Windows XP i Windows 8 sustavi su najgora moguća kombinacija za Microsoft

Windows XP i Windows 8 sustavi su najgora moguća kombinacija za Microsoft

Foto: Fotolia

Ukidanje podrške za Windows XP i lansiranje novog Windows 8 operativnog sustava, otvorilo je Microsoftovim konkurentima novu priliku da ugroze njihovu dominaciju na desktop tržištu.

Windows XP je vjerojatno Microsoftov najpopularniji operativni sustav, koji će uskoro otiči u zasluženu mirovinu. Od 8. travnja 2014., Microsoft će prestati s izdavanje bilo kakvih nadogradnji za Windows XP sustav.

Čak i danas, unatoč tome što Microsoft ulaže velike napore u to da se korisnici prebace na novije verzije, Windows XP je zastupljen na četvrtini ili trećini računala u svijetu. Windows XP operativni sustav je lansiran u listopadu 2001. godine, te je do srpnja prošle godine bio najpopularniji operativni sustav u svijetu, a vodeću poziciju preuzeo je Windows 7.

Windows XP se pokazao toliko pouzdanim i stabilnim, da mnoge kompanije ne žele priječi na niti jedan noviji operativni sustav, unatoč tome što znaju da se ukida podrška za Windows XP i da bi njihovo poslovanje zbog toga moglo biti pod dodatnim rizikom.

Jedan od razloga zašto kompanije odbijaju prijeći na novije sustave su i troškovi uvođenja novog sustava, koji bi mogli doseći milijune dolara, a implementacija bi čak i za tvrtke srednje veličine mogla potrajati godinama. Teško je naći opravdanje za prijelaz na noviji sustav, osobito ako Windows XP radi sasvim dobro.

I onda kada je ekonomska situacija bila povoljnija, tvrtke su nerado prihvaćale redovne nadogradnje i smatrale ih troškovima poslovanja, međutim, jedino alternativno rješenje bio je Linux operativni sustav, za kojeg su se tada odlučili samo najhrabriji.

Zahvaljujući razvoju tablet uređaja, računala više nisu automatski izbor za kompanije i poslovanje. Pojavom BYOD trenda, kojeg su mnoge kompanije prihvatile, dodatno je narušena Microsoftova dominacija u desktop segmentu.

Međutim, možda i najveći razlog za inertnost kompanija u nadogradnji sustava leži u pitanju s kojim sustavom da zamijene Windows XP. Windows 8 sustav sa svojim potpuno novim sučeljem, više odbija nego privlači kompanije da zamijene zastarjeli XP s novim Windows 8 sustavom.

Windows 8 će, u trenutku kada se ukine podrška za Windows XP, na tržištu biti 18 mjeseci, što bi trebalo biti dovoljno za zrelost i za kompanije da započinju s migracijskim planovima. Međutim, tu je Windows 7 OS koji još ima staro sučelje, a upravo zbog toga bi većina XP korisnika mogla prijeći na Windows 7, a ne na noviji Windows 8.

Dodatno obrazovanje, trošak novog hardvera i privikavanje na sasvim novo sučelje Windows 8 sustava, izaziva dodatan oprez kod IT stručnjaka. Za neke bi novo Windows 8 sučelje moglo biti toliko šokantno i neprihvatljivo, da bi u potrazi za nadogradnjom mogli baciti pogled na Android, Chromebook ili iPad uređaje.

Postoji nebrojno mnogo odličnih razloga zašto je Microsoft redizajnirao Windows sustav, ali nikada nije bilo, niti će ikada biti dobro vrijeme za ovako velike promjene na sučelju operativnog sustava. Tvrtke čiji pogled seže mnogo dalje u smislu obuke korisnika, hardvera i aplikacija, dodatno se udaljavaju od Windows sustava ili barem podržavaju mješovito okruženje koje obuhvaća Windows, Android i iOS operativne sustave, što u današnje vrijeme nije nimalo zastrašujuće kao što je nekad bilo.

Još iz kategorije

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

02.06.2020. komentiraj

Zagrebačka softverska i dizajnerska agencija Q odlučila je da u želji da radna atmosfera bude još bolja i da zaposlenici međusobno više komuniciraju, osmisliti Jenz. To je aplikacija koju su prvo testirali među sobom, a sada ju planiraju pustiti „u svijet“.

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

01.06.2020. komentiraj

Bosch Sensortec je najavio BMP390, novi barometarski senzor za pritisak visoke točnosti, ali i za praćenje visine u pametnim telefonima, ali i u nosivim te uređajima za reprodukciju zvuka. Novi senzor može mjeriti razlike u visini i do ispod deset centimetara, što se može zahvaliti poboljšanjoj rezoluciji. Samim time, točniji je 50 posto od prethodnika i Bosch na to može biti ponosan, ponajprije jer upravo takva osjetna poboljšanja stvaraju i održavaju odanu bazu korisnika.

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

29.05.2020. komentiraj

COVID-19 je pokrenuo najveću virtualizaciju u svijetu poslovanja. Preko noći su se organizacije, timovi i pojedinci morali prilagoditi novom normalnom načinu rada. Od sredine ožujka 2020. godine više od 90% radne populacije u svijetu prisiljeno je raditi od doma, dok prema podacima iz State of Global Workforce istraživanja, tijekom 2019. godine s udaljenih lokacija radilo je tek 20% zaposlenika. Ključno pitanje u ovom trenutku je kako će posao izgledati u budućnosti.