Javna rasprava završena, kreću pripreme za raspisivanje natječaja za 5G frekvencije

Javna rasprava završena, kreću pripreme za raspisivanje natječaja za 5G frekvencije

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

U razdoblju od 18. listopada 2019. do 20. siječnja 2020. HAKOM je proveo javnu raspravu o budućoj dodjeli frekvencijskih pojaseva 700 MHz, 1500 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz kojom je izvijestio dionike tržišta i javnost o namjeri dodjele spektra za 5G mreže te ispitao stanje i potrebe tržišta.

Tijekom rasprave zaprimljeni su komentari različitih sudionika, koji obuhvaćaju operatore mreža pokretnih komunikacija, kao i lokalne/regionalne operatore te mrežnog operatora, predstavnike industrije i javnosti.
S obzirom na strukturu i raznolikost zaprimljenih odgovora i općih komentara, HAKOM je svoja stajališta nakon javne rasprave iznio u okviru dokumenta kojim iskazuje namjeru provođenja javne dražbe za frekvencijska područja 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz, što proizlazi iz različitih iskazanih interesa prikupljenih tijekom javne rasprave. Unutar postupka javne dražbe mogu se postaviti pravila i uvjeti kako bi se ostvarilo ciljano pokrivanje korisnika i osiguranje investicija u područja od posebnog interesa (otoci, ruralna i planinska područja, prometnice, željeznice i sl.).

Sudionici se mogu nadmetati i oko vrste i razine obveza iz dozvole, što će biti jedan od ključnih faktora unutar tog postupka. O svim parametrima dražbe će se provesti javna rasprava, gdje će zainteresirana javnost imati mogućnost upoznati se s namjerama HAKOM-a i iznijeti svoje komentare.

Najkasnije prilikom provođenja javne rasprave o javnoj dražbi, provest će se i javne rasprave o podzakonskoj regulativi kojom se određuju tehnički uvjeti za uporabu radijskih frekvencija i utvrđuju područja za koja će se dozvole dodjeljivati, odnosno o planovima dodjele frekvencijskih pojaseva 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz.

Imajući u vidu da je Republika Hrvatska članica NATO-a, HAKOM će prilikom donošenja odluka u obzir uzeti međunarodne obaveze koje iz toga proizlaze, a tiču se radiofrekvencijskog spektra. Zaprimljeni komentari i stajališta HAKOM-a nakon provedene javne rasprave mogu se pronaći na poveznici.

Još iz kategorije

Francuska izbacuje Huawei iz telekom sektora

Francuska izbacuje Huawei iz telekom sektora

07.08.2020. komentiraj

Francuska je u veljači odlučila da neće isključiti Huawei iz svoje 5G mreže, ali ovog mjeseca stigla je potpuno drugačija odluka, koja ide u smjeru djelomične zabrane poslovanja toj kineskoj kompaniji, odnosno, potpunoj zabrani poslovanja odmah s početkom 2028.

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

06.08.2020. komentiraj

SoftBank odabrao je Ericsson za isporuku cloud native dvojne 5G jezgrene mreže za svoju samostalnu 5G mrežu. Rješenje, koje uključuje Ericsson Cloud Packet Core, Ericsson Cloud Unified Data Management and Policy, kao i Ericsson NFVI, igrat će ključnu ulogu u operativnoj transformaciji SoftBanka. Zero-touch rad nudi neprekinute procese isporuke i integracije (CI / CD), uz pomoć kontejnerski temeljene arhitekture mikrousluga i automatizacije koju ona omogućuje.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

06.08.2020. komentiraj

Telekomunikacijske kompanije diljem svijeta marljivo rade na širenju 5G mreže, ali neke od njih gledaju već podosta unaprijed i pripremaju se za razvoj 6G tehnologije, koja bi trebala donijeti jednu potpuno novu razinu po pitanju mogućnosti koje će nuditi.