HT bilježi pozitivne trendove poslovanja u prvoj polovici 2022.

HT bilježi pozitivne trendove poslovanja u prvoj polovici 2022.
Dražen Tomić / Tomich Productions

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom bilježi u prvih šest mjeseci 2022. godine rast svih ključnih poslovnih pokazatelja. U prvoj polovici 2022. godine organski prihodi rasli su za 0,5 posto na 3,5 milijardi kuna, zahvaljujući snažnom razvoju poslovanja pokretnih telekomunikacija.

U prvih šest mjeseci organska dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) nakon najmova rasla je za 3,2 posto na 1,3 milijarde kuna, što je rezultat dobrog poslovnog zamaha i pozitivnog učinka transformacije operativnog modela poslovanja. Pri čemu se rast usporava jer su rastuća inflacija i cijene energenata utjecali na troškove našeg poslovanja u drugom tromjesečju.

U prvoj polovici godine zabilježeno je snažno povećanje organske neto dobiti za 80,3 posto na 301 milijuna kuna. Osim rasta EBITDA-e tome je  pozitivno doprinijela i amortizacija, koja se vratila na svoju uobičajenu razinu nakon vrhunca zabilježenog u prvoj polovici 2021. godine. Organska ulaganja Za HT je vrlo značajno da je EBITDA marža povećana iznosila su 773 milijuna kuna i bila su veća za 12,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Za HT je vrlo značajno da je marža prilagođene EBITDA povećana 0,8 postotnih poena na 37,7 posto, EBITDA marža je pak porasla 1,1 postotnih poena na 36,6 posto, dok je marža EBIT (dobit prije kamata i poreza) porasla 5,5 posto na 12,2 posto.

Organska ulaganja povećana su 6,5 posto na 735 milijuna kuna na u prvom polugodištu 2022. godine. Pritom je povećan i udjel ulaganja u odnosu na prihode za 2,1 postotnih poena na 22,2 posto. U drugom kvartalu povećanje kapitalnih ulaganja je 12,6 posto na 417 milijuna kuna.

Hrvatski Telekom učvrstio je svoj status vodeće mreže u Hrvatskoj osvajanjem nagrada „Best in Test“ za najbolju i najbržu pokretnu i nepokretnu širokopojasnu mrežu, tvrde u ovom telekomu i dodaju da su nagrade rezultat stalnog poboljšanja osobnih iskustava korisnika pokretnih i nepokretnih širokopojasnih telekomunikacija te odražavaju rekordno visoko zadovoljstvo korisnika.

U skladu s tim, i dalje HT ostaje fokusiran na izgradnju optičke infrastrukture diljem cijele Hrvatske, čime su, kako sami tvrde, ionako već najveću pokrivenost FTTH-om u Hrvatskoj dodatno povećali za znatnih 28 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dodatno su povećali i pokrivenost 5G mrežom na gotovo 100 gradova i općina, čime je više od 2 milijuna stanovnika pokriveno 5G mrežom, koja je od lipnja dostupna našim privatnim korisnicima postpaid i prepaid usluga.

Podsjetimo, u srpnju 2022. HT je objavio kako Daniel Daub, član Uprave društva HT d.d. i glavni direktor za financije, napušta društvo 1. kolovoza 2022. godine te preuzima funkciju višeg potpredsjednika za financije u društvu Deutsche Telekom Europe.

Matija Kovačević imenovan je članom Uprave i glavnim direktorom za financije HT d.d., od 1. kolovoza 2022. godine. Prethodno imenovanju u Upravu, obnašao je dužnost direktora Sektora za kontroling, transformaciju i odnose s investitorima.

„Nastavili smo provoditi plan održivog razvoja u cijelom svojem ekosustavu ostvarujući ambiciozne ESG ciljeve. Činjenica da smo priznati kao jedan od klimatskih lidera u Europi potvrda je našeg pozitivnog djelovanja. U velikom istraživanju Financial Timesa i Statista, koje je analiziralo uspješnost kompanijskih ESG agendi te aktivnosti u području zaštite okoliša, društvenog angažmana i  upravljanja Hrvatski Telekom je prepoznat među 4.000 kompanija iz 33 europske zemlje, jer je u analiziranom razdoblju smanjio ukupne emisije stakleničkih plinova za 68,5 posto, što je treće najbolje postignuće u cijeloj europskoj telekomunikacijskoj industriji“, ističu iz HT-a.

Na početku druge polovice godine HT očekuje pogoršanje makroekonomskog okruženja uz rekordno visoke inflacijske pritiske i cijene energenata, što će dodatno nepovoljno utjecati na raspoloživi dohodak korisnika, našu industriju i hrvatsko gospodarstvo. Uzimajući u obzir nove izazove, prilagodili smo svoje izglede za kraj godine, pojašnjavaju iz HT-a.

„Prvih šest mjeseci 2022. godine zaključili smo s dobrim poslovnim rezultatima koji se odražavaju u stabilnim prihodima, većoj EBITDA-i i neto dobiti, čime smo dodatno ojačali status vodeće pokretne i nepokretne mreže, dok je zadovoljstvo korisnika dosegnulo novi povijesni rekord. Navedena postignuća nastavak su našeg pozitivnog zamaha usprkos izazovima nezapamćeno visokih cijena energenata i jedne od najvećih stopa inflacije u povijesti Hrvatske, pri čemu je za očekivati da će učinci inflacije na našu profitabilnost postati još vidljiviji u drugoj polovici godine. Riječ je o izazovima koji od svih zahtijevaju prilagodbu nepredvidivom i nestabilnom makroekonomskom okruženju. Istodobno smo i dalje predani ostvarivanju svojih investicijskih planova i pružanju podrške prioritetima zemlje. Naša ulaganja u povećanje optičke i 5G mreže imat će ključnu ulogu u gospodarskom i društvenom razvoju te ona predstavljaju platformu budućeg napretka“, ističe Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.