Europski telekomi trebaju 150 milijardi eura ulaganja kako bi ispunili očekivanja

Europski telekomi trebaju 150 milijardi eura ulaganja kako bi ispunili očekivanja

Foto: DepositPhotos

Nije novost reći da se EU suočava s manjkom ulaganja u mrežu od 150 milijardi eura kako bi dosegla svoje ciljeve povezivosti do 2025. godine, ističe se u novom istraživanju Strand Consultinga te dodaju da je zanimljivije pitanje zašto politike Europske komisije za poticanje ulaganja nisu uspjele.

“Štoviše, zašto Europska komisija, umjesto da prizna svoje pogreške i promijeni kurs, nastavlja donositi politike i propise za koje se pokazalo da ne funkcioniraju. Činjenica da Europa nastavlja s grubim političkim izborima još je zbunjujuća u usporedbi s pokazanim uspjehom laganog pristupa koji su poduzele SAD, Japan i Južna Koreja. Ove nacije napreduju u 5G. Štoviše, SAD je više od desetljeća isporučio dvostruko više ulaganja po glavi stanovnika u usporedbi s EU-om. Važno je da je brzo poništio štetnu internetsku regulaciju nakon što je primijetio dvogodišnje smanjenje ulaganja u mrežu i širenje širokopojasnog pristupa“, tvrde analitičari Strand Consultinga.

Trendovi konvergencije prate nas desetljećima,a iako su komunikacije, sadržaj i računalstvo konvergirali – pa čak i regulatori tih industrija – stvarna regulativa nije konvergirala i ostaje specifična za sektor.

„Regulatori telekomunikacija i tijela za zaštitu tržišnog natjecanja suočeni su s ovim tehnološkim trendovima. Koriste alate temeljene na zastarjelim modelima i pretpostavkama. Čini se da bi s pojavom Skypea i WhatsAppa, koji su sami izbrisali 20-30 posto vrijednosti telekomunikacijske industrije, dužnosnici "dobili", ali ne. Umjesto toga, inzistiraju na tome da telekom industriji treba još daljnja regulacija povrh tehnologije koja je poremetila njezin novčani tok“, pojašnjavaju analitičari.

Razumljivo je da telekom igrači traže jednake uvjete za igru s over-top providerima (OTT-ovi), ali to nailazi na  probleme jer ih nitko ne sluša. Uz neprovjerene OTT-ove, države trpe gubitak poreznih prihoda i distribuciju prometa 99-1 na svom internetu, pri čemu 99 posto prometa teče prema lokacijama izvan zemlje. Trenutačni poslovni modeli i regulativa ne dopuštaju operaterima da povrate novčani tok koji im je potreban ili da se udruže s lokalnim pružateljima sadržaja kako bi se natjecali s divovima iz Silicijske doline, pojašnjavaju analitičari.

Telekom operateri Telefonica, BT i TIM razmatraju izdvajanje svojih mreža. Kreatori politike EU žanju ono što su posijali. Pretjerano regulirana Europa nije dobro mjesto za ulaganje u mreže.

Operateri Telefonica, TIM, BT i drugi sada razmatraju izdvajanje svoje infrastrukture u zasebne tvrtke. Ova bilješka o istraživanju daje pregled pokretača trenutnog trenda i njihovih posljedica.  Mnogi mobilni operateri svoju infrastrukturu iznajmljuju tvrtkama za previsoku cijenu. Ovo je skupo za dioničare.

„Diljem svijeta veliki broj mobilnih operatera svoju infrastrukturu (jarbole, tornjeve itd.) povjerava tvrtkama koje koriste tornjeve klasičnim modelom "prodaj i povrati". Za tvrtku ima smisla eksternalizirati ili izdvojiti neosnovne aktivnosti, ali analize Strand Consulta pokazuju da eksternalizacija upravljanja infrastrukturom može rezultirati višim troškovima za operatere. To je zato što tvrtke koje se nalaze u tornjevima općenito dobivaju naknadu za proviziju za ukupni trošak portfelja lokacija za iznajmljivanje. S obzirom na to da njihova provizija raste s cijenom najma, nisu nužno potaknuti da dobiju najnižu cijenu najma za lokaciju“, pojašnjavaju analitičari.

Još iz kategorije

Raste broj internetskih priključaka s brzinama većim od 100 Mbit/s

Raste broj internetskih priključaka s brzinama većim od 100 Mbit/s

09.12.2022.

Na tržištu elektroničkih komunikacija nastavlja se pozitivan trend ulaganja. Ulaganja u mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN) 17 posto su viša, dok su ulaganja u bazne stanice (BTS) u mrežama pokretnih komunikacija devet posto viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni prihodi na tržištu u prva tri tromjesečja iznosili su 8.9 milijardi kuna i veći su 3,2 posto, najviše zbog usluga širokopojasnog pristupa internetu s rastom od šest posto, najma mreže i vodova s rastom od 3,2 posto i naplatne televizije čiji su prihodi bili četiri posto veći.

Određeno vrijeme za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana

Određeno vrijeme za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana

08.12.2022.

Predstavnici operatera mobilnih mreža EU i Zapadnog Balkana predstavili su zajedničku deklaraciju o sljedećim koracima za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana na Summitu EU/Zapadni Balkan u Tirani.

Nova organizacija HT uprave - uvedena pozicija glavnog direktora za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović

Nova organizacija HT uprave - uvedena pozicija glavnog direktora za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović

08.12.2022.

Nadzorni odbor HT je na današnjoj sjednici odobrio novu organizacijsku strukturu Uprave Hrvatskog Telekoma, kojom se uvodi pozicija člana Uprave za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović te Uprava od 8. prosinca  radi u sastavu od sedam, umjesto dosadašnjih šest članova.