Windaysi donose primjere iz prakse

Windaysi donose primjere iz prakse

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Povodom skorog održavanja najveće domaće IT konferencije Windays porazgovarali smo s direktoricom Microsoft Hrvatska Tatjanom Skoko o tome što konferencija donosi povodom dvadeset godina postojanja, ali i što je Microsoft promijenio posljednjih godina.

Kompanija se jako promijenila i orijentirala na rješenja u oblaku, umjetnu inteligenciju, a kako ističe Tatjana Skoko to je donijelo nove prilike ali i vrlo zanimljiva rješenja koja su napravljena na domaćem tržištu.

Microsoftova Windays konferencija slavi 20 godina. Što ste pripremili za ovu obljetnicu?

WinDaysi, jedna od najdugovječnijih i najvećih poslovno - tehnoloških konferencija u regiji, ove godine slave svoj 20 rođendan. S obzirom na to da smo i okrugli 10. rođendan slavili u Rovinju, vratili smo se u Istru proslaviti 20. godišnjicu konferencije. WinDays20 powered by Microsoft održat će se od 21. do 24. travnja u hotelima Lone i Eden u Rovinju.

S obzirom na to da je umjetna inteligencija tehnologija koja mijenja način na koji poslujemo i živimo, ove će godine biti krovna tema konferencije. Prva dva dana rezervirana su za WinDays20 Business. S obzirom na različitost izazova u pojedinim industrijskim granama, predavanja prvog dana bit će podijeljena u nekoliko smjerova: maloprodaja, proizvodnja, financijske institucije i javni sektor. Drugoga dana predstavit ćemo nekoliko uspješnih primjera domaćih start upova te donijeti Microsoft keynote predavanje i WinDays keynote predavanje.

Ovogodišnji keynote govornik je Steven van Belleghem, jedan od vodećih govornika na području digitalne transformacije i umjetne inteligencije, koji je keynote predavanja održao u više od 40 zemalja. U srijedu, 22. travnja, počinje i WinDays20 Technology konferencija koja će se baviti najaktualnijim tehnološkim temama te donijeti više od 100 predavanja. S obzirom na “ozbiljan” broj godina konferencije, pripremamo i neka iznenađenja, no ne želimo previše otkrivati jer želimo da sudionici potpuno uživaju u njima tijekom konferencije.

Microsoft je promijenio svoju filozofiju posljednjih nekoliko godina nakon dolaska novog CEO-a Satye Nadelle?

Upravo tako. Microsoft je unazad par godina, dolaskom Satye Nadelle, prošao veliku transformaciju koja je izvanredna. Vjerujem da je naš današnji uspjeh rezultat uspješne kulturološke transformacije. Danas je u poslovnom okruženju izuzetno bitno imati kulturu koja vam omogućava da učite i budete otvoreni prema novim idejama - growth mindset, odnosno filozofija koja govori o tome da se osobni i poslovni uspjeh temelje na stalnom učenju.

Kada pričamo o strateškoj transformaciji - pojavom 4. industrijske revolucije prepoznali smo priliku na tržištu za provedbu digitalne transformacije koja se zasniva na Cloud tehnologiji i promijenili smo svoj poslovni model kako bismo adresirali ovu veliku priliku na tržištu. Dolaskom Nadelle na čelo tvrtke puno toga smo promijenili: definirali smo novu misiju (osnažiti svakog pojedinca i organizaciju da postignu više), novu organizaciju, nove strateške ciljeve, nove proizvode/rješenja koja moraju adresirati potrebe korisnika, način na koji pozicioniramo naša rješenja, te način na koji radimo s partnerima, znanja i vještine koje nam trebaju, nove profile...

Danas kada razgovaramo s korisnicima, razgovaramo kao strateški partner za sveobuhvatnu digitalnu transformaciju. Ta je komunikacija danas konstantna, s različitim organizacijskim odjelima, a tema je uvijek na koji način možemo adresirati poslovne izazove naših korisnika. Na području digitalne transformacije vidimo 4 područja koju adresiramo našim rješenjima:  1. korisnici 2. zaposlenici 3. operacije 4. poslovni modeli. Vjerujemo da su upravo ova 4 stupa u centru svake digitalne transformacije.

