Velika Britanija i Microsoft planiraju napraviti najmoćnije superračunalo za prognozu vremena

Velika Britanija i Microsoft planiraju napraviti najmoćnije superračunalo za prognozu vremena

Foto: DepositPhotos

Velika Britanija podiže stupanj opsesije vremenom na višu razinu i uz suradnji s Microsoftom načinit će najmoćnije svjetsko superračunalo za analizu klime i vremenske prognoze.

Konkretnije državni Met Office sklopio je multimilijunski sporazum s Microsoftom i ulaze u projek koji vrijedi oko 1,6 milijardi američkih dolara, a financira ga britanska vlada.

Iako u ovom trenutku Velika Britanija ima superračunalo namijenjeno vremenskim prilikama, ono može izvesti "samo" 16.000 bilijuna kalkulacija u sekundi, a novo će moći minimalno dvostruko više od te brojke.

Na taj bi se način mogle postići detaljniji klimatski modeli i u budućnosti bi bilo moguće gotovo pa potpuno točno predvidjeti vremenske prilike u svakom dijelu zemlje. Tako nešto bi za cijelu Veliku Britaniju bilo iznimno korisno jer javni prijevoz i općenita infrastruktura koja se tiče svake vrste prijevoza, bila bi višestruko poboljšana. To bi donijelo razne benefite i svakako poboljšalo prihode u uvozu, izvozu te samim time državnom proračunu. Ali i proračunu u realnom sektoru.

Planirano računalo bi moglo predvidjeti poplave i vremenske nepogode pa bi se oni u ugroženim područjima mogli pripremiti te umanjiti štetu, možda je i potpuno izbjeći.

Kompletni sustav bit će smješten na jugu zemlje i bit će pogonjen u stopostotnom obujmu obnovljivom energijom. Smanjit će već u prvoj godini emisiju 7415 tona ugljikova dioksida (CO2) u atmosferu.

Microsoft će u cijeloj priči odigrati bitnu ulogu jer nudi svoje Open AI Azure "superračunalo" i njime će pripremiti ono britansko da odmah krene punom snagom prema naprijed i nastavi se nadograđivati kroz napredno strojno učenje, iza kojeg stoji 285.000 procesorskih jezgri i 10.000 grafičkih operacijskih sučelja.

Navodi se da tako nešto trenutno može "upasti" u društvo pet najmoćnijih superračunala na svijetu, kojima dominira japanski Fugaku.

Još iz kategorije

Neoinfo razvio sustav za jednostavno plaćanje na portalima

Neoinfo razvio sustav za jednostavno plaćanje na portalima

24.06.2021.

Zagrebačka tvrtka Neoinfo razvila je Mobile Payments Gateway, sustav za autoriziranje transakcija i naplatu različitim aplikacijama za mobilna plaćanja. U sklopu tog projekta započeli su i s pilot projektom PortalPay namijenjenom jednostavnom i brzom čitateljskom plaćanju na portalima, blogovima i sličnim online mjestima.

Nalazimo se na početku digitalne revolucije i njezin kraj i dostignuća uopće ne možemo pojmiti

Nalazimo se na početku digitalne revolucije i njezin kraj i dostignuća uopće ne možemo pojmiti

24.06.2021.

Dinamika promjena u digitalnoj industriji je daleko brža nego u tradicionalnima i to nam donosi prilagodljivost i otpornost, ističe za ICTbusiness.info Ratko Mutavdžić tehnički direktor Microsofta za CEE regiju, koji predaje i na Algebrinom Mini MBA Digital, koji govori o umjetnoj inteligenciji, cloudu i što nas čeka u budućnosti.

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

23.06.2021.

Domaća IT i konzultantska scena bogatija je za novog člana tvrtka LeverUP Consulting, s uredima u Zagrebu i Talinu o čemu smo razgovarali s direktoricom Dariom Kulikovom koja ističe kako su specijalizirani za implementaciju, nadogradnju i održavanje CRM sustava te da su certificirani partner američke tvrtke Salesforce.