Hrvatski Telekom u prvih šest mjeseci osjetio krizu uz pad prihoda i dobiti, ali nastavio ulagati

Hrvatski Telekom u prvih šest mjeseci osjetio krizu uz pad prihoda i dobiti, ali nastavio ulagati

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom prema objavljenim poslovnim rezultatima u prvih šest mjeseci 2020. godine zabilježio je pad prihoda 5,4 posto na 3,94 milijarde kuna. Doprinos društava kćeri prihodima iznosio je za Iskon 175 milijuna kuna što je manje za 7m4 posto, dok je snažan rast zabilježio Combis s 252 milijuna kuna i povećanje prihoda od 9,1 posto.

U prvoj polovini 2020. godine EBITDA nakon najmova manja je za 110 milijuna kuna, odnosno 7,8 posto, zbog smanjenja u HT Grupi u Hrvatskoj (106 milijuna kuna, odnosno 8,1 posto) i u Crnogorskom Telekomu (4 milijuna kuna, odnosno 3,9 posto). Kad se isključe jednokratni učinci EvoTV transakcije iz prvog tromjesečja 2019. godine, EBITDA nakon najmova bila je manja za 3,7 posto, a marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 37,0 posto.

Neto dobit nakon manjinskih udjela manja je za 125 milijuna kuna, odnosno 28,5 posto. Usprkos izazovnim izgledima, Hrvatski Telekom nastavio je s planovima ulaganja u kvalitetu mreže, razvoj 5G tehnologije i uvođenje optičke mreže, koji su od ključne važnosti za oporavak hrvatskog gospodarstva i brzu transformaciju u digitalno društvo. Ukupna kapitalna ulaganja iznosila su 804 milijuna kuna i veća su za 10,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Samo u Hrvatskoj ona su povećana 12,4 posto na 751 milijuna kuna, a povećan je i omjer u odnosu na prihode koji se sada povećao za 3,7 postotnih poena na 23,3 posto.

„Zbog volatilnosti prisutne u ožujku i travnju, Hrvatski Telekom je, unatoč u izazovnom poslovnom okruženju, te i dalje prisutnoj neizvjesnosti, revidirao svoje izglede za 2020. godinu. Sada očekujemo da će prihodi, za koje se ranije smatralo da će biti stabilni ili nešto manji u odnosu na 2019., biti manji za srednji do visoki jednoznamenkasti broj. Za EBITDA-u nakon najmova, za koju je prethodno predviđeno da će biti oko 38 posto, sada očekujem da će iznositi oko 39 posto. U veljači smo utvrdili očekivana kapitalna ulaganja u iznosu od oko 1,7 milijardi kuna te i dalje očekujemo da ćemo ostvariti taj cilj. Kada je riječ o regionalnom širenju, ponovno ističemo da nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za spajanja i preuzimanja“, ističu u HT-u.

Hrvatski Telekom drugu je godinu zaredom dobio dvije Ookla nagrade za „Najbržu mobilnu mrežu” i „Najbolju pokrivenost mobilnom mrežom” u Hrvatskoj. Ookla je svjetski predvodnik u testiranju i analizi kvalitete pristupa internetu, a njihove nagrade su na globalnoj razini referentan pokazatelji kvalitete mreže. Postignuće Hrvatskog Telekoma tim je relevantnije jer nagrade odražavaju priznanje za najvišu kvalitetu mreže tijekom krize uzrokovane COVID-19, a što je dovelo do značajnog povećanja prometa.

Hrvatski Telekom ostvario je veliki napredak u izgradnji digitalne kompanije u kojoj zaposlenici imaju utjecaja i razvijaju se, a rezultat čega je rast njihova angažmana i zadovoljstva. Rezultati ispitivanja zadovoljstva zaposlenika provedenog u svibnju 2020., prema kojima je ostvareno zadovoljstvo od 82 posto, što predstavlja najbolji rezultat u povijesti kompanije, potvrdili su kako se Hrvatski Telekom razvija u dobrom smjeru.

