Windows XP i Windows 8 sustavi su najgora moguća kombinacija za Microsoft

Windows XP i Windows 8 sustavi su najgora moguća kombinacija za Microsoft

Foto: Fotolia

Ukidanje podrške za Windows XP i lansiranje novog Windows 8 operativnog sustava, otvorilo je Microsoftovim konkurentima novu priliku da ugroze njihovu dominaciju na desktop tržištu.

Windows XP je vjerojatno Microsoftov najpopularniji operativni sustav, koji će uskoro otiči u zasluženu mirovinu. Od 8. travnja 2014., Microsoft će prestati s izdavanje bilo kakvih nadogradnji za Windows XP sustav.

Čak i danas, unatoč tome što Microsoft ulaže velike napore u to da se korisnici prebace na novije verzije, Windows XP je zastupljen na četvrtini ili trećini računala u svijetu. Windows XP operativni sustav je lansiran u listopadu 2001. godine, te je do srpnja prošle godine bio najpopularniji operativni sustav u svijetu, a vodeću poziciju preuzeo je Windows 7.

Windows XP se pokazao toliko pouzdanim i stabilnim, da mnoge kompanije ne žele priječi na niti jedan noviji operativni sustav, unatoč tome što znaju da se ukida podrška za Windows XP i da bi njihovo poslovanje zbog toga moglo biti pod dodatnim rizikom.

Jedan od razloga zašto kompanije odbijaju prijeći na novije sustave su i troškovi uvođenja novog sustava, koji bi mogli doseći milijune dolara, a implementacija bi čak i za tvrtke srednje veličine mogla potrajati godinama. Teško je naći opravdanje za prijelaz na noviji sustav, osobito ako Windows XP radi sasvim dobro.

I onda kada je ekonomska situacija bila povoljnija, tvrtke su nerado prihvaćale redovne nadogradnje i smatrale ih troškovima poslovanja, međutim, jedino alternativno rješenje bio je Linux operativni sustav, za kojeg su se tada odlučili samo najhrabriji.

Zahvaljujući razvoju tablet uređaja, računala više nisu automatski izbor za kompanije i poslovanje. Pojavom BYOD trenda, kojeg su mnoge kompanije prihvatile, dodatno je narušena Microsoftova dominacija u desktop segmentu.

Međutim, možda i najveći razlog za inertnost kompanija u nadogradnji sustava leži u pitanju s kojim sustavom da zamijene Windows XP. Windows 8 sustav sa svojim potpuno novim sučeljem, više odbija nego privlači kompanije da zamijene zastarjeli XP s novim Windows 8 sustavom.

Windows 8 će, u trenutku kada se ukine podrška za Windows XP, na tržištu biti 18 mjeseci, što bi trebalo biti dovoljno za zrelost i za kompanije da započinju s migracijskim planovima. Međutim, tu je Windows 7 OS koji još ima staro sučelje, a upravo zbog toga bi većina XP korisnika mogla prijeći na Windows 7, a ne na noviji Windows 8.

Dodatno obrazovanje, trošak novog hardvera i privikavanje na sasvim novo sučelje Windows 8 sustava, izaziva dodatan oprez kod IT stručnjaka. Za neke bi novo Windows 8 sučelje moglo biti toliko šokantno i neprihvatljivo, da bi u potrazi za nadogradnjom mogli baciti pogled na Android, Chromebook ili iPad uređaje.

Postoji nebrojno mnogo odličnih razloga zašto je Microsoft redizajnirao Windows sustav, ali nikada nije bilo, niti će ikada biti dobro vrijeme za ovako velike promjene na sučelju operativnog sustava. Tvrtke čiji pogled seže mnogo dalje u smislu obuke korisnika, hardvera i aplikacija, dodatno se udaljavaju od Windows sustava ili barem podržavaju mješovito okruženje koje obuhvaća Windows, Android i iOS operativne sustave, što u današnje vrijeme nije nimalo zastrašujuće kao što je nekad bilo.

Još iz kategorije

Monetizacijom podataka i automatizacijom procesa do poslovnog uspjeha

Monetizacijom podataka i automatizacijom procesa do poslovnog uspjeha

14.11.2019. komentiraj

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača poslovnog softvera i hardvera, Oracle, jučer je u zagrebačkoj Mimari održao Oracle Modern Business Forum 2019 - najveću regionalnu konferenciju Oracle poslovnih rješenja koja je okupila više od 250 domaćih i stranih stručnjaka iz područja financija, ljudskih resursa (HR), marketinga i prodaje. Konferencija je bila posvećena izazovima koje tvrtke imaju kod prihvaćanja brzog razvoja novih tehnologija, odnosno kako mogu odgovoriti na zahtjeve digitalne transformacije svojih organizacija i pospješiti poslovanje.

Vertiv nagrađen za najbolja rješenja uštede energije

Vertiv nagrađen za najbolja rješenja uštede energije

14.11.2019. komentiraj

Tvrtka Vertiv nagrađena je nagradom „Best Energy Efficiency Solution” za koncept uštede energije pod nazivom Energy Savings as a Service (ESaaS) na desetoj globalnoj radionici Telefónice. Projekt koji je Vertivu donio nagradu je Concepción postrojenje Telefónice u Madridu, u čijim se tehničkim prostorijama potrošnja energije smanjila za 85 posto, što je rezultiralo uštedom čak jednog gigawatta godišnje.

Combis dobitnik Oracle Specialization nagrade

Combis dobitnik Oracle Specialization nagrade

14.11.2019. komentiraj

Combis, regionalna high-tech ICT tvrtka, kao i Oracle Platinum partner, primio je Oracle Specialization Award. Nagradu za stručnost u Virtualized Core Network Systems (VCNS) području dodijelila je poslovna divizija Oracle Communcations EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika).