A1 Hrvatska zabilježio pad prihoda i malen rast dobiti

A1 Hrvatska zabilježio pad prihoda i malen rast dobiti

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Poslovni rezultati drugog po veličini domaćeg telekom operatora A1 Hrvatska u vlasništvu Telekom Austrie koja je i objavila poslovne rezultate pokazuje kako su prihodi u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine pali 3,9 posto na 200,4 milijuna kuna. Ako se pak pogleda samo drugi kvartal ove godine prihodi su pali 6,8 posto na 99,3 milijuna eura.

Dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) je u prvih šest mjeseci ove godine neznatno povećana odnosno 0,8 posto na 67,1 milijuna eura, dok je na kvartalnoj razini EBITDA smanjena 3,2 posto na 33,8 milijuna eura.

U prvih šest mjeseci to se dogodilo zbog nižih troškova i to uglavnom prodaje, oglašavanja, provizija i opreme. Zbog zatvaranja i odgođene aukcije za 5G spektar, ulaganja su smanjena za 40,3 posto na iznos od 27,7 milijuna eura.

Operativni prihodi A1 Hrvatska su prema objavljenim poslovnim rezultatima veći 8,8 posto na 16,5 milijuna eura, dok su u drugom kvartalu ove godine smanjeni 12 posto na 7,7 milijuna eura.

Kada je riječ o kapitalnim ulaganjima ona su u prvih šest mjeseci ove godine smanjena 40,3 posto na 27,7 milijuna eura, dok su u drugom kvartalu na godišnjoj razini ona manja nešto manje i to 37,3 posto na 13,6 milijuna eura.

Broj fiksnih linija (RGUs – fixed revenue generating unit) manji je na godišnjoj razini 3,9 posto i zaustavio se na 676,1 tisuću. Prosječna potrošnja po fiksnoj telekom liniji povećana je 3,5 posto na 31,3 eura na kraju drugog ovogodišnjeg kvartala odnosno na bazi prvih šest mjeseci 2020.

U mobilnoj telefoniji broj korisnika s ugovorom na godišnjoj razini rastao 6,6 posto na 1,145 milijuna korisnika. Pritom je broj prepaid odnosno onih bez ugovorne obveze pao 5,6 posto na 727,2 tisuće korisnika. Ukupan broj mobilnih korisnika s povećan je 1,5 posto na 1,872 milijuna.

I potrošnja minuta razgovora povećana je 10,1 posto na prosječnih 354 minute. U mobilnoj telefoniji prosječna potrošnja smanjena je 4,8 posto na 10 eura mjesečno. Istovremeno churn rate iznosio je u prvih šest mjeseci 1,3 posto, a na kvartalnoj razini u drugom kvartalu 1,6 posto. Mnogo je veći kod korisnika bez ugovora i to na šestomjesečnoj razini 3,4 posto, dok je kod korisnika s ugovorom svega 0,3 posto. Zanimljivo je kako se bilježi snažan pad subvencija za uređaje, a u to ulazi od Q3 2018 i poticaji odnosno marketinški budžeti koje daju proizvođači mobilnih uređaja i to za čak 25,1 posto na 10,9 milijuna eura u odnosu na 14,6 zabilježenih u prvih šest mjeseci 2019. godine.

Na poslovne rezultate tvrtke A1 Hrvatska u prvih šest mjeseci ove godine djelomično je utjecala globalna pandemija uzrokovana korona virusom, ističu na izravan upit ICTbusiness.info iz A1 Hrvatska.

Napominju pritom, da pritisak na telekomunikacijsko tržište i maloprodaju kao i hitne mjere tijekom zatvaranja u određenoj su mjeri oblikovali pokazatelje poslovanja što se vidi kroz niže stope rasta prihoda i lošiji trend naplate zbog korona krize.

„Izvanredne okolnosti nastale COVID-19 pandemijom usporile su ekonomske aktivnosti i kompanije u Hrvatskoj se suočavaju s padom prodaje, nižim prihodima, problemima sa solventnošću i devalvacijom valute. Dodatno, na naše poslovanje značajan je utjecaj manjeg broja turista što utječe na prihode od roaming usluga za više od 50 posto. Tijekom razdoblja krize digitalna transformacija poslovanja omogućila nam je da se novonastalim okolnostima prilagodimo brže i jednostavnije, da iskoristimo sve prednosti ove situacije te iz krize izađemo još jači“, ističe  Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave tvrtke A1 Hrvatska.

Prema njegovim riječima zahvaljujući digitalizaciji procesa uspjeli su vrlo brzo promijeniti određene obrasce rada i iskoristiti mogućnosti naših digitalnih platformi, poput A1 virtualnog shopa i Moj A1 aplikacije te ponuditi nove kanale za prodaju i usluge što su njihovi kupci izuzetno dobro prihvatili.

„A1 digitalne platforme u kombinaciji s najboljom mobilnom i fiksnom mrežom, dokazane neovisnim P3 mjerenjem, a potom i testiranjem najvećeg europskog časopisa za telekomunikacije Connect u partnerstvu s globalnom savjetodavnom tvrtkom umlaut, daju najbolju podršku korisnicima i društvu u Hrvatskoj. Sukladno tome, A1 Hrvatska ostaje fokusirana na daljnji razvoj 5G i optičke mreže kako bi podržala daljnje ubrzanje digitalizacije i rasta ICT-a u Hrvatskoj“, zaključuje na upit ICTbusiness.info Dvorjančanský.

Još iz kategorije

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

06.08.2020. komentiraj

SoftBank odabrao je Ericsson za isporuku cloud native dvojne 5G jezgrene mreže za svoju samostalnu 5G mrežu. Rješenje, koje uključuje Ericsson Cloud Packet Core, Ericsson Cloud Unified Data Management and Policy, kao i Ericsson NFVI, igrat će ključnu ulogu u operativnoj transformaciji SoftBanka. Zero-touch rad nudi neprekinute procese isporuke i integracije (CI / CD), uz pomoć kontejnerski temeljene arhitekture mikrousluga i automatizacije koju ona omogućuje.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

06.08.2020. komentiraj

Telekomunikacijske kompanije diljem svijeta marljivo rade na širenju 5G mreže, ali neke od njih gledaju već podosta unaprijed i pripremaju se za razvoj 6G tehnologije, koja bi trebala donijeti jednu potpuno novu razinu po pitanju mogućnosti koje će nuditi.

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

05.08.2020. komentiraj

5G tehnologija predstavlja jednu od ključnih poluga za smanjenje globalne potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, zaključak je Green 5G white papera kojeg su predstavili Huawei i Analysys Masona, globalna savjetodavna i istraživačka organizacija specijalizirana za telekomunikacije, medije i digitalne usluge. U dokumentu su predstavljena očekivanja implementacije nove tehnologije te znanstvena procjena njenog utjecaja na okoliš, s obzirom da će utjecaj 5G-a biti puno istaknutiji u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, i to ne samo u ICT industriji već i u čitavom nizu drugih industrija. Huawei procjenjuje da će do 2025. godine biti postavljeno 6,5 milijuna 5G baznih stanica, a širom svijeta bit će 2,8 milijardi 5G korisnika.