Uprava Hrvatskog Telekoma te Hrvatski sindikat telekomunikacija i Republički sindikat radnika potpisali su novi Kolektivni ugovor, koji je stupio na snagu 1. srpnja 2020. i vrijedi naredne dvije godine, odnosno do 30. lipnja 2022. U novom Kolektivnom ugovoru zadržana je visoka razina materijalnih i socijalnih prava radnika i uz to su  uključena dodatna poboljšanja kojima je Hrvatski Telekom potvrdio svoj status odgovornog poslodavca.

„Na prvih šest mjeseci 2020. snažno je utjecala COVID-19 pandemija i ograničenja koja su posljedično uvedena, a učinci su bili vidljivi na poslovanju poduzeća, te općenito u gospodarstvu i društvu. Nema industrije koja nije bila pogođena, uključujući sektor telekomunikacija. Međutim, usluge i povezivost koje osiguravamo hrvatskom društvu i gospodarstvu sada su važniji nego ikad te sam osobito ponosan što smo tijekom posljednjih šest mjeseci dokazali svoje tržišno i tehnološko liderstvo i činjenicu da smo vodeća mreža, kao i našu snažnu predanost pružanju podrške kada je to bilo najvažnije, a to ćemo nastaviti činiti i dalje. S obzirom na to da Hrvatska treba pojačati svoje napore u pogledu digitalizacije, naša uloga je pomoći poduzećima i javnom sektoru pri njihovoj transformaciji i digitalnom iskoraku kroz pružanje kombinacije telekomunikacijskih te standardiziranih i prilagođenih ICT rješenja, osigurati još veću vrijednost za naše korisnike ubrzavanjem i pojednostavnjenjem digitalnih usluga, te pritom održati tempo naših planiranih ulaganja u mrežu, što je ključno za digitalizaciju društva i povratak gospodarskom rastu. Vrlo malo industrija i još manje kompanija može preuzeti tu ulogu, koja je od ključne važnosti za budućnost Hrvatske. To je razlog zbog kojeg će, čak i uz izazovne izglede za ostatak 2020., Hrvatski Telekom kao najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske nastaviti spajati hrvatsko društvo s prilikama koje digitalizacija pruža te sam siguran da ćemo ostvariti svoju viziju održivog i profitabilnog rasta“, ističe Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

 

Još iz kategorije

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

06.08.2020. komentiraj

SoftBank odabrao je Ericsson za isporuku cloud native dvojne 5G jezgrene mreže za svoju samostalnu 5G mrežu. Rješenje, koje uključuje Ericsson Cloud Packet Core, Ericsson Cloud Unified Data Management and Policy, kao i Ericsson NFVI, igrat će ključnu ulogu u operativnoj transformaciji SoftBanka. Zero-touch rad nudi neprekinute procese isporuke i integracije (CI / CD), uz pomoć kontejnerski temeljene arhitekture mikrousluga i automatizacije koju ona omogućuje.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

06.08.2020. komentiraj

Telekomunikacijske kompanije diljem svijeta marljivo rade na širenju 5G mreže, ali neke od njih gledaju već podosta unaprijed i pripremaju se za razvoj 6G tehnologije, koja bi trebala donijeti jednu potpuno novu razinu po pitanju mogućnosti koje će nuditi.

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

05.08.2020. komentiraj

5G tehnologija predstavlja jednu od ključnih poluga za smanjenje globalne potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, zaključak je Green 5G white papera kojeg su predstavili Huawei i Analysys Masona, globalna savjetodavna i istraživačka organizacija specijalizirana za telekomunikacije, medije i digitalne usluge. U dokumentu su predstavljena očekivanja implementacije nove tehnologije te znanstvena procjena njenog utjecaja na okoliš, s obzirom da će utjecaj 5G-a biti puno istaknutiji u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, i to ne samo u ICT industriji već i u čitavom nizu drugih industrija. Huawei procjenjuje da će do 2025. godine biti postavljeno 6,5 milijuna 5G baznih stanica, a širom svijeta bit će 2,8 milijardi 5G korisnika.