HT se priprema za 5G

HT se priprema za 5G

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom priprema se za uvođenje 5G kroz tekući projekt modernizacije mobilne mreže, ističe za ICTbusiness.info član Uprave i glavni izvršni direktor za tehniku i informacijsku tehnologiju (CTIO) Boris Drilo i dodaje da oprema koju sada uvode je u potpunosti kompatibilna s 5G zahtjevima, tj. za puni rad je potrebna samo odgovarajuća softverska nadogradnja u svim frekvencijskim pojasevima koje sada koristimo - 800/900/1800/2100/2600 MHz.

„Za nova frekvencijska područja, npr. 3.5 GHz trebat ćemo novu radijsku opremu - antene i radijske module. Trenutačno pilotiramo 5G mrežu u 3.5 GHz području na desetak baznih stanica u Hrvatskoj kako bismo dobili bolji uvid u stanje tehnologije i njeno ponašanje u stvarnim uvjetima“, ističe Drilo.

Kada govorimo o prednosti 5G nad 4G treba reći nekoliko stvari - 5G dovodi u uporabu nova frekvencijska područja - primjerice 3.5 GHz. To ujedno znači i veće brzine prijenosa i veće kapacitete tj. mogućnosti da korisnici više koriste mobilni Internet.

Koncepti poput pametnih tj. usmjerenih antena su još napredniji nego u 4G-u. S obzirom na tehnološku sličnost s 4G, 5G će u prvoj fazi, 2019.-2022., biti „4G na steroidima”.

Uz to, ističe Drilo, 5G podržava puno veću gustoću uređaja i do 1000x više po četvornom kilometru u odnosu na 4G što je izrazito bitno za primjenu Interneta stvari u kontekstu stalnog očitanja informacija sa senzora u pametnim gradovima, elektroenergetskim sustavima, prometu.

I konačno, 5G će u drugoj fazi, 2022.+, osigurati vrlo brzo vrijeme odziva mreže (latencija), što je temelj preciznom upravljanju uređajima na daljinu poput robota, dronova, objašnjava Drilo.

„Dosadašnje ulaganje u modernizaciju mobilne mreže premašuje milijardu kuna. Dodatna ulaganja u 5G kao i njihova dinamika će ovisiti o regulatornom okviru, u prvom redu okviru za dodjelu spektra u 3.5GHz području“, pojašnjava Drilo.

„Postoje tri važna preduvjeta za implementaciju 5G. Prvi je tehnološka zrelost. Naši dosadašnji rezultati testiranja ne pokazuju dostatnu tehnološku zrelost 5G za njenu širu i ozbiljniju implementaciju. Drugi je dostupnost korisničkih uređaja, koja je jako niska, čak i za testne potrebe i treći je dodjela frekvencija. Realno gledano, mudra dodjela frekvencija može biti najjednostavnija stvar, ali i stvar koja 5G može stimulirati ili zablokirati kroz duži niz godina. 5G je važan, ali realno još nije spreman tako da u njegovom uvođenju svi dionici trebaju surađivati, kako preuranjenim odlukama ne bi otežali umjesto pomogli razvoju digitalnog društva u nas“, ističe Drilo.

Studije pokazuju da bi do 2030. 5G trebao povećati realnu produktivnost u prosjeku za više od 6 posto, objašnjava Drilo i dodaje da pri tome, najveći utjecaj na porast produktivnosti se očekuje u poljoprivredi, javnom sektoru i proizvodnji - područjima u kojima po produktivnosti Hrvatska zaostaje ponajviše za prosjekom EU.

Ovi rezultati neće doći preko noći pa ne treba graditi nerealna očekivanja, ali sigurno je da sve napredne države računaju na 5G kao na stratešku tehnologiju te tako njoj i pristupaju, kazuje Drilo i dodaje da za Hrvatski Telekom 5G znači tehnologiju koja će omogućiti razvoj mobilnog Interneta.

„5G će u određenim slučajevima, u prvom redu ruralnim područjima, biti kvalitetan nadomjestak za optički pristup Internetu. Završno, ali sigurno ne i najmanje bitno, 5G će nam poslužiti za daljnji razvoj usluga temeljenih na digitalnim tehnologijama i cloudu u poslovnom području i području javnog sektora“, zaključuje Drilo.

Još iz kategorije

Pad prihoda u fiksnoj telefoniji za 8,54 posto

Pad prihoda u fiksnoj telefoniji za 8,54 posto

14.12.2019. komentiraj

Polako se bližimo kraju 2019. godine i stigli su nam rezultati za treći ovogodišnji kvartal u fiksnoj telefoniji koje je prikupio domaći telekomunikacijski regulator HAKOM. Prema tim podacima na godišnjoj razini u fiksnoj telefoniji se bilježi pad prihoda od čak 8,54 posto čime je na  kraju trećeg kvartala zabilježen ukupni prihod od 322,163 milijuna kuna.

Broj vlastitih priključaka operatora na svjetlovodnoj tehnologiji rastao 30 posto

Broj vlastitih priključaka operatora na svjetlovodnoj tehnologiji rastao 30 posto

13.12.2019. komentiraj

Na tržištu elektroničkih komunikacija u trećem tromjesečju 2019. nastavljen je porast investicija u mreže pokretnih komunikacija, a ukupna ulaganja u pokretnoj mreži tijekom prvih devet mjeseci za oko 40 posto su viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na što je značajno utjecala dodjela dodatnog radiofrekvencijskog spektra. Iako ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu u nepokretnoj mreži nisu na razini prošle godine, veseli značajan rast ulaganja u svjetlovodne kabele, što je rezultiralo rastom broja izgrađenih FTTX priključaka od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Optima Telekom nastavlja sa zacrtanim planovima u skorom iščekivanju početka prodaje

Optima Telekom nastavlja sa zacrtanim planovima u skorom iščekivanju početka prodaje

13.12.2019. komentiraj

U vrijeme dok se čeka odluka AZTN-a oko prodaje Tele2 United Grupi pomalo ispod radara prolazi Optima Telekom kojom prema odluci istog tog AZTN-a upravlja HT koji mora pokrenuti prodaju ovog telekoma početkom sljedeće godine. Upravo stoga razgovarali smo s Borisom Batelićem, predsjednikom Uprave Optima Telekoma o planovima za sljedeću godinu i ključnim događajima u ovoj godini.