Javna rasprava završena, kreću pripreme za raspisivanje natječaja za 5G frekvencije

Javna rasprava završena, kreću pripreme za raspisivanje natječaja za 5G frekvencije

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

U razdoblju od 18. listopada 2019. do 20. siječnja 2020. HAKOM je proveo javnu raspravu o budućoj dodjeli frekvencijskih pojaseva 700 MHz, 1500 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz kojom je izvijestio dionike tržišta i javnost o namjeri dodjele spektra za 5G mreže te ispitao stanje i potrebe tržišta.

Tijekom rasprave zaprimljeni su komentari različitih sudionika, koji obuhvaćaju operatore mreža pokretnih komunikacija, kao i lokalne/regionalne operatore te mrežnog operatora, predstavnike industrije i javnosti.
S obzirom na strukturu i raznolikost zaprimljenih odgovora i općih komentara, HAKOM je svoja stajališta nakon javne rasprave iznio u okviru dokumenta kojim iskazuje namjeru provođenja javne dražbe za frekvencijska područja 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz, što proizlazi iz različitih iskazanih interesa prikupljenih tijekom javne rasprave. Unutar postupka javne dražbe mogu se postaviti pravila i uvjeti kako bi se ostvarilo ciljano pokrivanje korisnika i osiguranje investicija u područja od posebnog interesa (otoci, ruralna i planinska područja, prometnice, željeznice i sl.).

Sudionici se mogu nadmetati i oko vrste i razine obveza iz dozvole, što će biti jedan od ključnih faktora unutar tog postupka. O svim parametrima dražbe će se provesti javna rasprava, gdje će zainteresirana javnost imati mogućnost upoznati se s namjerama HAKOM-a i iznijeti svoje komentare.

Najkasnije prilikom provođenja javne rasprave o javnoj dražbi, provest će se i javne rasprave o podzakonskoj regulativi kojom se određuju tehnički uvjeti za uporabu radijskih frekvencija i utvrđuju područja za koja će se dozvole dodjeljivati, odnosno o planovima dodjele frekvencijskih pojaseva 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz.

Imajući u vidu da je Republika Hrvatska članica NATO-a, HAKOM će prilikom donošenja odluka u obzir uzeti međunarodne obaveze koje iz toga proizlaze, a tiču se radiofrekvencijskog spektra. Zaprimljeni komentari i stajališta HAKOM-a nakon provedene javne rasprave mogu se pronaći na poveznici.

Još iz kategorije

Ništa od povrata novca izlagačima za otkazivanje MWC-a 2020

Ništa od povrata novca izlagačima za otkazivanje MWC-a 2020

24.02.2020. komentiraj

Koronavirus izazvao je toliku paniku da se Mobile World Congress (MWC) u Barceloni prvi put u tri desetljeća neće održati, što će neki pozdraviti kao opravdanu mjeru opreza, ali mnogi će kritizirati kao pretjerano širenje panike. Ipak, odluka je donesena, najvećeg mobilnost sajma na svijetu ove godine nema, kao ni povrata novca izlagačima koji su bili voljni pojaviti se na njemu.

Hrvatski Telekom i FER pokreću projekt Campus Network u Zagrebu

Hrvatski Telekom i FER pokreću projekt Campus Network u Zagrebu

21.02.2020. komentiraj

Hrvatski Telekom pokreće projekt Campus Network u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva, a cilj projekta jest ponuditi studentima, znanstvenoj zajednici, start-upima i industriji mogućnost rada na najnovijim komunikacijskim tehnologijama kao što su Industrija 4.0, 5G mreža i IoT. Hrvatski Telekom kao dio Deutsche Telekoma započeo je suradnju po uzoru na kampus mreže koje DT pokreće u Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Mađarskoj.

Nova oprema na više od 2200 baznih postaja HT-a donosi uštede u potrošnji električne energije i nove mogućnosti za korisnike

Nova oprema na više od 2200 baznih postaja HT-a donosi uštede u potrošnji električne energije i nove mogućnosti za korisnike

21.02.2020. komentiraj

Modernizacija mobilne mreže HT-a koja je trajala 20 mjeseci, koštala oko milijardu kuna, uključivala novu radijsku opremu na baznim postajama, koja omogućuje napredne 4G mogućnosti i pripremu za 5G, donosi uštedu električne energije, bila je vrlo zahtjevan posao, za ICTbusiness.info opisuje Ivan Uremović, direktora projekta modernizacije mobilne mreže HT-a.