Do kraja 2021. kreće fiksni pristup Internetu putem 5G mreže

Do kraja 2021. kreće fiksni pristup Internetu putem 5G mreže

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Dolazak 5G mreža sigurno neće biti previše bitan u početku korisnicima koji će pristupati Internet putem mobitela, no ono što je najjači domaći telekom Hrvatski Telekom najavljuje bit će rješenje za korisnike kojima je bakrena linija prespora, a optika još nije došla do njih. HT je tako najavio FWA – fiksed wireless access odnosni fiksni bežični pristup koji će imati vanjsku usmjerenu antenu prema 5G baznoj postaji.

Struja u uređaj dolazi će putem PoE odnosno power over ethenet – odnosno putem LAN odnosno mrežnog kabela koji će spajati WiFi router koji će biti u prostoru. HT je pokazao da brzine gotovo ne padaju do udaljenosti od 5 km od bazne postaje i to na 3,5 GHz na 5G mreži.

Pritom, kako ističe Nataša Malić, direktorica HT-ovog Sektora pristupnih mreža, upravo to je FWA (Fixed Wireless Access) usluga koja koristi mobilnu 5G tehnologiju kako bi se korisnicima pružila besprijekorna usluga fiksnih servisa – brzi i stabilni fiksni internet, nove generacije televizije visoke kvalitete i fiksne govorne usluge.

Zahvaljujući FWA usluzi korisnicima će biti omogućeno nesmetano pružanje fiksnih usluga, prvenstveno brzog interneta i televizije putem interneta (OTTtv)  na mobilnoj 5G tehnologiji, što jasno pokazuje kako razvoj 5G mreže ne označava isključivo benefit za mobilne, već i za korisnike fiksne usluge

Testiranja pokazuju da su brzine i kvaliteta usluge koje će FWA usluga omogućiti korisnicima na razini usluga koje pružaju najnaprednije fiksne tehnologije poput optike

Kako pojašnjava Nataša Malić HT strategiju razvoja fiksne mreže vidi kroz korištenje 5G mobilne mreže kako bi se, jednostavnom nadogradnjom, korisnicima ponudila jednako kvalitetna alternativa za najnaprednije fiksne tehnologije kao što su optika, Gfast, supervektoring i vektoring.

Usluga je namijenjena prvenstveno korisnicima koji žive u pojedinim suburbanim i ruralnim područjima na kojima nisu dostupna napredna fiksna tehnološka rješenja i koji imaju potrebu za brzim fiksnim internetom kojeg istovremeno koristi više ukućana u više dijelova stana ili kuće, zaključuje Nataša Malić.

Još iz kategorije

Brzine sve važnije europskim korisnicima

Brzine sve važnije europskim korisnicima

26.07.2021.

Velika analiza koju je proveo Opensignal pokazuje kako se brzine 5G pametnih telefona koji se koriste u Europi jako razlikuju po marki pametnih telefona, a  kod svih marki se vidi da je ukupna brzina za 5G uređaje znatno veća u odnosu na 4G modele pametnih telefona iste marke.

Telekom infrastruktura raste uz pomoć EU fondova, a vertikalnu integraciju kao i telekom tržište treba regulirati

Telekom infrastruktura raste uz pomoć EU fondova, a vertikalnu integraciju kao i telekom tržište treba regulirati

26.07.2021.

Veliku priliku imamo za razvoj širokopojasne infrastrukture uz pomoć EU i fondova i nekoliko je potencijalnih modela za to, ističe za ICTbusiness.info Martina Dragičević, direktorica regulatornih poslova i Eu fondova A1 Hrvatska i dodaje praksa EU mijenja i da se počinju sufinancirati ne samo projekti za gradnju bijelih već i sivih područja što smo adresirali kao potrebu za financiranje sljedećih projekata da se ne bi dogodila neravnoteža u kvaliteti i brzini usluga između sivih i bijelih područja.

GSMA poziva na otvaranje 2GHz spektra kako bi se zadovoljili klimatski ciljevi UN-a

GSMA poziva na otvaranje 2GHz spektra kako bi se zadovoljili klimatski ciljevi UN-a

26.07.2021.

Organizacija GSMA je pozvala regulatore diljem svijeta da pojačaju dostupnost spektra srednjeg pojasa. Naime, industrijsko udruženje upozorilo je da bi bez dodatnih izdvajanja ispunjavanje ciljeva internetske brzine, postavljenih od strane Ujedinjenih naroda, moglo koštati milijarde američkih dolara više po gradu i imati izraženiji ugljični “otisak”.