MOBILNE MREŽE

5G i eSIM obavezni su za IoT poduzeća

5G i eSIM obavezni su za IoT poduzeća
Depositphotos

Implementacije IoT-a igraju ključnu ulogu u strategijama digitalne transformacije mnogih poduzeća, donoseći prednosti kao što su povećanje produktivnosti, ušteda troškova i postizanje ciljeva održivosti okoliša. Kao rezultat toga, poduzeća nastavljaju povećavati svoju potrošnju na IoT rješenja i široko proširuju implementaciju, prema Omdiji. Rezultati ankete pokazali su da poduzeća implementiraju ili su u procesu uvođenja IoT rješenja i da 95 posto ispitanika očekuje da će vidjeti mjerljive koristi od IoT-a unutar dvije godine od implementacije.

"Dok su neki tehnološki divovi smanjili svoje napore u IoT-u, poduzeća prihvaćaju IoT i ostvaruju izvanredne rezultate", rekao je John Canali, glavni analitičar za IoT, Omdia i autor izvješća. "U stvari, poduzeća su vrlo napredna u uključivanju novih tehnologija kao što su 5G, fiksni bežični pristup (FWA) i eSIM/iSIM tehnologija."

Rezultati Omdijine ankete otkrivaju da dok LTE (4G) ostaje popularan nositelj povezivanja, više od 70 posto poduzeća planira koristiti 5G povezivost. U međuvremenu, eSIM/iSIM tehnologiju usvojilo je ili će usvojiti gotovo 90 posto poduzeća u sljedeće dvije godine. Ova tehnologija će omogućiti poduzećima da bolje upravljaju troškovima i omogućiti im da ponovno pregovaraju o budućim tarifama povezivanja.

Omdia napominje da rezultati ankete sugeriraju vrlo pozitivan rast u implementaciji IoT rješenja i sugeriraju da će postojati pozitivan povratni učinak za igrače u IoT lancu vrijednosti, međutim, doći će do povećane konkurencije. Poduzeća se sve više oslanjaju na dobavljače i partnere, s obzirom na to da je implementacija IoT rješenja često složena i zahtijeva raznolik niz vještina za uspjeh. Mnoga su poduzeća kao veliku prepreku navela interno stjecanje relevantnih resursa i vještina.

“Naša anketa sugerira da postoji mnoštvo mogućnosti u rasponu od hardvera, softvera, povezivosti i usluga. Međutim, sigurnost ostaje na prvom mjestu briga poduzeća i dobavljači moraju biti u mogućnosti ne samo ponuditi sigurne proizvode i usluge, već i biti u mogućnosti učinkovito se integrirati u šira rješenja. Dobavljači koji ne uspiju isporučiti sigurna rješenja naći će se isključeni s ovog rastućeg tržišta,” dodao je Andrew Brown, voditelj IoT-a u Omdiji.