TELEKOM TRŽIŠTE

Digi Spain prodaje 6 milijuna FTTH pristupa Oniviji za 750 milijuna eura

Digi Spain prodaje 6 milijuna FTTH pristupa Oniviji za 750 milijuna eura
Depositphotos

Digi Spain službeno je najavio prodaju 6 milijuna pristupa vlaknima do kuće (FTTH) u 12 španjolskih pokrajina vlasnicima veleprodajnog dobavljača vlakana Onivia za ukupno 750 milijuna eura, potvrđujući ranija izvješća. Ukupno 4,25 milijuna eura pristupa već je raspoređeno, a preostalih 1,75 milijuna slijedi u procijenjenom razdoblju od tri godine. Cijena jednog priključka je tako

Podružnica rumunjske Digi Communications Group rekla je da pristupi pokrivaju pokrajine u regijama Madrid, Castilla-Leon, Murcia, Castilla-La Mancha i Valencia, pri čemu tvrtka ponovno iznajmljuje linije i ostaje izravno uključena u održavanje mreže diljem cijele cijelo vrijeme trajanja sporazuma.

Dodalo se da će joj sporazum prije svega omogućiti jačanje dugoročnih investicijskih kapaciteta u Španjolskoj, kako u uvođenju digitalne infrastrukture tako iu stvaranju radnih mjesta. U tom smislu, operater planira proširiti mobilnu mrežu nakon što je pristao kupiti paket pravnih lijekova koji uključuje imovinu spektra koja je rezultat nedavnog spajanja Orangea i Masmovila u MasOrange.

Onivia će posjedovati više od trećine španjolskih FTTH pristupa

Prodaja omogućuje Onivii – u vlasništvu konzorcija sastavljenog od Macquarie Capital, Abrdn i Arjun Infrastructure Partners – da premaši 10 milijuna kuća s optičkim vlaknima u ruralnim i urbanim područjima diljem Španjolske, što je ekvivalent više od trećine ukupnog broja u zemlji.

Onivia je stvorena krajem 2019., kada je konzorcij pod vodstvom Macquarieja kupio Masmovilovu urbanu optičku mrežu koja pokriva pet najvećih španjolskih gradova i njihova gradska područja. Sada je nadmašio prethodno najavljene planove za povećanje svoje FTTH mreže na 9 milijuna prostorija do 2025., učvršćujući svoju poziciju najvećeg neutralnog i neovisnog mrežnog operatera u Španjolskoj.