Želja tvrtki za akumulacijom podataka gura potrebu za korištenjem jedinstvene platforme

Želja tvrtki za akumulacijom podataka gura potrebu za korištenjem jedinstvene platforme

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Sve više klijenata jača svijest o problemu tzv. „siloed data“, ili podataka pohranjenih u različitim, nepovezanim sustavima, pa tako tvrtke sve više žele akumulirati korisničke podatke na jedinstvenoj platformi s ciljem što boljeg razumijevanja svojih klijenata u današnjem digitalnom svijetu, ističe za ICTbusiness.info Daria Nemčonok predsjednica Uprave LeverUP Grupe.

Prema njezinim riječima danas je najviše interesa za rješavanje takvog problema u industrijama poput proizvodne industrija, financijskog sektora, e-commercea, telekomunikacija.

LeverUP nastavlja sa širenjem poslovanja. Kada pogledate ta nova tržišta koji su ključni zahtjevi korisnika, kakva se rješenja traže?

Uskoro ćemo zaokružiti prvu godinu poslovanja i već možemo primijetiti da su nakon tih godinu dana naši postojeći, ali i potencijalni klijenti znatno bolje educirani, primjetno više usredotočeni na iskoristivost njihovih podataka koje su prikupili tijekom godina, a koji im mogu generirati poslovanje. Pozitivno je da i same tvrtke sve više shvaćaju važnost razumijevanja svojih „digital first“ kupaca.

Izuzetno je važno što bolje iskoristiti podatke o svojim korisnicima koje ste generirali tijekom godina poslovanja i interakcije s njima. Zbog toga se rješenje Salesforce CDP (customer data platform) ističe kao sve popularnije u posljednje vrijeme. Naime u sve više klijenata jača svijest o problemu tzv. „siloed data“, ili podataka pohranjenih u različitim, nepovezanim sustavima. Tvrtke sve više žele akumulirati korisničke podatke na jedinstvenoj platformi s ciljem što boljeg razumijevanja svojih klijenata u današnjem digitalnom svijetu.

Uz spomenuto bolje razumijevanje s boljim razumijevanjem digitalnih profila svojih klijenata dolaze sljedeća pitanja i potrebe - kako to iskoristiti i maksimalno personalizirati pristup klijentu.

Na koji način prilagoditi Salesforce takvim korisničkima zahtjevima?

Ne postoji jedinstveno rješenje. Najvažnije je u našem poslu započeti s istraživanjem i razumijevanjem stvarnih potreba i poslovanja klijenta. Tek nakon što napravimo „snimku“ stvarnog stanja predložit ćemo klijentu rješenje koje je najbolje prilagođeno njihovom potrebama.

Salesforce eko sustav u osnovi nudi sve funkcionalnosti koje mogu zatrebati različitim profilima korisnika, a na nama je da optimiziramo i prilagodimo rješenja kako za marketinšku automatizaciju (email, SMS itd.), tako i za opći CRM, odnose s korisnicima, web trgovinu i tako dalje. Mogućnosti su neograničene.

Koje su industrijske grane danas najpropulzivnije kada je riječ o implementaciji Salesforce rješenja?

To su definitivno proizvodna industrija, financijski sektor, e-commerce, telekomunikacije. No to u velikoj mjeri ovisi o specijalizaciji samog Salesforce partnera, jer nije dovoljno imati samo tehničke vještine i tim razvojnih programera. Naime iza svake Salesforce implementacije stoji arhitekt, a takva osoba treba vrlo stručno poznavati industriju klijenta. Upravo to je ključ uspjeha i našeg „big picture pristupa.

Salesforce nudi različita tehnološka rješenja. Što se promijenilo posljednjih godina i što je sve moguće pokriti kada je riječ o prodajnim procesima?

Rekla bih da glavni fokus je na personaliziranoj komunikaciji, a upravo to je jedna od naših specijalizacija. Napredni alat Salesforce Interaction Studio kojega koristimo u našim implementacijama omogućava upravo personaliziranu komunikaciju s kupcima u stvarnom vremenu, baziranu akcijama samih kupaca kao što je kupovina na web shopu, otvaranje newslettera ili otvaranje pojedinih web stranica, što omogućava uvid u stvarne potrebe svakog pojedinog kupca. To dokazano poboljšava prodaju i poslovne rezultate.

Još jedan sve vidljiviji trend kojega svakako trebam spomenuti jest razvoj AI tehnologija u okviru Salesforce platforme. Riječ je o funkcionalnosti Einstein koja je već dostupna u više temeljnih Salesforce rješenja. Einstein naime uz pomoć umjetne inteligencije pomaže klijentima dobiti uvid u radnje koje vrše korisnici, pa mogu vrlo precizno prilagoditi komunikaciju te kvalitetnije ponuditi svoje usluge i proizvode kupcima i to u najboljem trenutku i najboljim informacijskim kanalom, primjerice porukom na mobitelu.

Još iz kategorije

Digitalna transformacija preduvjet uspjeha u turizmu

Digitalna transformacija preduvjet uspjeha u turizmu

04.10.2022.

U posljednjih nekoliko godina, turistička industrija je doživjela veliki zaokret. Osim očiglednog utjecaja koji je na industriju imala COVID-19 pandemija, jednako bitan utjecaj na ponašanje potrošača ima i tehnologija. Upravo je tehnologija ključni pokretač ubrzanja inovacija u području turizma te izaziva protagoniste više nego ikad, da brzo reagiraju na promjene u tržištu vezane uz to kako se putnici ponašaju i što od svog putovanja očekuju.

Hibridni rad donosi sve više problema i poteškoća za firme

Hibridni rad donosi sve više problema i poteškoća za firme

03.10.2022.

Microsoft je objavio svoj najnoviji Work Trend Index izvještaj koji stavlja naglasak na rastuće trendove kao što su paranoja produktivnosti, smisao ureda jer 73 posto zaposlenika treba bolji razlog od očekivanja tvrtke za dolazak u ured) te važnost stjecanja vještina (55 posto zaposlenih smatra kako je promjena tvrtke najbolji način za stjecanje novih vještina).

Dell partnerima nudi Asset Recovery Services program za održivo i sigurno odlaganje tehnologije

Dell partnerima nudi Asset Recovery Services program za održivo i sigurno odlaganje tehnologije

03.10.2022.

Tvrtka Dell Technologies uz Asset Recovery Services program omogućuje partnerima diljem svijeta da pomognu svojim klijentima u odgovornom odlaganju IT opreme. Ovaj program koristi kompanijama svih veličina, ne zahtijeva minimalne uvjete i komponente te se može koristiti bez obzira na to je li radna snaga tvrtke centralizirana na lokaciji ili remote.