Uspješno poslovanje u regiji ključ uspjeha

Uspješno poslovanje u regiji ključ uspjeha

Foto: Dražen Tomić

Poslovna inteligencija Zagreb ostvarila je u 2012. godini rast prihoda od 39 posto te rast broja zaposlenih od 30 posto u odnosu na 2011. 2012. godinu završili smo s 51 zaposlenim, ističe direktor tvrtke Dražen Oreščanin i dodaje da im se prihod od izvoza udvostručio u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 47 posto ukupnih prihoda Poslovne inteligencije Zagreb. Konsolidirani rezultati u koje će biti uključeni i prihodi od naših podružnica u Srbiji, Crnoj Gori, BIH i Sloveniji još nisu gotovi, ali svaka pojedina država je u prošloj godini imala rast prihoda.

Trenutačno ukupno imaju preko 80 zaposlenih u uredima u cijeloj regiji, od toga u Zagrebu 58. Plan za ovu godinu i sljedeće, prema Oreščaninovim riječima je također rast prihoda na nivou od 30 posto, gdje se pretežno koncentriraju na izvozna tržišta i EU. Ideja je da do kraja 2015. godine, dakle u sljedeće tri godine, udvostručimo prihode u odnosu na 2012, te da dođemo do broja od 130 zaposlenih, objašnjava Oreščanin.

Kako pronalazite zaposlenike? imate i vlastitu edukaciju, sto konkretno tražite od svojih zaposlenika, koliko su važna formalna koliko neformalna znanja?

Biti konzultant u području implementacije analitičkih sustava zahtijeva dobro poznavanje poslovnih procesa u različitim industrijama, metodologiju implementacije analitičkih sustava, te tehnologija koje se koriste za implementaciju. Ljude s odgovarajućim kompletnim znanjima teško je pronaći na tržištu, pogotovo jer želimo da dijele iste ljudske i poslovne vrijednosti kao i mi ostali u tvrtki. Samo manji dio potrebnih resursa možemo zaposliti s iskustvom, tako da smo pretežno orijentirani na zapošljavanje pripravnika i njihovu edukaciju i razvoj u konzultante u našem području. Tu se naravno od prošle godine služimo i poticajima za zapošljavanje.

Nedavno, prije mjesec dana, smo pokrenuli program selekcije, pripreme i zapošljavanja mladih talenata nazvan BIRD Academy. BIRD Academy je za sada pokrenuta u Hrvatskoj s intencijom proširenja na ostale zemlje regije u budućnosti. Skraćenica BIRD dolazi od Business Intelligence Research & Development, BIRD Consulting je naziv naše podružnice u Londonu. Odlučili smo pokrenuti ovakvu akademiju kako bismo mlade stručnjake koji završavaju školovanje obogatili praktičnim znanjima koje trebaju kako bi što prije postali efikasni članovi našeg implementatorskog tima. Kandidati će od početka imati širi pogled na sve što radimo, a njihov razvoj pomno će pratiti njihovi mentori te će po završetku programa polagati ispit. U prvoj generaciji imamo jedanaest polaznika s osam različitih fakulteta. Za preporuke smo zamolili profesore s fakulteta, te smo od četrdesetak prijavljenih odabrali jednu homogenu grupu. BIRD akademiju vidimo kao budući brend i kao program u kojem bi željeli sudjelovati najbolji diplomanti u našem području.

Izašli ste u regiji. Kolika je ona važna za razvoj, planirate li možda kakve akvizicije?

Regija nam je bila vrlo važna kao motor razvoja o periodu od 2006. do 2008. godine, a kada je došla kriza nam je onda u periodu od 2009. do 2011. omogućila da imamo kvalitetnu iskorištenost resursa na projektima na različitim tržištima – kada možda nije bilo posla za sve konzultante u Hrvatskoj, bilo je u Crnoj Gori ili obratno. U budućnosti će se prvenstveno tržišta Srbije i BIH razvijati u ovom području, a također naša podružnica iz Srbije ima „zadatak“ razvoja našeg poslovanja na Rumunjsku i Bugarsku. Fokus PI Hrvatska je ipak prema EU tržištima.

Akvizicije trenutačno ne planiramo, budući da smatramo da tvrtka ne može imati istovremeno i veliki organski rast i rast akvizicijama, treba imati internih resursa za sve to apsorbirati. Ne želimo se dovoditi u situaciju da eventualno nešto ne možemo isporučiti na zadovoljavajućem nivou kvalitete ili da se preinvestiramo. Za godinu ili dvije će situacija možda biti drugačija, svake godine smo organizacijski veća i drugačija tvrtka i moramo rasti i mentalno i biti spremni na takve promjene.

