HT i dalje ima velik utjecaj na hrvatski BDP, muče ih cijene prava puta i radiofrekvencija za 5G

HT i dalje ima velik utjecaj na hrvatski BDP, muče ih cijene prava puta i radiofrekvencija za 5G

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Hrvatski Telekom je najveći privatni investitor u digitalnu infrastrukturu u Hrvatskoj i ostvaruje najveći doprinos digitalnoj transformaciji zemlje, ističu u HT-u nakon predstavljanja novog Digitalnog atlasa Ekonomskog instituta u Zagrebu. I dalje im je za nastavak investiranja problem cijena prava puta, a s druge strane i visina naknada za radiofrekvencijski spektar koji će se putem aukcije dodjeljivati za 5G mrežu.

Investiranjem u digitalnu infrastrukturu Hrvatski Telekom omogućio je da se u tri godine, od 2015. do 2018. godine, bruto dodana vrijednost kompanije poveća s 8,95 na 9,77 milijardi kuna, odnosno za 9,2 posto, apsolutni doprinos BDP-u za 7,8 posto, doprinos ukupnom broju zaposlenih u ekonomiji za čak 11,1 posto, a doprinos proračunskim prihodima za 2,5 posto. Kako je napomenuto u prezentaciji Digitalnog atlasa, sve to je ostvareno unatoč značajnom padu cijena telekomunikacijskih usluga Hrvatskog Telekoma u tom razdoblju.

Prema istraživanju HT Grupa je u 2018. godini izravno doprinijela s 3 posto hrvatskom bruto domaćem proizvodu (BDP) te je izravno zapošljavala 5.000 ljudi. Neizravno je doprinos bio znatno veći. U Digitalnom atlasu je izračunato da je HT Grupa prošle godine izravno i neizravno doprinijela s 11,3 milijarde kuna induciranog BDP-a, otvorila 30,2 tisuće radnih mjesta i generirala 3,26 milijardi kuna poreza i doprinosa. Apsolutni doprinos HT Grupe hrvatskoj ekonomiji kontinuirano raste zahvaljujući snažnom investicijskom ciklusu i digitalnoj transformaciji kompanije.

„HT daje veliki doprinos hrvatskom gospodarstvu i društvu, donoseći prednosti digitalizacije svima u Hrvatskoj za bolji život i uspješnije poslovanje. U posljednje četiri godine u digitalnu infrastrukturu Hrvatske uložili smo više od 7,5 milijardi kuna kako bi svi u Hrvatskoj mogli iskoristiti mogućnosti koje pruža moderna tehnologija. Imamo najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj i među najboljima smo u Europi“, ističe Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Ravnateljica Ekonomskog Instituta Zagreb, Maruška Vizek naglasila je da rezultati studije sugeriraju da povećanje dostupne brzine Interneta, kao rezultat ulaganja Hrvatskog Telekoma u fiksnu mrežu, ima veći pozitivan učinak na poslovanje domaćih poduzeća u Hrvatskoj u odnosu na poduzeća u stranom vlasništvu.

„Pored toga, povećanje dostupne internetske brzine ima povoljniji utjecaj na produktivnost poduzeća u nedovoljno razvijenim područjima zemlje i olakšava digitalno poduzetništvo jer potiče osnivanje novih digitalno intenzivnih kompanija“, ističe Maruška Vizek.

Hrvatski Telekom svake godine u infrastrukturu i tehnologiju investira 25 posto ukupnih prihoda, što je znatno iznad industrijskog prosjeka u Europi, a samo u posljednje 4 godine kompanija je investirala više od 7,5 milijardi kuna, što je vrijednost četiri Pelješka mosta, a najviše u modernizaciju fiksne i mobilne mreže, ističu u HT-u.

„U tijeku je proces modernizacije kompletne mobilne mreže u sklopu kojeg je do sada modernizirano 75 posto mreže, a do kraja godine će biti modernizirano svih 2000 baznih stanica. To znači da će već krajem godine cjelokupna mobilna mreža Hrvatskog Telekoma imati LTE tehnologiju, odnosno omogućavati korisnicima vrhunsko iskustvo interneta u pokretu. Investira se značajno i u 5G tehnologiju“, pojašnjava CTIO HT-a Boris Drilo.

Trenutno HT ima 10 5G lokacija u testnoj fazi, a testirane brzine premašuju 1 Gbit/s, pojašnjava Drilo i dodaje da u fiksnoj mreži, HT nastavlja s ulaganjem u FTTH optičku mrežu kojom će do kraja godine biti pokriveno 277.000 kućanstava uz FTTh i taj broj kontinuirano raste. U slučaju poboljšanja poslovne klime za investiranje u digitalnu infrastrukturu, u HT-u procjenjuju da već do 2023. godine optikom može biti pokriveno preko 580.000 kućanstava u Hrvatskoj.

Još iz kategorije

Velika Britanija će pružiti potporu Ericssonu i Nokiji da zamjene opremu Huaweija

Velika Britanija će pružiti potporu Ericssonu i Nokiji da zamjene opremu Huaweija

10.08.2020. komentiraj

Velika Britanija odlučila se isključiti Huawei iz razvoja mobilnih mreža pete generacije na svom teritoriju, što znači da se mora okrenuti potpuno Nokiji i Ericssonu, što pak znači da te dvije kompanije moraju dobiti uvjete zbog kojih ne bi ni pomislili istupiti iz partnerstva s Britancima.

Francuska izbacuje Huawei iz telekom sektora

Francuska izbacuje Huawei iz telekom sektora

07.08.2020. komentiraj

Francuska je u veljači odlučila da neće isključiti Huawei iz svoje 5G mreže, ali ovog mjeseca stigla je potpuno drugačija odluka, koja ide u smjeru djelomične zabrane poslovanja toj kineskoj kompaniji, odnosno, potpunoj zabrani poslovanja odmah s početkom 2028.

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

06.08.2020. komentiraj

SoftBank odabrao je Ericsson za isporuku cloud native dvojne 5G jezgrene mreže za svoju samostalnu 5G mrežu. Rješenje, koje uključuje Ericsson Cloud Packet Core, Ericsson Cloud Unified Data Management and Policy, kao i Ericsson NFVI, igrat će ključnu ulogu u operativnoj transformaciji SoftBanka. Zero-touch rad nudi neprekinute procese isporuke i integracije (CI / CD), uz pomoć kontejnerski temeljene arhitekture mikrousluga i automatizacije koju ona omogućuje.