Europska unija želi pokrenuti vlastitu satelitsku internet uslugu

Europska unija želi pokrenuti vlastitu satelitsku internet uslugu

Foto: DepositPhotos

Europska unija sve je bliže satelitskoj internetskoj usluzi, koja bi pomogla "popuniti rupe" pokrivenosti na njenom području, ali i uz koju bi se dostigla strateška neovisnost kompletne regije. Posao je vrijedan šest milijardi eura.

Ali, da bi ugledao svjetlo dana, prije glasanja 17. studenoga, sve zemlje članice moraju biti za izvođenje projekta. Trenutno, postoji neslaganje oko činjenice otkud će novac dolaziti, što znači da potencijalno 17. studenoga neće biti konačne odluke o budućnosti satelitske internetske usluge za EU.

Što se dostupnih detalja tiče, sve bi trebalo biti gotovo do 2027., a EU bi sudjelovala s 2,4 milijarde eura. Ostalo bi na sebe preuzeo privatni sektor, no nije navedeno tko točno i u kolikom iznosu.

Sama ideja stigla je unazad nekoliko godina, kad je postalo očito da Europa zaostaje u internetskom smislu za Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom, a zatim se pojavila prijetnja Rusije te spomenute Kine. Polako se došlo do saznanja da treba prekinuti svaku ovisnost o te dvije zemlje, posebno jer EU sama po sebi ima tehnologiju, resurse i znanja razviti sve sama.

Iako se to ne otkriva, "procurila" su imena kompanija koje će sudjelovati u projektu. Naravno, ni iz jedne od njih nije stigla potvrda takvih navoda. Radi se o OneWeb i Eutelsat, koje imaju 428, odnosno, 36 satelita.

Nadalje, ono što je bitno jest da se regulator Ofcom u Velikoj Britaniji, koja više nije članica EU, usuglase i omoguće dostupnost svojih satelitskih usluga i radijskog spektruma. Što se čini da neće biti problem jer nedavno je to omogućeno Starlinku i Telesatu.

Ako sve zaživi, do 2027. EU bi izgradila dodatnih 170 satelita u niskoj orbiti te zadovoljila svoje, a i potrebe svojih stanovnika. Uz to, kreirala bi potrebnu neovisnost i nametnula se na globalnoj razini snažnije nego dosad.

Još iz kategorije

Raste broj internetskih priključaka s brzinama većim od 100 Mbit/s

Raste broj internetskih priključaka s brzinama većim od 100 Mbit/s

09.12.2022.

Na tržištu elektroničkih komunikacija nastavlja se pozitivan trend ulaganja. Ulaganja u mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN) 17 posto su viša, dok su ulaganja u bazne stanice (BTS) u mrežama pokretnih komunikacija devet posto viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni prihodi na tržištu u prva tri tromjesečja iznosili su 8.9 milijardi kuna i veći su 3,2 posto, najviše zbog usluga širokopojasnog pristupa internetu s rastom od šest posto, najma mreže i vodova s rastom od 3,2 posto i naplatne televizije čiji su prihodi bili četiri posto veći.

Određeno vrijeme za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana

Određeno vrijeme za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana

08.12.2022.

Predstavnici operatera mobilnih mreža EU i Zapadnog Balkana predstavili su zajedničku deklaraciju o sljedećim koracima za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana na Summitu EU/Zapadni Balkan u Tirani.

Nova organizacija HT uprave - uvedena pozicija glavnog direktora za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović

Nova organizacija HT uprave - uvedena pozicija glavnog direktora za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović

08.12.2022.

Nadzorni odbor HT je na današnjoj sjednici odobrio novu organizacijsku strukturu Uprave Hrvatskog Telekoma, kojom se uvodi pozicija člana Uprave za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović te Uprava od 8. prosinca  radi u sastavu od sedam, umjesto dosadašnjih šest članova.