Ericsson, Telstra i Qualcomm postigli najveću 5G brzinu izmjerenu na komercijalnim mrežama

Ericsson, Telstra i Qualcomm postigli najveću 5G brzinu izmjerenu  na komercijalnim mrežama

Foto: DepositPhotos

Ericsson, Telstra i Qualcomm su postigli najveću 5G brzinu ikad izmjerenu na komercijalnim mrežama tijekom demo predstavljanja uživo u australskom Queenslandu. Zajedno, stigli su do uplink brzine od gotovo 1 Gbps.

Pritom se koristilo tehnologije svih triju kompanija - Telstrina mreža, Ericssonov New Radio-Dual Connectivity (NR-DC) i testni pametni telefon pogonjen s Qualcomm Snapdragon X65 5G Modem-RF System.

Brzina je uistinu prijelomna jer potvrđuje koliko daleko može 5G, odnosno, koliko se može napredovati u komercijalnom smislu. Naravno, sve to će dodatno pospješiti tranziciju korisnika prema 5G, što podrazumijeva kupovinu uređaja koji nude kompatibilnost s mrežom nove generacije. I to će činiti isključivo ako im se potvrdi da postoje osjetne razlike u odnosu na ono što su navikli.

Što se ostalih tehničkih specifikacija tiče, brzina je postignuta kombiniranjem srednjeg i visokog opsega, odnosno, milimetarskog "vala" (eng. milimeter wave), kojim se može u potpunosti iskoristiti spektar. Za demo potrebe koristio se NR-DC softver s UL 4CC CA (uplink four-component carrier aggregation). Poseban je po tome što su četiri susjedna nositelja od 100MHz kombinirana, a to rezultira većim brzinama podataka.

"Nastavljamo težiti novim i inovativnim načinima poboljšanja učinka 5G na krajnje korisnike. Brzina od gotovo 1 Gbps pposljednja je u nizu 5G prekretnica koje smo postigli u suradnji s Telstrom i Qualcommom. To znači da korisnici mogu uživati u znatno poboljšanim iskustvima iz aplikacija u kojima brže vrijeme učitavanja čini razliku", rekla je Sibel Tombaz, voditeljica linije proizvoda 5G RAN u Ericssonu.

Inače, ovaj trojac je 2016. probio granicu od 1 Gbps brzine na 4G, u siječnju prošle godine postavili su "download" rekord za 5G i sad je uslijedio ovaj uspjeh. Tko zna gdje su granice kad zajedno rade na istom cilju...

Još iz kategorije

Svim A1 korisnicima dostupna 5G mreža bez dodatne naknade

Svim A1 korisnicima dostupna 5G mreža bez dodatne naknade

19.05.2022.

A1 Hrvatska odlučila je biti prvi operator u Hrvatskoj čiji korisnici na bonove (A1 i Tomato), kao i oni na pretplatu, imaju dostupnu 5G mrežu bez dodatne naknade. Uz to, najnovija generacija mobilne mreže dostupna je korisnicima svih mobilnih tarifa.

Infobip zajedno s Hrvatskim Telekomom i A1 Hrvatska donosi novo sigurnosno rješenje za zaštitu krajnjih korisnika

Infobip zajedno s Hrvatskim Telekomom i A1 Hrvatska donosi novo sigurnosno rješenje za zaštitu krajnjih korisnika

18.05.2022.

Infobip objavio je suradnju s Hrvatskim Telekomom i A1 Hrvatska, vodećim pružateljima telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj. Zajednička suradnja donosi izgradnju naprednog sigurnosnog i identifikacijskog ekosustava za zaštitu krajnjih korisnika diljem Hrvatske.

Uskoro prve 5G radionice u Hrvatskoj za poduzetnike

Uskoro prve 5G radionice u Hrvatskoj za poduzetnike

16.05.2022.

Leslie Shannon, renomirana stručnjakinja iz globalno poznatog telekomunikacijskog diva Nokia, održala je u četvrtak u prostorima HUB385 predavanje za poduzetnike pod nazivom „Early Signals, Future Scenarios“.