Za ostvarivanje naše misije nužni su nam partneri. Samo kroz suradnju raznih tehnoloških partnera možemo dati dodanu vrijednost našim zajedničkim korisnicima. Microsoft je uvijek bio tvrtka koja usko surađuje s partnerima. Upravo nam naš ekosustav partnera, kojih u Hrvatskoj ima više od 2,000, a globalno više od 17 milijuna, daje diferencijaciju.

Da bismo ostvarili našu misiju te da bismo bili relevantni za korisnike iz raznih industrijskih grana i pričali njihov jezik, važno je surađivati s partnerima koji su specijalizirani za pojedine industrijske vertikale. Zato danas imamo ISV program koji omogućuje partnerima da razvijaju rješenja za pojedine industrijske vertikale na našoj platformi ili da svoja rješenja stave u AZURE CLOUD. Sva rješenja partnera koje se nalaze na marketplaceu AZURE imaju doseg u bilo kojoj zemlji na svijetu.

Satya Nadella je promijenio način na koji gledamo na našu konkurenciju, odnosno postali smo otvoreni. Najbolji primjer za to je akvizicija GitHuba.  Riječ je o zajednici koja okuplja više od 40 milijuna developera. Samo kroz suradnju raznih tehnoloških partnera možemo dati dodanu vrijednost našim zajedničkim korisnicima.

Današnja MS strategija ide izvan tradicionalne “transakcijske preprodaje“ putem partnera do istinske filozofije partnerstva, gdje zajedno radimo na razvoju i prodaji tehnologije i rješenja.

Partnerov povećani fokus je na visoko vrijednim transformacijskim projektima i „ponavljajućim“ servisima upravljanja i održavanja, što dovodi do nove vrijednosti i prilike za rast. Da bi održali, ali i povećali profitabilnost, partneri prebacuju svoj fokus na visoko vrijedne digitalne usluge u AZURE Cloudu.

Promjena u Microsoftu donijela je sa Satye Nadellom i okretanje oblaku što je bio i jedna od njegovih poslova koje je radio prije dolaska na mjesto CEO-a. Što je to konkretno donijelo kompaniji?

Cloud tehnologija je jedan od glavnih pokretača inovacija i diferencijacije kod korisnika i temelj za uspješnu digitalnu transformaciju. Danas 95% Fortune 500 kompanija koristi Azure. Naša Cloud platforma AZURE nudi infrastrukturni, platformski i softverski dio (IaaS, PaaS, SaaS). Na početku sam navela da želimo biti partner za sveobuhvatnu digitalnu tehnologiju koja se odnosi na osnaživanje zaposlenika, angažiranje i pružanje superiornog korisničkog iskustva, optimiziranje operacija te sveukupnu promjenu poslovnog modela. Naša 4 područja rješenja mogu adresirati svako područje digitalne transformacije (modern radno mjesto, poslovne aplikacije, oblak, podaci i umjetna inteligencija).

Digitalna transformacija postaje centralni dio svake poslovne strategije. Želimo biti partner i našim korisnicima pomoći u definiranju njihove strategije digitalne transformacije. Stoga nudimo različite programe koji analiziraju postojeće, trenutno stanje (infrastrukturu), definiramo poslovne prioritete korisnika, zrelost na području digitalne transformacije i predlažemo viziju digitalne transformacije i plan različitih inovativnih projekta po prioritetima. S klijentima dijelimo iskustva drugih korisnika iz istih industrijskih grana kako bi imali saznanja o najmodernijim primjenama i isto aplicirali u svojem poslovanju. Isto tako svjesni smo važnosti razvoja digitalnih vještina, tako da i u tom djelu podržavamo naše korisnike i partnere kroz različite programe AI Business school, sudjelovanje u izradi kurikuluma.

Starbucks predstavlja odličan primjer kako uz pomoć Microsofta i suvremenih tehnologija pružiti još osobnije iskustvo za korisnike. Starbucks koristi platformu za učenje, odnosno vrstu strojnog učenja u kojem sustav uči donositi odluke u složenim, nepredvidivim okruženjima na temelju vanjskih povratnih informacija da bi kupcima koji koriste Starbucks mobilnu aplikaciju pružio personaliziranije iskustvo. U aplikaciji korisnici dobivaju prijedloge prilagođenih narudžbi, koji se generiraju putem platforme za učenje koja je napravljena i radi u Azureu.