Kolike su prilike za razvojem domaćeg ICT tržišta i tvrtki na njemu?

Ono što bih svakako htio naglasiti je da je „ICT tržište“ jedna čudna kovanica, jedan preširok pojam u kojem se nalazi nekoliko različitih tipova tvrtki. Prvo treba iz cijele priče odvojiti C dio, dakle operatere koji s IT svijetom imaju malo zajedničkog. U IT-u kao prvo segment koji je orijentiran na uvoz opreme i softvera, u kojem se nalaze veliki svjetski igrači - IBM, SAP, Oracle, Microsoft, HP, Cisco i drugi. Drugi veliki segment je orijentiran na rješenja i sistemsku integraciju dobrim dijelom za javnu upravu – tu su King ICT, Infodom, Combis, S&T, IN2 i druge tvrtke, koje se sa svojim rješenjima pokušavaju širiti u regiju, uglavnom prema istoku. Treći segment su manje tvrtke koje rade za korisnike u Hrvatskoj neka specifična rješenja i koje su vezane isključivo za domaće tržište. Svi ovi segmenti ovise primarno o stanju ukupnog hrvatskog i regionalnog tržišta – ako pada BDP, pada i ICT potrošnja.

Onaj zadnji segment, u kojem je i Poslovna inteligencija, je dio izvozno orijentirane industrije, najbolje je koristiti pojam Softverska industrija, iako taj segment uključuje i softver i usluge, a u nekim slučajevima u hardver. Tvrtke koje su izvozno orijentirane okupljene su u Udruzi hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx), imaju zajedničke inicijative i programe, te veće godinama taj segment bilježi značajan rast i razvoj. Dakle, prilike su u Europi i svijetu.

Što će se za vas promijeniti ulaskom u EU?

Ulaskom u EU ćemo moći lakše poslovati na EU tržištu, jer ćemo biti dio tog tržišta. Sada u poslovanju imamo dosta zakonskih i operativnih stvari koje moramo poštovati, koje će u budućnosti biti jednostavnije – vize za konzultante koji rade na projektima u Europi, ispunjavanje dokumentacije za sprečavanje pranja novca i izbjegavanje dvostrukog oporezivanja i puno drugih stvari. U nekim slučajevima nismo dobivali neke poslove iako smo zadovoljavali sve kriterije, ali rad na projektu je trebalo započeti odmah, a procedura za dobivanje radne vize za neku zemlju traje šest ili osam tjedana – nadamo se da takvih stvari neće više biti u budućnosti.

Još iz kategorije

Nova rješenja iz Schneider Electrica predstavljena u Barceloni

Nova rješenja iz Schneider Electrica predstavljena u Barceloni

15.10.2019. komentiraj

Schneider Electric okupio je  2. i 3. listopada u Barceloni, na Innovation Summitu više od 3.500 klijenata, partnera, dobavljača i influencera te značajan broj ljudi koji su događaj pratili virtualno. Bila je to prilika da svi oni čuju najnovije smjernice ka digitalizaciji gospodarstva te upravljanju energetskim resursima, kao i o ključnim globalnim temama poput samoodrživosti, energetskoj i operativnoj učinkovitosti, povezivosti i sigurnosti.

Cloud rješenje za upravljanje energentima i opremom

Cloud rješenje za upravljanje energentima i opremom

14.10.2019. komentiraj

EcoStruxure Facility Expert moćno je softversko rješenje osmišljeno kako bi pojednostavilo  poslovanje, učinilo ga učinkovitijim i povoljnijim te povećalo pouzdanost procesa i imovine, tvrde njegovi proizvođači i dodaju da svoju široku primjenu nalazi u komercijalnim objektima poput shopping centara i različitih trgovačkih lanaca ili pak kompleksnih industrijskih i proizvodnih pogona.

Uvedeno plaćanje kriptovalutama na Billy fiskalnim blagajnama

Uvedeno plaćanje kriptovalutama na Billy fiskalnim blagajnama

14.10.2019. komentiraj

Tvrtka Billy POS, članica ETRANET Grupe, kao vodeći hrvatski pružatelj usluga fiskalizacije prisutna na hrvatskom, slovenskom i češkom tržištu, omogućila je plaćanje kriptovalutama na preko 15.000 Billy fiskalnih blagajni.