarodni projekt na razini Europe kojim se povezuje teritorij više zemalja članica putem jedinstvene prekogranične svjetlovodne mreže. Izgradnjom mreže u ruralnim područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom i gdje ne postoji komercijalni interes postojećih davatelja internetskih usluga,

Tele2 Hrvatska u prvom kvartalu ostvario rast prihoda 9,7 posto, dobit uzletila 3,6 puta

Tele2 Hrvatska u prvom kvartalu ostvario rast prihoda 9,7 posto, dobit uzletila 3,6 puta

24.04.2019. komentiraj

Poslovni rezultati trećeg po veličini domaći telekom operatora Tele2 Hrvatska za prvi kvartal 2019. godine pokazuju nastavak pozitivnih trendova jer je prihod  porastao 9,7 posto na 475 milijuna švedskih kruna. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla čak 3,6 puta(360 posto) na 199 milijuna švedskih kruna na kraju prvog tromjesečja ove godine.

Nepovratna promjena na telekom tržištu

Nepovratna promjena na telekom tržištu

23.04.2019. komentiraj

Telekomunikacijska industrija nalazi se na prekretnici, promjena koja dolazi je 5G koja će rezultirati velikim korisničkim zahtjevima za brzim pristupom internetu koji će tada korisnici stalno očekivati. Tako nešto neće biti nimalo jednostavno ispuniti jer je riječ o sasvim novoj paradigmi mobilnog pristupa internetu koji može biti iskorišten i za pokrivanje područje gdje optika jednostavno za telekome nije isplativa.