HT i dalje ima velik utjecaj na hrvatski BDP, muče ih cijene prava puta i radiofrekvencija za 5G

HT i dalje ima velik utjecaj na hrvatski BDP, muče ih cijene prava puta i radiofrekvencija za 5G

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Hrvatski Telekom je najveći privatni investitor u digitalnu infrastrukturu u Hrvatskoj i ostvaruje najveći doprinos digitalnoj transformaciji zemlje, ističu u HT-u nakon predstavljanja novog Digitalnog atlasa Ekonomskog instituta u Zagrebu. I dalje im je za nastavak investiranja problem cijena prava puta, a s druge strane i visina naknada za radiofrekvencijski spektar koji će se putem aukcije dodjeljivati za 5G mrežu.

Investiranjem u digitalnu infrastrukturu Hrvatski Telekom omogućio je da se u tri godine, od 2015. do 2018. godine, bruto dodana vrijednost kompanije poveća s 8,95 na 9,77 milijardi kuna, odnosno za 9,2 posto, apsolutni doprinos BDP-u za 7,8 posto, doprinos ukupnom broju zaposlenih u ekonomiji za čak 11,1 posto, a doprinos proračunskim prihodima za 2,5 posto. Kako je napomenuto u prezentaciji Digitalnog atlasa, sve to je ostvareno unatoč značajnom padu cijena telekomunikacijskih usluga Hrvatskog Telekoma u tom razdoblju.

Prema istraživanju HT Grupa je u 2018. godini izravno doprinijela s 3 posto hrvatskom bruto domaćem proizvodu (BDP) te je izravno zapošljavala 5.000 ljudi. Neizravno je doprinos bio znatno veći. U Digitalnom atlasu je izračunato da je HT Grupa prošle godine izravno i neizravno doprinijela s 11,3 milijarde kuna induciranog BDP-a, otvorila 30,2 tisuće radnih mjesta i generirala 3,26 milijardi kuna poreza i doprinosa. Apsolutni doprinos HT Grupe hrvatskoj ekonomiji kontinuirano raste zahvaljujući snažnom investicijskom ciklusu i digitalnoj transformaciji kompanije.

„HT daje veliki doprinos hrvatskom gospodarstvu i društvu, donoseći prednosti digitalizacije svima u Hrvatskoj za bolji život i uspješnije poslovanje. U posljednje četiri godine u digitalnu infrastrukturu Hrvatske uložili smo više od 7,5 milijardi kuna kako bi svi u Hrvatskoj mogli iskoristiti mogućnosti koje pruža moderna tehnologija. Imamo najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj i među najboljima smo u Europi“, ističe Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Ravnateljica Ekonomskog Instituta Zagreb, Maruška Vizek naglasila je da rezultati studije sugeriraju da povećanje dostupne brzine Interneta, kao rezultat ulaganja Hrvatskog Telekoma u fiksnu mrežu, ima veći pozitivan učinak na poslovanje domaćih poduzeća u Hrvatskoj u odnosu na poduzeća u stranom vlasništvu.

„Pored toga, povećanje dostupne internetske brzine ima povoljniji utjecaj na produktivnost poduzeća u nedovoljno razvijenim područjima zemlje i olakšava digitalno poduzetništvo jer potiče osnivanje novih digitalno intenzivnih kompanija“, ističe Maruška Vizek.

Hrvatski Telekom svake godine u infrastrukturu i tehnologiju investira 25 posto ukupnih prihoda, što je znatno iznad industrijskog prosjeka u Europi, a samo u posljednje 4 godine kompanija je investirala više od 7,5 milijardi kuna, što je vrijednost četiri Pelješka mosta, a najviše u modernizaciju fiksne i mobilne mreže, ističu u HT-u.

„U tijeku je proces modernizacije kompletne mobilne mreže u sklopu kojeg je do sada modernizirano 75 posto mreže, a do kraja godine će biti modernizirano svih 2000 baznih stanica. To znači da će već krajem godine cjelokupna mobilna mreža Hrvatskog Telekoma imati LTE tehnologiju, odnosno omogućavati korisnicima vrhunsko iskustvo interneta u pokretu. Investira se značajno i u 5G tehnologiju“, pojašnjava CTIO HT-a Boris Drilo.

Trenutno HT ima 10 5G lokacija u testnoj fazi, a testirane brzine premašuju 1 Gbit/s, pojašnjava Drilo i dodaje da u fiksnoj mreži, HT nastavlja s ulaganjem u FTTH optičku mrežu kojom će do kraja godine biti pokriveno 277.000 kućanstava uz FTTh i taj broj kontinuirano raste. U slučaju poboljšanja poslovne klime za investiranje u digitalnu infrastrukturu, u HT-u procjenjuju da već do 2023. godine optikom može biti pokriveno preko 580.000 kućanstava u Hrvatskoj.

Još iz kategorije

HT odabran za pilot HALO Big Data Platforme

HT odabran za pilot HALO Big Data Platforme

11.11.2019. komentiraj

U Hrvatskom Telekomu radi se na velikom broju Big Data inicijativa, s ciljem poboljšanja zadovoljstva korisnika  i unaprjeđenju poslovanja. S obzirom na to i mladi tim koji je motiviran za stjecanje kompetencija u novim tehnologijama koji HT nudi, Deutsche Telekom je prepoznao u HT-u pionira za početak razvoja programa za podatkovnu analitiku novog doba.

Uskoro odluka o prodaji Tele2 Hrvatska United Grupi, svi koji su nešto željeli reći mogli su to učiniti

Uskoro odluka o prodaji Tele2 Hrvatska United Grupi, svi koji su nešto željeli reći mogli su to učiniti

09.11.2019. komentiraj

Domaći regulator tržišta Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja krajem listopada objavila je javni poziv za dostavljanje pisanih primjedaba i mišljenja o koncentraciji u kojoj sudjeluju Slovenia Broadband S.a.r.l.; Luxembourg i Tele2 d.o.o. Rok za dostavu svojih mišljenja na osnovu javnog poziva istekao je jučer i sada je na AZTN-u da donese odluku dopušta li pak ili ne da United Grupa preko svoje tvrtke Slovenia Broadband kupi Tele2 Hrvatska kojeg je njegov vlasnik švedski Tele2 AB već dulje vrijeme pokušavao prodati. Slovenia Broadband, koja je i prijavila koncentraciju AZTN-u, je tvrtka koja je holding kompanija i upravlja kompanijama u svome vlasništvu.

Tele2 implementirao 4G+ i sada je korak bliže 5G mreži

Tele2 implementirao 4G+ i sada je korak bliže 5G mreži

07.11.2019. komentiraj

Tele2 je implementirao dodatnu funkcionalnost svoje mreže, koja povezuje postojeće frekvencije u jedinstven mrežni kapacitet i tako osigurava prosječno veće brzine prijenosa podataka. Korisnici to poboljšanje na svojim uređajima vide kao oznaku 4G+ mreža u trenutku kada uređaj istodobno koristi dva frekvencijska spektra ili više njih. Kada nema prijenosa podataka, na mobilnom uređaju pisat će 4G jer uređaj 'sluša' samo jednu frekvenciju. Funkcionalnost „Carrier Aggregation“ sada jamči bolje korištenje radiofrekvencijskih resursa, ali i pokazuje da je Tele2 korak bliže sljedećem cilju – implementaciji 5G mreže.