MOBILNE MREŽE

DT demonstrira 12 Gb/s u mobilnim komunikacijama

DT demonstrira 12 Gb/s u mobilnim komunikacijama
Depositphotos

Deutsche Telekom je tijekom ispitivanja postigao brzinu mobilnog prijenosa podataka od 12 Gb/s koristeći kombinaciju antena od 6 GHz i 3,6 GHz. Operater tvrdi da je to rekord, s brzinama i propusnošću 12 puta većom od trenutne 5G mreže.

Testiranje je uključivalo agregiranje 5G tokova podataka na obje frekvencije. DT je primijetio da korištenje 3,6 GHz otvara pristup postojećim lokacijama antena, olakšavajući potencijalno dodavanje infrastrukture od 6 GHz ako se ratificira na nadolazećoj Svjetskoj radiokomunikacijskoj konferenciji (WRC). DT je rekao da je antena od 6 GHz isporučila brzine podataka od oko 11 Gb/s sa svojih 3,6 GHz oko 1 GB/s na udaljenosti od 100 metara.

Progurao je 6GHz kao vjerojatnog kandidata za urbanu implementaciju zbog kratkih udaljenosti koje može pokriti. Abdu Mudesir, voditelj tehnologije u Telekomu Deutschland, rekao je da je test važan doprinos za radio stručnjake za koje se očekuje da će se okupiti na WRC događaju koji počinje u studenom.

“Spektar od 6 GHz ima karakteristiku da zadovolji rastuću potražnju naših kupaca za većim kapacitetom i većom brzinom. Zato se nadamo da će WRC postaviti smjer za korištenje mobilnog frekvencijskog spektra”, ističe Mudesir.