EU donosi nova pravila za pružatelje internetskih usluga

EU donosi nova pravila za pružatelje internetskih usluga
DepositPhotos / Ilustracija

Zakon o digitalnim uslugama Europske unije (DSA) uklonio je svoju posljednju veliku regulatornu prepreku. Nakon što postane službeno, donijet će nova pravila mrežnim pružateljima usluga u vezi s borbom protiv ilegalnih aktivnosti i ograničenja ciljanog oglašavanja.

Nakon mjeseci prolaska kroz različite faze pravnog procesa, uključujući usvajanje u Europskom parlamentu, DSA je konačno odobreno od strane Europskog vijeća. Dokument sada trebaju potpisati predsjednici Europskog vijeća i Europskog parlamenta prije nego što bude tiskan u Službenom listu Europske unije. Stupit će na snagu 15 mjeseci nakon objave. DSA nadopunjuje Zakon o digitalnim tržištima, koji je odobrilo Europsko vijeće u srpnju i koji bi trebao biti objavljen u Službenom listu sljedeći tjedan.

DSA su pozdravila tijela mobilne industrije GSMA i ETNO. To je pokušaj rješavanja promocije ilegalnog sadržaja i robe na internetu povećanjem odgovornosti velikih pružatelja platformi, uključujući tvrtke za pretraživanje i društvene mreže. Pružatelji moraju brzo reagirati poštujući temeljna prava kada se objavi nezakonit sadržaj; zabranjeno ciljano oglašavanje djeci na temelju njihovih podataka; i postoje ograničenja oglašavanja na temelju osjetljivih podataka uključujući spol, rasu ili vjeru.

DSA također zabranjuje zavaravajuća sučelja osmišljena da prevare korisnike društvenih medija da donesu nenamjerne, nevoljne i potencijalno štetne odluke u vezi s obradom njihovih podataka. Postoji i niz pravila koja se primjenjuju na internetske kanale za borbu protiv prodaje ilegalne robe. Uredba također donosi obveze za vrlo velike internetske platforme i tražilice, zahtijevajući od njih da korisnicima ponude način da dođu do preporuka sadržaja koje se ne temelje na profiliranju te da analiziraju sustavne rizike koje stvaraju.