A1 Hrvatska bilježi rast prihoda i dobiti i sprema se za velika ulaganja u 5G

A1 Hrvatska bilježi rast prihoda i dobiti i sprema se za velika ulaganja u 5G

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Poslovni rezultati A1 Hrvatska, objavljeni u sklopu rezultata Telekom Austrija pokazuju rast 4,7 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine i iznose 105,9 milijuna eura. Kada se pogledaju prihodi raščlanjeno vrlo je važno za istaknuti da su prihodi od usluga kao osnovne djelatnosti teleoperatora stagniraju odnosno na razini su prošle godine. Prihodi su u tom segmentu veći 0,1 posto na 88,43 milijuna eura. Prihodi od mobilne telefonije povećani su 2,3 posto na 57,5 milijuna eura. U fiksnom segmentu zabilježen je pad od 3,7 posto na 30,9 milijuna eura.

Tekući troškovi poslovanja smanjeni su u prvom kvartalu kao priprema za značajno ulaganje u radiofrekvencijski spektar za 5G, zbog čega je operativna dobit (EBITDA) veća 7,1 posto i iznosi 35,7 milijuna eura, pojašnjavaju iz A1 Hrvatska na upit ICTbusiness.info. Zarada prije kamata i poreza (EBIT) povećana je 27,1 posto na 11,2 milijuna eura.

Kapitalna ulaganja su porasla za 9,4 posto u odnosnu na prva tri mjeseca 2020. Istovremeno, broj korisnika usluga u fiksnom segmentu manji je za 1,7 posto dok je prosječni prihod po priključku (ARPL) viši za 0,2 posto i iznosi 31,7 eura.

Ukupan broj korisnika povećan je 3,7 posto na 1,942 milijuna korisnika. U mobilnom segmentu zabilježen je porast korisnika uz ugovor od 5 posto i na bonove od 1,8 posto. Iako je mobilna baza veća za 3,7 posto i uz nastavak potražnje za Homebox rješenjima prosječan prihod po korisniku (ARPU) iznosi 9,9 eura što je 1,7 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Vratimo se malo na prihode, a vidljivo Porast ukupnih prihoda dolazi od prodaje uređaja i opreme, što je rezultat ulaganja kompanije u nastavak promocijskih ponuda prema korisnicima u prvom kvartalu te uvođenja glazbene streaming usluge Xplore Music by Deezer.

Prihodi od mobilnih usluga porasli su, usprkos gubicima u romingu, zahvaljujući snažnom rastu mobilnih WiFi usmjerivača nakon stalnog prebacivanja korisnika s fiksnog pristupa bitstream tehnologije na mobilne WiFi usmjerivače, kao i zbog većeg broja ugovornih korisnika.

„Kompletno gospodarstvo pa tako i telekomunikacijsko tržište suočava se s poslovnim izazovima. S njima se u A1 Hrvatska nosimo optimizacijom poslovanja koja je ujedno i priprema za velike investicije u mreže nove generacije, najmoderniju optičku infrastrukturu i pravu 5G mrežu gigabitnih brzina i niske latencije. Pred nama je značajan investicijski ciklus u 5G frekvencije i tehnologiju koja će biti jedan od pokretača gospodarskog oporavaka i razvoja digitalnog društva. Gradit ćemo je s pouzdanim partnerom, kompanijom Ericsson Nikola Tesla čime smo korisnicima osigurali najmoderniju i sigurnu radio pristupnu tehnologiju“, ističe Jiříji Dvorjančanski predsjednik Uprave A1 Hrvatska.

Prema njegovim riječima lider su u  fiksnoj infrastrukturi te nastavljaju graditi optičku mrežu vlastitim sredstvima i uz pomoć EU fondova.

„Slušamo korisnike i prilagođavamo se njihovim potrebama s uslugama poput Xplore Music by Deezer i premium TV sadržajem kao što su Arena Sport kanali. Za poslovne korisnike razvijamo inovativna, pametna IoT rješenja i ICT usluge. Ispred nasu su nevjerojatne mogućnosti i prilike za gospodarstvo. Država ne smije propustiti ovaj trenutak za  stvaranje pozitivne investicijske klime, a kompanije i javna uprava za ubrzanu digitalnu transformaciju i ulazak u 4. industrijsku revoluciju na temeljima najmodernije telekomunikacijske infrastrukture“, zaključuje Dvorjančanski.

Još iz kategorije

Telemach Hrvatska kreće s uslugama u fiksnoj mreži

Telemach Hrvatska kreće s uslugama u fiksnoj mreži

10.05.2021.

Telemach Hrvatska spreman je korisnicima ponuditi pristup prvoj hrvatskoj 10 Giga optičkoj mreži, uz tri paketa koja kombiniraju superbrzi internet i fiksnu telefoniju na najbržoj mreži u zemlji, tvrde u trećem po veličini domaćem telekom operatoru.

Hrvatski telekom implementirao besplatan WiFi internet u gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj

Hrvatski telekom implementirao besplatan WiFi internet u gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj

08.05.2021.

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom implementirao je besplatan WiFi Internet u Gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj, čime je građanima i posjetiteljima tih mjesta omogućen pristup internetu na javnim lokacijama. Samoboru, Pučišćima,Tounju i Trpnju su u sklopu inicijative Europske komisije WiFi4EU dodijeljeni vaučeri u iznosu od 15.000 eura, a zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji s Hrvatskim Telekomom, za realizaciju ovog projekta odabrali su upravo HT kao pouzdanog tehnološkog partnera i najboljeg izvođača radova.

Nastavak izgradnje optičke mreže u iščekivanju dolaska 5G

Nastavak izgradnje optičke mreže u iščekivanju dolaska 5G

06.05.2021.

U ovom trenutku A1 Hrvatska ima ukupno 14 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže, ističe za ICTbusiness.info Vladimir Skender, direktor planiranja i razvoja mreže A1 Hrvatska i dodaje da danas u fiksnoj infrastrukturi imaju s optičkom mrežom u više od 55 gradova diljem Hrvatske pokriveno 560.000 kućanstava.