Koji su primjeri na domaćem tržištu…

Najnoviji primjer suradnje je onaj s Hrvatskim Telekomom. Hrvatski Telekom je prvi u Hrvatskoj ponudio Microsoft Azure Stack uslugu putem svog novouređenog i dvostruko većeg podatkovnog centra u Zagrebu. Migracija poslovanja u oblak jedan od najvećih globalnih trendova današnjice jer tvrtke privlači povećana agilnost i fleksibilnost. Poslovanje u oblaku ima velike prednosti kada je riječ o učinkovitosti i tvrtkama omogućuje da brzo reagiraju i prilagode se novim uvjetima i mogućnostima.

Za INA-in odjel ljudskih resursa u suradnji s našim strateškim partnerom BonsAI-em (dio SPAN grupe) napravili smo INA chatbot koji automatizira proces stjecanja informacija. Rješenje čine dvije komponente: multiplatformski i višejezični virtualni agent za čavrljanje Trsko i Chatbot Manager, administrativno web sučelje za nadzor performansi chatbota, a realizirao ga je BonsAI koristeći Azure Cognitive Services, odnosno Azure Bot Service. Chatbot je dostupan putem weba, sms poruke, e-maila i pruža podršku zaposlenicima na hrvatskom i na engleskom jeziku. Uz automatsko pružanje informacija, ima mogućnost davanja uputa, slanja dokumenata, preusmjeravanja na ljudskog agenta u slučaju kompleksnijih upita, arhiviranja konverzacije te pružanja statističkih podataka i izradu izvještaja. Chatbot štedi vrijeme zaposlenima u odjelu ljudskih resursa koji sada to vrijeme mogu, umjesto za operativne zadatke, koristiti za kompleksnije strateške zadatke.

Naš partner SPAN trenutno u suradnji s Neostar Labom, tehnološkim laboratorijem Zubak Grupe, razvija platformu Neostar 2.0. Riječ je o platformi koja će digitalno povezati sve sudionike na tržištu prodaje vozila – od kupaca, prodavača i servisa do osiguravatelja i financijskih ustanova. Putem platforme korisnici će moći kupovati i prodavati automobile, organizirati testnu vožnju, naručiti automobil na servis, prijaviti osiguravatelju automobilsku nezgodu… Platformu razvijaju na Azureu, a sadrži napredne funkcionalnosti umjetne inteligencije poput strojnog učenja, što će omogućiti superiorno korisničko iskustvo.

Globalno mogu navesti primjer Ubera koji koristi naše prepoznavanje lica za identifikaciju vozača te Twitter koji koristi naše AI mogućnosti za strojno prevođenje.

Još iz kategorije

Span organizira besplatne webinare

Span organizira besplatne webinare

08.04.2020. komentiraj

Okolnosti u kojima se kao društvo trenutno nalazimo u najmanju su ruku izazovne. Kako bismo ostali doma i postupili odgovorno prema zdravlju nas samih i cjelokupnog društva, preko noći smo morali promijeniti niz navika, pa tako i način na koji godinama poslujemo. Urede smo zamijenili radom od kuće, a sastanke s kolegama i klijentima pozivima na daljinu. Rad od kuće postao je nužnost i naša svakodnevnica, a siguran i funkcionalan prostor za rad izvan korporativnog okruženja prijeko potreban standard sada više nego ikada prije.

Erste banka sedmu  godinu zaredom obnovila PCI DSS certifikat

Erste banka sedmu godinu zaredom obnovila PCI DSS certifikat

08.04.2020. komentiraj

Erste banka privela je kraju proces recertificiranja po PCI/DSS standardu (Payment Card Industry Data Security Standard) čime je po sedmi put zaredom u potpunosti potvrđena sukladnost poslovanja banke s ovim visokim međunarodnim sigurnosnim standardom platnih sustava. Radi se o certifikatu koji izdaje PCI Security Standards Council kojeg su osnovali najveći kartičarski brendovi (American Express, Discover Financial Services, JCB International, MasterCard, Visa Inc.) kako bi održavalo, razvijalo i promoviralo sigurno okruženje za obradu podataka o vlasnicima kartica.

Apple omogućio 90 dana besplatnog korištenja svog profesionalnog video i audio softvera

Apple omogućio 90 dana besplatnog korištenja svog profesionalnog video i audio softvera

07.04.2020. komentiraj

Apple se priključio drugim kompanijama koje su u trenucima pandemije koronavirusa odlučile korisnicima darovati jeftinije ili besplatne usluge na određeno vrijeme, kako bi im olakšali boravak u izolaciji. I ne samo to, kako bi se promovirao brend ili neka od usluga u ponudi.