Ericsson i MIT zaključili sporazume o istraživanju sljedeće generacije mobilnih mreža

Ericsson i MIT zaključili sporazume o istraživanju sljedeće generacije mobilnih mreža

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Ulaskom u novo doba elektronike koje omogućuje 5G, a u dogledno vrijeme i 6G, MIT i Ericsson surađuju na dva istraživačka projekta koji trebaju pomoći u izgradnji nove mrežne infrastrukture potrebnoj za omogućavanje revolucionarnih korisničkih slučajeva na temelju sljedeće generacije mobilnih mreža.

Nove generacije mobilnih mreža korisnicima donose velike brzine prijenosa podataka, nisku latenciju i izvanrednu pouzdanost. Bez obzira na njihovu veličinu, mreže koje su bogate značajkama operatorima su složene za upravljanje. Ericsson istražuje kognitivne mreže koje se oslanjaju na umjetnu inteligenciju za omogućavanje sigurnog, visokoautomatiziranog rada mreža kojeg pokreću podaci. Kako bi se poboljšao kapacitet obrade podataka, brzina i energetska učinkovitost kognitivnih mreža, Ericsson Research i MIT Materials Research Laboratory surađuju u istraživanju novog dizajna litijskih čipova koji omogućavaju neuromorfnu obradu podataka koja daje energetski učinkovitiju obradu putem umjetne inteligencije. To bi moglo omogućiti potpuno kognitivne mreže sa smanjenom operativnom složenošću i potrošnjom energije u odnosu na danas.

Uz istraživanje litija, Ericsson i MIT Research Laboratory of Electronics (RLE) surađuju na istraživanju mobilnih mreža koje povezuju bilijune senzora i drugih uređaja „nulte energije“ oko nas. Dovođenje energije do tih uređaja na troškovno-učinkovit način, možda direktno putem radijskog signala, značajan je tehnološki izazov. Istraživanje Ericssona i MIT RLE-a moglo bi pokazati kako uređaji mogu preuzeti energiju iz radijskih signala i drugih izvora te kako sustavi mogu biti dizajnirani da bi se koristila ta niska energija za izvršavanje jednostavnih zadataka, uključujući dizajn mobilnih mreža za povezivanje i kontrolu tih uređaja.

„S novim skokom naprijed energetski učinkovitih povezanih uređaja, jako nam je drago da surađujemo s Ericssonom u suočavanju s ključnim tehnološkim izazovima“, kaže Anantha P. Chandrakasan, dekan MIT School for Engineering. „Kombinacijom našeg znanja i Ericssonovog iskustva u mobilnoj tehnologiji, želimo razviti hardver koji će omogućiti uzbudljive nove aplikacije na rubu koje koriste umjetnu inteligenciju i čine značajne iskorake u sljedećoj generaciji mobilnih mreža“, pojašnjava Chandrakasan.

„5G vodi do potpune realizacije interneta stvari (IoT) čime smo bliži istinski povezanom svijetu“, ističe Magnus Frodigh, rukovoditelj Ericsson Research. „Ogromne količine malih IoT uređaja i kognitivne mreže koje pokreće umjetna inteligencija dva su pokretača sljedećeg skoka naprijed. U suradnji s briljantnim timovima u MIT-u, nadamo se da ćemo razviti hardver koji će to omogućiti“, zaključuje Frodigh.

Još iz kategorije

Na tržištu elektroničkih komunikacija rastu ulaganja i prihodi

Na tržištu elektroničkih komunikacija rastu ulaganja i prihodi

07.12.2021.

U prvih devet mjeseci 2021. na tržištu elektroničkih komunikacija nastavljen je trend rasta ukupnih ulaganja koja su veća za 16 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. U nepokretnoj mreži zabilježen je značajan porast ulaganja u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu od 127 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Privatne mobilne mreže nastavljaju s povećanjem potrošnje na opremu

Privatne mobilne mreže nastavljaju s povećanjem potrošnje na opremu

05.12.2021.

Poboljšane mogućnosti 5G mreža potaknule su entuzijazam i svijest o privatnim mobilnim mrežama pa samim time doveli godišnju potrošnju na mrežni hardver i usluge do gotovo 12 milijardi američkih dolara na globalnoj razini, navodi Juniper Research.

Potrošnja podatkovnog prometa povećala se gotovo 300 puta od 2011.

Potrošnja podatkovnog prometa povećala se gotovo 300 puta od 2011.

03.12.2021.

Ericsson je u najnovijem izvješću otkrio da se potrošnja podatkovnog prometa povećala gotovo 300 puta od 2011., kad je objavljen prvi kompanijin Mobility Report. A razlozi za takvo povećanje su podosta logični.