POSLOVNI REZULTATI

HT vrlo solidan u 2023. godini, rast prihoda 5,7 posto i dobiti 5,3 posto

HT vrlo solidan u 2023. godini, rast prihoda 5,7 posto i dobiti 5,3 posto
Kostas Nebis, predsjednik Uprave i glavni direktor (CEO) HT-a
Dražen Tomić / Tomich Productions

Najjači domaći Hrvatski Telekom ostvario je dobre poslovne rezultate uz povećanje prihoda za 5,7 posto na 1,039 milijardi eura, kojim je neutraliziran rast troškova na 4,8 posto, i uz povećanje prilagođene EBITDA-e (dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) nakon najmova za 5,3 posto na 397,5 milijuna eura.

Najveće ulaganje u povijesti HT-a u iznosu od 361,4 milijuna eura što je rast od 50,7 posto u odnosu na prošlu godinu. Osiguran najveći udio u radiofrekvencijskom spektru i dodatno proširena najveća FTTH mreža u Hrvatskoj za više od 20% u odnosu na prošlu godinu, tvrde u HT-u. Neto dobit HT-a dosegla je 132 milijuna eura.

HT je ubrzao transformaciju svog operativnog modela, podižući razinu učinkovitosti, istovremeno pružajući najbolje iskustvo korisnicima na tržištu. U siječnju 2024., HT je dovršio integraciju Iskon Interneta u HT  te je iz društva Ericsson Nikola Tesla Servisi prenesena jedinica za izgradnju i održavanje mreže HT-a u novoosnovano društvo - HT Servise. Osim toga, HT je započeo pripreme za gašenje 3G tehnologije. Ovo će dodatno ubrzati prijelaz na energetski učinkovitije 4G i 5G tehnologije, omogućujući pružanje bržih, naprednijih i sigurnijih usluga, istovremeno jačajući doprinos održivoj digitalnoj transformaciji društva.

Održivost je sastavni dio strategije koju je HT kao društveno odgovorna kompanija tijekom 2023. nastavio integrirati i sustavno provoditi  sva tri stupa ESG-a, fokusirajući se na klimatske promjene, učinkovitost resursa i digitalnu inkluziju. HT je smanjio potrošnju energije za 3% u odnosu na prethodnu godinu, a emisije CO2 za 4% u odnosu na prethodnu godinu. HT je zaključio prvi virtualni PPA sporazum u zemlji, što označava važnu prekretnicu u energetskoj strategiji kompanije. Nadalje, HT je pokrenuo sveobuhvatnu platformu za zaštitu okoliša "Poziv koji ne propuštaš" te imao rekordnu godinu u pogledu prikupljenih starih elektroničkih uređaja. Napori HT-a su prepoznati osvajanjem nacionalne nagrade za održivost treću godinu zaredom.

U postojećim frekvencijskim pojasevima na aukciji spektra HT je osigurao najveći udio mobilnog spektra na tržištu. Mobilna mreža Hrvatskog Telekoma dobila je OOKLA certifikat za najbolju i najbržu mobilnu mrežu u zemlji petu godinu zaredom, a kao najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj prepoznao ju je i HAKOM. Izgradnjom optičke infrastrukture, ne samo u gradovima, već i u prigradskim i ruralnim područjima diljem Hrvatske, HT je proširio već sada najveću optičku mrežu (FTTH) u Hrvatskoj za više od 20 posto, u usporedbi s godinom ranije, što je značajan korak prema ispunjenju cilja pokrivanja više od  milijuna domaćinstava gigabitnim brzinama optičke mreže.

HAKOM je 27. srpnja 2023. donio konačne odluke o analizi tržišta veleprodajnog pristupa nepokretnoj mreži kojima je deregulirao usluge optičke mreže HT-a u 72 upravne jedinice u gradskim područjima Hrvatske u kojima  je HAKOM  utvrdio da postoji tržišna konkurencija. Deregulacija mreža velikih brzina na konkurentnim područjima omogućit će jednake tržišne uvjete svim sudionicima na tržištu.

U prosincu 2023. Kostas Nebis, glavni direktor HT-a, podnio je ostavku s učinkom od 1. srpnja 2024., a svoju će karijeru nastaviti u Deutsche Telekom Grupi kao predsjednik Uprave i glavni direktor OTE Grupe u Grčkoj. Nataša Rapaić, sadašnja članica Uprave i glavna operativna direktorica za privatne korisnike (COOR), imenovana je predsjednicom Uprave Hrvatskog Telekoma s učinkom od 1. srpnja 2024.

„Za Hrvatski Telekom 2023. bila je uspješna godina, obilježena jako dobrim financijskim rezultatima te povećanjem prihoda i EBITDA-e zahvaljujući rastu u području mobilnih i fiksnih komunikacija i sistemskih rješenja. Zahvaljujući najvećim ulaganjima u povijesti kompanije dodatno smo ojačali vodeći položaj svoje mreže, osigurali najveći udio u spektru i ponovno osvojili nagrade za najbolju mobilnu mrežu. Dodatno smo proširili najveću FTTH mrežu i omogućili gigabitne optičke i 5G brzine privatnim i poslovnim korisnicima diljem Hrvatske, čime smo stvorili ključnu digitalnu platformu za gospodarski rast i društveni napredak zemlje.  U 2024. godini nastavljamo graditi na našim čvrstim temeljima, s ciljem daljnjeg rasta kompanije, ubrzavanja digitalne transformacije, ulaganja u važnu ICT infrastrukturu, daljnjeg poboljšanja korisničkog iskustva i angažmana zaposlenika, stvarajući još veću vrijednost za naše korisnike i dioničare, predvodeći digitalizaciju hrvatskog društva“, ističe Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.