A1 Hrvatska diže cijene u fiksnoj telefoniji

A1 Hrvatska diže cijene u fiksnoj telefoniji

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Ovih dana krenula su pisma svim korisnicima fiksne telefonije A1 Hrvatska, što uključuje i sve B.Net korisnike, o tome kako se drugi po veličini domaći telekomunikacijski operator A1 Hrvatska odlučio na podizanje cijena i to za 20 kuna mjesečno. Ugovor je moguće sada raskinuti bez penala jer ugovorna obveza ne postoji kada dodje do ovakve promjene.

Ovo poskupljenje obrazlažu činjenicom da s rastom troškova nije suočena samo telekom industrija, povećane ulazne troškove već neko vrijeme imaju kao rezultat većih troškova u industrijama i kod kompanija s kojima rade. „Zbog toga uvodimo mjesečnu naknadu za fiksne usluge u iznosu od 20 kuna s PDV-om počevši od 1. rujna. Korisnike ćemo pravodobno, jasno i transparentno informirati o novoj naknadi te u skladu sa zakonom podsjetiti da imaju pravo na otkaz ugovora u roku od mjesec dana ako im novi uvjeti nisu prihvatljivi“, ističu na izravan upit iz A1 Hrvatska.

„Kod nas konkretno ti se troškovi najvećim dijelom odnose na ulaganje u najnoviju, ujedno i skuplju, telekomunikaciju opremu i nove tehnologije koje omogućuju dovođenje super brzog interneta u sve krajeve Hrvatske – kako u urbane, tako i u ruralne. Rast troškova dijelom je vezan i uz ulaganja u novi, visokokvalitetan i atraktivan sadržaj. Rastu i ulaganja u bolje korisničko iskustvo kroz povećanje brzina podatkovnog prometa koji se povećava za 100% na godišnjoj razini. Budućim ulaganjima želimo doprinijeti snažnijoj digitalizaciji hrvatskog tržišta i industrije, a najveći dio ulaganja od 500 milijuna eura namijenjen je upravo razvoju 5G infrastrukture, povećanju kapaciteta i sigurnosti mobilne mreže, kao i proširenju fiksne mreže. Cilj nam je do 2023. pokriti minimalno 50 posto kućanstava optičkom mrežom, a ostatak Hrvatske kombinacijom optike i 5G tehnologije“, ističu dalje u odgovoru na upit ICTbusiness.info.

Kako napominju iz A1 Hrvatska žele Hrvatsku učiniti konkurentnijom i omogućiti snažniji rast i razvoj - po posljednjem DESI indexu u povezivosti zauzimamo 27. mjesto od 28 zemalja članica Europske unije. Smatramo da je ulaganje u 5G mrežu od strateške važnosti za Hrvatsku kao zemlju, za hrvatsko gospodarstvo, tvrtke i građane, no to je i ulaganje u skupu tehnologiju, pojašnjavaju iz A1 Hrvatska.

Prema svim relevantnim istraživanjima A1 ima najzadovoljnije korisnike, a iza tog zadovoljstva stoje velika ulaganja i napori da im osiguramo visoku kvalitetu te konkurentnu i atraktivnu ponudu u svim segmentima poslovanja kao i stalna unapređenja i inovacije u kojima smo tržišni lideri, tvrde u drugom po veličini domaćem telekomu i dodaju da iako povećanje cijene nikad nije popularno vjerujemo da će korisnici razumjeti razloge i prepoznati da smo i dalje konkurentni s našom ponudom, koja daje najbolju vrijednost za novac, tj. sadržajno, cjenovno i kvalitetom je najatraktivnija.

„Naš Trio paket, u odnosu na direktnu konkurenciju, predstavlja najbolju ponudu na tržištu u ovome trenutku. On uključuje neograničeni, flat internet po brzini preuzimanja podataka (download) do 70 Mbit/s i slanja podataka (upload) do 10 Mbit/s, zatim najveći broj TV kanala u osnovnom paketu, kao i neograničene pozive prema svima fiksnim i mobilnim linijama u Hrvatskoj. U Duo paketu našim je korisnicima na raspolaganju jednaka vrhunska ponuda koja uključuje televizijski i internetski paket. Treba spomenuti i konvergentni popust za A1 mobile korisnike“, zaključuju u odgovoru na upit ICTbusiness.info iz A1 Hrvatska.

Još iz kategorije

Nastavak rasta ključnih telekomunikacijskih pokazatelja

Nastavak rasta ključnih telekomunikacijskih pokazatelja

06.07.2020. komentiraj

Na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj trenutno postoji 87 pružatelja usluga na tržištu usluga širokopojasnog pristupa internetu (nepokretna i pokretna elektronička komunikacijska mreža), stoji u najnovijim podcima domaćeg telekom regulatora HAKOM-a. Prema podacima za 2019., uslugu pristupa internetu putem nepokretne elektroničke komunikacijske mreže koristi ukupno 1 154 773 pretplatnika u Republici Hrvatskoj. Što se tiče usluge pristupa internetu putem pokretne elektroničke komunikacijske mreže, broj pretplatnika iznosi 3 623 860.

Snažan rast podatkovnog prometa u 2019. godini

Snažan rast podatkovnog prometa u 2019. godini

05.07.2020. komentiraj

Porast podatkovnog prometa izravno je povezan s razvojem digitalnog društva. Promatrajući trogodišnje razdoblje vidljiv je značajan rast podatkovnog prometa i u nepokretnim i u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, ističu iz domaćeg telekom regulatora Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

02.07.2020. komentiraj

Europska komisija usvojila je Provedbenu uredbu o bežičnim pristupnim točkama malog područja ili malim antenama, koja su ključna za pravovremeno pokretanje 5G mreža koje pružaju veliki kapacitet i povećanu pokrivenost, kao i napredne brzine veze. Uredba utvrđuje fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija za 5G mreže. Njime se želi pomoći u pojednostavljivanju i ubrzanju mrežnih instalacija 5G, što bi trebalo olakšati režimom raspoređivanja izuzeća dozvole, istovremeno osiguravajući da nacionalna tijela drže nadzor.